Σταθάκης: Δεν είναι δυνατή η μείωση του φόρου στα καύσιμα φέτος – Τι δήλωσε για συντάξεις και αφορολόγητο

H κυβέρνηση δεν μπορεί φέτος να μειώσει τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα, δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, ενώ απέκλεισε οποιαδήποτε αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ μετά τη μεγάλη ανατίμηση των τιμών των καυσίμων το τελευταίο διάστημα. 

Ο υπουργός είπε ότι από το φθινόπωρο θα υπάρχει περαιτέρω ενίσχυση των ασθενέστερων οικονομικά και ανέφερε ότι η οικονομία μπαίνει σε θετική τροχιά με μείωση της ανεργίας και ανάπτυξη που στηρίζεται στην άνοδο των εξαγωγών.

Ερωτηθείς για τη μείωση των συντάξεων και του αφορολόγητου, απάντησε ότι η κυβέρνηση τα προηγούμενα δύο έτη είχε υπεραπόδοση στα δημόσια οικονομικά «γιατί κάναμε συγκράτηση των δημοσίων δαπανών, αντίθετα από ό,τι ισχυρίζονται πολλοί, δημιουργώντας όμως χώρο για το κοινωνικό κράτος». Και πρόσθεσε ότι αυτή η υπεραπόδοση, η οποία, όπως είπε, «αν δεν υπήρχε, δεν θα μιλούσαμε τώρα για έξοδο από το μνημόνιο, δίνει “αέρα” στις μελλοντικές κυβερνήσεις να προχωρήσουν σε διορθωτικές κινήσεις».

«Αυτά τα μέτρα», συνέχισε ο κ. Σταθάκης, «μπήκαν αλλά με αντίμετρα, (και) το αποτέλεσμα είναι ‘μηδέν’ (δημοσιονομικά ουδέτερο)» προσθέτοντας ότι για κάθε μέτρο θα υπάρχει και ένα αντίμετρο, διαφορετικά «θα ανεβεί το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος, κάτι το οποίο δεν είναι δέσμευση της χώρας, άρα είναι υποχρεωτικό να πάρει ο υπουργός Οικονομικών, μέτρα και αντίμετρα».

Ο κ. Σταθάκης είπε ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος του 2019 και ζήτησε να «μην επενδύσει κανείς πολιτικά στο θέμα της περικοπής των συντάξεων». Όπως είπε, η «ΝΔ επενδύει όλο το πολιτικό της κεφάλαιο στην περικοπή των συντάξεων, χωρίς να ξέρει καν τι είναι το μέτρο, το οποίο δεν θίγει τα 2/3 των συνταξιούχων ούτε κατά ένα ευρώ, γιατί δεν έχουν προσωπική διαφορά, ενώ το μέτρο αφορά όσους έχουν προσωπική διαφορά».

«Μετά τον Αύγουστο είναι ανοιχτό πεδίο το πώς θα χειριστεί η κυβέρνηση διάφορα θέματα και υπογράμμισα και την αύξηση του κατώτατου μισθού για αυτόν τον λόγο», είπε ο κ. Σταθάκης, επαναλαμβάνοντας πως «όσοι επενδύουν στην καταστροφολογία των συντάξεων θα πέσουν έξω».

Ο υπουργός είπε ότι η κυβέρνηση δεν συζητά κανένα νέο μνημόνιο αναφέροντας ότι «το μόνο κείμενο που έχει η κυβέρνηση στα χέρια της τον Αύγουστο του 2018 ειναι το αναπτυξιακό σχέδιο με τον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων, που έχουν ξεκινήσει και δεν έχουν ολοκληρωθεί». Είπε, ακόμα, ότι «όποιος μιλά για τέταρτο μνημόνιο είναι εκτός τόπου και χρόνου».

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ