Ο Κοντονής “αδειάζει” τον Τόσκα για τον 88χρονο που πυροβόλησε ληστές: Η άμυνα αποτελεί δικαίωμα του κάθε πολίτη

Του Αντώνη Ι. Αντωνόπουλου

Με αφορμή την δίωξη κατά 88χρονου που πυροβόλησε ληστές που εισέβαλαν στην οικία του, αλλά και την μεταφορά του με χειροπέδες, ο υπ. Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής από την Βουλή, όπου απαντούσε στον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Δ. Κρεμαστινό, δήλωσε ότι στην περίπτωση αυτή «δεν έχουμε αυτοδικία αλλά υπέρβαση αμύνης», επισημαίνοντας ότι «ο νομοθέτης λέει ότι μένει ατιμώρητος αν αυτός που ενήργησε είναι εξαιτίας φόβου ή ταραχής». Πήρε λοιπόν σαφείς αποστάσεις από τον Νίκο Τόσκα για μια ακόμα φορά. 

Ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε συγκεκριμένα:

«Η άμυνα αποτελεί δικαίωμα του κάθε πολίτη, τα όρια και οι προϋποθέσεις περιγράφονται στον ΠΚ. Η άμυνα θεμελιώνεται κοινωνικά, πάνω στην ανάγκη προστασίας του κύρους. Υπό αυτή την έννοια ο θεσμός της άμυνας δικαιολογείται απολύτως από την ανάγκη υπεροχής της έννομης τάξης. Σε σύγκρουση με έννομα αγαθά φυσικών προσώπων που προσβάλλουν άλλα έννομα αγαθά και ο πολίτης αναγκάζεται να δρα αυτοδυνάμως. Το κράτος δεν είναι δυνατόν να είναι πανταχού παρών. Είναι απολύτως επαρκές το νομικό πλαίσιο. Το νομοθετικό οπλοστάσιο είναι υπερπλήρες.

Ο νόμος δίνει αυτό το δικαίωμα αλλά θέτει και τα όρια άσκησης του δικαιώματος. Στο 23 που αναφέρεται στην υπέρβαση ο νομοθέτης λέει ότι μένει ατιμώρητος αν αυτός που ενήργησε είναι εξαιτίας φόβου ή ταραχής. Ιδιαίτερη ψυχική πίεση.

Η αντίδραση είναι φανερό ότι ήταν στα πλαίσια του νόμου. Βρισκόταν σε ακραία ψυχική πίεση και δεν μπορούσε να σταθμίσει. Ακόμη και αν είχαμε υπέρβαση, αυτή εξαιτίας του περιστατικού έπρεπε να μείνει ατιμώρητη. Οι εισαγγελικοί λειτουργοί δείχνουν ιδιαίτερη ευθυνοφοβία και ασκούν διώξεις οι οποίες καταλήγουν σε απαλλαγή.

Σε επισήμανση του κ. Κρεμαστινού ότι «οι εισαγγελικές αρχές αλλά και η αστυνομία δεν είναι ανάγκη να τον πηγαίνει ένα υπέργηρο με χειροπέδες», ο κ. Κοντονής τόνισε: «Μου έκαναν εντύπωση το πως μεταχειρίστηκαν το συγκεκριμένο πολίτη. Είχαμε υπέργηρο που έχει περάσει τα 80 χρόνια. Έκριναν ότι ήταν ύποπτος φυγής; Ξεπέρασαν το προσήκων μέτρο. Η εικόνα η οποία παρήχθη ήταν παντελώς άδικη για το νομικό πλαίσιο. Προστατεύει απολύτως τον πολίτη».

ΠΗΓΗ: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ