Γαλλικές φρεγάτες: Τρικυμία στην κυβέρνηση – Αντιδράσεις πολλών μποφόρ από την αντιπολίτευση – ΒΙΝΤΕΟ

Τρικυμία στην κυβέρνηση έφεραν οι γαλλικές φρεγάτες ενώ από την πλευρά της αντιπολίτευσης οι αντιδράσεις ήταν…πολλών μποφόρ.

Αρχικά οι δηλώσεις του Πάνου Καμμένου ήταν ένα ξεκάθαρο “άδειασμα” στον Φώτη Κουβέλη. Ακολούθησαν οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου, ο οποίος κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών ανέλαβε χρέη “πυροσβέστη”. Στο μεταξύ λάδι στη φωτιά έριξαν νεότερες πληροφορίες για το deal με τις γαλλικές φρεγάτες σύμφωνα με τις οποίες η Αθήνα έστειλε αίτημα στο Παρίσι από την περασμένη Πέμπτη. Deal για το οποίο η Γαλλίδα Υπουργός Άμυνας δηλώνει…άγνοια!

Την ίδια ώρα οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης είναι “θυελλώδεις”. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για φιάσκο της κυβέρνησης. Ο Νίκος Δένδιας μιλώντας στον Real Fm δήλωσε χαρακτηριστικά ότι “φαντάζομαι θα κρατούν την κοιλιά τους οι Τούρκοι από τα γέλια” ενώ ο Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε ότι”η χώρα εξέπεμψε διεθνώς μήνυμα νευρικότητας και αδυναμίας”.

Καμμένος: Δεν υπάρχει συμφωνία για τις γαλλικές φρεγάτες- Τι συζήτησαν Τσίπρας – Μακρόν

“Υπήρχε ένα παλιό πρόγραμμα επί υπουργίας Μεϊμαράκη. Αυτό το πρόγραμμα δεν είχε προχωρήσει λόγω οικονομικών προβλημάτων που υπήρχαν”, ανέφερε στην συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος σχετικά με τα δημοσιεύματα όπου αναφέρονταν στην ένταξη γαλλικών φρεγατών στο δυναμικό του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

“Σε επίπεδο συνομιλίας Μακρόν- Τσίπρα, εξετάστηκε η πιθανότητα ποσών από τα χρήματα που οφείλουν οι ευρωπαϊκές χώρες, τα 8 δις. για τη διαφορά των ομολόγων που πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα, που αφορά την επιστροφή από την Γαλλία προς την Ελλάδα ενός ποσού, να χρησιμοποιηθεί προκειμένου προκειμένου να υπάρξει συνέργεια για την κατασκευή φρεγατών στην Ελλάδα. Αυτή ήταν και η μόνη συνομιλία για τις φρεγάτες. Σ’ αυτήν τη συνομιλία ο Πρόεδρος Μακρόν φάνηκε θετικός και μάλιστα, φάνηκε θετικός απέναντι στον Πρωθυπουργό, γενικότερα για τη δυνατότητα ενίσχυσης της πατρίδας μας και των συνεργιών που μπορούν να υπάρξουν για την αμυντική μας βιομηχανία”, ανέφερε ο κ. Καμμένος.

“Σε αυτό το πλαίσιο θα υπάρξει η διερεύνηση όλων των πιθανών δυνατοτήτων, αρχής γενομένης από το επίπεδο του Πρωθυπουργού με τον Μακρόν, και εμείς παράλληλα από τα επιτελεία θα ετοιμάσουμε αυτό το υλικό που μπορεί να χρειαστεί”, τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Καμμένος και συμπλήρωσε:

“Όταν και εάν έρθει η ώρα να αποφασιστεί ένα τέτοιο πρόγραμμα, θα ακολουθηθούν όλες οι διαδικασίες που προβλέπονται από το Σύνταγμα, τους νόμους και τους κανονισμούς της Βούλης”.

Δείτε το βίντεο από την ΕΡΤ1:

Στις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας Φώτη Κουβέλη για τις φρεγάτες αναφέρθηκε ο Πάνος Καμμένος, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

“Ο αναπληρωτής υπουργός έχει την ευθύνη για την ελληνική αμυντική βιομηχανία” είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

“Έχει την αγωνία του και βεβαίως έχουμε κουβεντιάσει μαζί και μάχεται για να μπορέσουν να ξαναλειτουργήσουν τα ελληνικά ναυπηγεία, όπως επιθυμεί να προχωρήσει το πρόγραμμα των F16 για να πάρει η ΕΑΒ 150 εκατομμύρια. Στο πλαίσιο αυτό όταν άρχισε αυτή η διερεύνηση της υποθέσεως, το πρώτο που συζήτησα με τον κ. Κουβέλη είναι να εξετάσει και να δει τι δυνατότητες υπάρχουν αν προχωρήσει αυτό το σχέδιο για να εμπλακούν τα ελληνικά ναυπηγεία στην κατασκευή των φρεγατών. Η διαβεβαίωση από πλευράς των ελληνικών ναυπηγείων πως και μέσα στο καλοκαίρι ακόμα μπορούν να ξεκινήσουν, ήταν ένα σήμα για την δική μας δυνατότητα για την εκτέλεση του προγράμματος. Αυτό δεν έχει καμία διαφορά με αυτά που είπε ο κ. Κουβέλης, εγώ και η ελληνική κυβέρνηση” δήλωσε ο κ. Καμμένος προσθέτοντας:

“Στόχος μας είναι τα ναυπηγεία και η ελληνική αμυντική βιομηχανία να ξαναγεμίζουν με εργαζόμενους. Αυτό είναι το σήμα που εξέπεμψε ο κ. Κουβελης και καλώς έκανε”.

Τζανακόπουλος για φρεγάτες: Δεν υπάρχει καμία συμφωνία, μόνο συζητήσεις – Κανένα ρήγμα στις σχέσεις Καμμένου-Κουβέλη

«Ο Πρωθυπουργός είχε συνομιλία με τον Μακρόν, αλλά δεν έχει υπάρξει καμία συμφωνία, υπάρχουν συζητήσεις», δήλωσε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος αναφερόμενος στην υπόθεση με τις γαλλικές φρεγάτες.

«Έχουμε στόχο να ενισχύσουμε την αποτρεπτική δύναμη της χώρας, αλλά δεν θα εκμεταλλευτούμε τις εντάσεις της εποχής για να προβούμε σε ράλι εξοπλισμού», είπε ακόμη ο κ. Τζανακόπουλος επισημαίνοντας ότι «εφόσον υπάρχουν συμφέρουσες προτάσεις που εντάσσονται στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων μας θα τις συζητήσουμε».

Εν συνεχεία ο κ. Τζανακόπουλος υποστήριξε ότι «ο κ. Κουβέλης απάντησε σε ερώτηση που αφορούσε σε δημοσίευμα και επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν συνομιλίες», ενώ ερωτώμενος υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει ρήγμα στις σχέσεις Καμμένου-Κουβέλη, ούτε στις σχέσεις Τσίπρα με Καμμένο ή Κουβέλη».

Δείτε το βίντεο:

Νέες πληροφορίες για το deal με τις γαλλικές φρεγάτες – Έστειλε αίτημα η Αθήνα από την περασμένη Πέμπτη;

Νέα διάσταση στο θέμα με τις γαλλικές φρεγάτες δίνουν οι πληροφορίες που μετέδωσε ο ΣΚΑΪ σύμφωνα με τις οποίες η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη αποστείλει σχετικό αίτημα στη Γαλλία για την προμήθεια των υπερσύγχρονων σκαφών.

Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, από την περασμένη Πέμπτη, μετά το δεύτερο τηλεφώνημα Τσίπρα-Μακρόν, το ελληνικό Πεντάγωνο έστειλε στο αντίστοιχο γαλλικό μια επιστολή για την πρόθεση προμήθειας δύο γαλλικών φρεγατών.

Μάλιστα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, ο οποίος λείπει στην Κίνα, έχει αφήσει πίσω του φάκελο με οδηγίες σχετικά με την απαραίτητη προετοιμασία υποδοχής των φρεγατών, στην περίπτωση που η Γαλλία απαντήσει θετικά στο ελληνικό αίτημα.

Μητσοτάκης: Φιάσκο της κυβέρνησης η υπόθεση με τις γαλλικές φρεγάτες

“Φιάσκο της κυβέρνησης” χαρακτήρισε από το βήμα της Βουλής, την υπόθεση με τις γαλλικές φρεγάτες, ο Πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.

“Είναι παράδοξο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας να οργανώνει ειδική συνέντευξη Τύπου για το θέμα αυτό”, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε ότι είναι πρωτοφανές άλλα να λέει ο Πρωθυπουργός, άλλα ο κ. Καμμένος και άλλα ο Φώτης Κουβέλης.”Η εξωτερική πολιτική δεν προσφέρεται για παιχνίδια”, ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ και κατηγόρησε την κυβέρνηση για ανεπάρκεια και ερασιτεχνισμό. “Αυτό το επιπόλαιο γαϊτανάκι πρέπει να σταματήσει. Συνειδητοποιήστε επιτέλους ότι μας εκθέτετε διεθνώς” ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. ‘Όσο είστε ακόμα κυβέρνηση, ας κρατήσετε μια στοιχειώδη σοβαρότητα. Έλπίζω να μην χρειαστεί να επανέλθω στο θέμα”, είπε κλείνοντας ο πρόεδρος της ΝΔ.

Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ:

Δένδιας στον Realfm 97,8 για τις φρεγάτες: Φαντάζομαι θα κρατούν την κοιλιά τους οι Τούρκοι από τα γέλια

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας μίλησε στον Realfm 97,8 και την εκπομπή των Βασίλη Λυριτζή και Δημήτρη Καμπουράκη.

“Με αυτή την κυβέρνηση που φαίνεται να μην καταλαβαίνει τι της λένε, αν δείτε πόσα έχουν έτοιμοπόλεμα οι Γάλλοι αυτή τη στιγμή, είναι δύσκολο να παραχωρήσουν δύο φρεγάτες. Έκανα μια συζήτηση και μου ανέλυσαν τις επιχειρησιακές υποχρεώσεις του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού, αυτό που μένει ως ετοιμοπόλεμο αν δοθούν οι δύο φρεγάτες δεν είναι επαρκές. Φαίνεται ότι η κυβέρνηση πρόχειρα αντιμετώπισε τα πράγματα, ίσως τους είπαν να στείλουν δύο φρεγάτες στην ανατολική Μεσόγειο, όχι να σας δώσουμε δύο φρεγάτες, κάτι εντελώς διαφορετικό” ανέφερε.

“Δεν είναι το πρώτο ασόβαρο που συμβαίνει με αυτή την κυβέρνηση, ειδικεύεται στο άλλ’ αντ’ άλλων” συμπλήρωσε.

“Φαντάζομαι θα κρατάνε την κοιλιά τους οι Τούρκοι από τα γέλια, διότι οι Τούρκοι όταν το είδαν αυτό το πράγμα προφανώς σφίξανε και θα λένε τα νούμερα οι Έλληνες ούτε ξέρουν τι τους λένε οι Γάλλοι. Είναι δυνατόν να γελοιοποιούμε έτσι την χώρα;” είπε χαρακτηριστικά.

Ακούστε το ηχητικό:

Ο Λεβέντης για τις γαλλικές φρεγάτες: Τι γίνεται εδώ πέρα; Χούντα έχουμε;

Επίθεση στην Κυβέρνηση με σκληρούς χαρακτηρισμούς για την υπόθεση με τις γαλλικές φρεγάτες εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ ο Βασίλης Λεβέντης.

«Θέλω να πω δύο λέξεις για τις φρεγάτες, διότι βγαίνει ο κ. Κουβέλης θέλοντας να πει νέα σε μία εκπομπή ότι «ήρθαμε σε συμφωνία με τη Γαλλία για δύο φρεγάτες», έρχεται ο κ. Καμμένος και λέει χθες ότι δεν υπάρχει συμφωνία, οι Γάλλοι δεν ξέρουν τίποτα, συγγνώμη μπορεί να φέρει η Κυβέρνηση αγορά οπλικού υλικού χωρίς ΚΥΣΕΑ και χωρίς Βουλή;», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων και πρόσθεσε: «Τι γίνεται εδώ πέρα; Χούντα έχουμε; Αυτά μόνο επί Χούντας ο Παττακός ό,τι θυμόταν τη νύχτα, το έκανε το πρωί».

«Ο Κουβέλης δεν ξέρει, διετέλεσε αρχηγός κόμματος για να παραγγείλεις ένα τουφέκι, πρέπει να μεσολαβήσουν συναποφάσεις, έγγραφα και ενημέρωση όλων των κομμάτων», επισήμανε ο κ. Λεβέντης και συμπλήρωσε: «Δεν μπορώ να καταλάβω ο άνθρωπος αυτό του κεφαλιού του βγήκε να πει ή κάποιος τον έβαλε για να τον εκθέσουν; Γιατί όσα ακολούθησαν ότι για να το εκθέσουν, έγιναν, διότι του έδωσαν μία πληροφορία και παγιδεύτηκε. Μόνο αυτό συμπεραίνω».

Δείτε το βίντεο:

Βενιζέλος για τις γαλλικές φρεγάτες: Η χώρα εξέπεμψε διεθνώς μήνυμα νευρικότητας και αδυναμίας

«Η χώρα εξέπεμψε διεθνώς μήνυμα νευρικότητας και αδυναμίας στο πεδίο της πολιτικής ασφάλειας και άμυνας. Αυτό συνιστά, δυστυχώς, βλάβη του εθνικού συμφέροντος». Αυτό τόνισε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το ζήτημα που προέκυψε με τις γαλλικές φρεγάτες.

Συγκεκριμένα ο κ. Βενιζέλος ανέφερε: «Το ζήτημα με τις γαλλικές φρεγάτες δεν είναι μόνο η επιπολαιότητα, ο ερασιτεχνισμός, η ασυνεννοησία, η έλλειψη σοβαρότητας, αλλά κυρίως το γεγονός ότι η χώρα εξέπεμψε διεθνώς μήνυμα νευρικότητας και αδυναμίας στο πεδίο της πολιτικής ασφάλειας και άμυνας. Αυτό συνιστά, δυστυχώς, βλάβη του εθνικού συμφέροντος» πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος.

Ποτάμι: Η κυβέρνηση δείχνει μέγιστη προχειρότητα και ανικανότητα να χειριστεί ακόμη και τα στοιχειώδη

Επικριτικό εμφανίστηκε το Ποτάμι στα όσα είπε κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνέντευξης Tύπου ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, «για να διαψεύσει όσα προ ημερών είπε ο αναπληρωτής του κ. Κουβέλης, o οποίος στωικά παρακολουθούσε για την ενοικίαση γαλλικών φρεγατών», όπως αναφέρεται σε σχόλιο του κόμματος.

«Σε ένα μείζον θέμα, όπως είναι η άμυνα, που απαιτείται υψίστη σοβαρότητα, η κυβέρνηση δείχνει μέγιστη προχειρότητα και ανικανότητα να χειριστεί ακόμη και τα στοιχειώδη και εκθέτει για άλλη μία φορά τη χώρα διεθνώς» τονίζει το Ποτάμι.

Κυρίτσης στον Realfm 97,8 για γαλλικές φρεγάτες: Είναι προφανές ότι ο κ.Κουβέλης δεν είχε ενημέρωση στο 100%

«Η υπόθεση τωνΓαλλικών φρεγατών έχει περάσει από το ΚΥΣΕΑ και έχει συμβασιοποιηθεί εδώ και πολλά χρόνια και επανέρχεται κάθε φορά που υπάρχει τέτοιου είδους επικαιρότητα» τόνισε ο Γιώργος Κυρίτσης μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Real FM 97.8 με τον Άκη Παυλόπουλο και την Ελισάβετ Σαλαμάρα.

«Δεν νομίζω ότι σε αυτή την περίπτωση κάνουν καλό ή κακό οι δηλώσεις Κουβέλη. Είναι προφανές ότι ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, ίσως και επειδή ανέλαβε πρόσφατα τα καθήκοντά του, δεν είχε για αυτό το θέμα το 100% της ενημέρωσης. Αυτό καταλαβαίνω εγώ» σημείωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν ξέρω εάν ο κ. Κουβέλης βιάστηκε ή όχι πάντως έτσι κατέληξε η υπόθεση» πρόσθεσε ο κ. Κυρίτσης.

Από την άλλη πλευρά πρόσθεσε πως «ας σκεφτούμε πονηρά. Ένας πονηρός τρόπος που κάποιος μπορεί να σκεφτεί είναι -χωρίς να έχω καμία πληροφορία- ακούγοντας το ρεπορτάζ του σταθμού σας, ότι “σου λέει οι Γερμανοί ώπα. Αυτοί πάνε και αγοράζουν όπλα από τους Γάλλους. Γιατί να μην αγοράσουν από εμάς; Για να αρχίσουμε να γκρινιάζουμε».

«Η ιστορία αυτή γράφεται τουλάχιστον εδώ και τρεις μήνες. Δεν είναι ότι περιμέναμε να το πει ο κ. Κουβέλης. Είμαι σίγουρος ότι όλοι οι ενδιαφερόμενοι που θέλουν να πουλήσουν όπλα, έχουν τις κεραίες τους τεντωμένες» είπε ακόμη ο κ. Κυρίτσης.

Όπως σημείωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ «υπάρχει μια εμπλοκή της Γαλλίας πολύ υποστηρικτικά στην Κύπρο αλλά και στα δικά μας δίκαια που δείχνουν μια διάθεση από την πλευρά της Γαλλίας για να παίξουν κάποιο ρόλο στην περιοχή, που αυτή τη στιγμή ο ρόλος δείχνει να μας συμφέρει. Νομίζω ότι είναι ένα αρκετό σύνθετο ζήτημα που αν το περιορίσουμε γύρω από τον κ. Κουβέλη θα είμαστε άδικοι». «Δεν νομίζω ότι υπάρχει θέμα Κουβέλη – κυβέρνησης. Τα θέματα δημιουργούνται όταν υπάρχουν διαφορετικά σχέδια. Εδώ δεν υπάρχει κάτι τέτοιο» κατέληξε.

Ακούστε το ηχητικό:

ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ – ΜΠΕ/ ΣΚΑΪ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ