Οι τουρκικές προκλήσεις στο επίκεντρο της συνάντησης Τσίπρα με Γιούνκερ, Μέρκελ και Μπορίσοφ

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Τετραμερής συνάντηση μεταξύ του Προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, της Καγκελαρίου της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, του ηγέτη της Βουλγαρίας Μπόϊκο Μπορίσοφ, της προεδρεύουσας χώρας Βουλγαρίας και του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα πραγματοποιείται αυτή την ώρα στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με ελληνική κυβερνητική πηγή που μίλησε στο ΚΥΠΕ, το αντικείμενο της συνάντησης είναι αφενός το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο και την Κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και το θέμα του μεταναστευτικού.

Νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας είχε διμερή συνάντηση με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, όπου έγινε ανταλλαγή απόψεων για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων μετά και την πρόσφατη συνάντηση Μέρκελ – Ζάεφ στο Βερολίνο.

Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε την βούληση της ελληνικής κυβέρνησης να υπάρξει μια κοινά αποδεκτή και βιώσιμη λύση στο ονοματολογικό, επιμένοντας ότι το νέο όνομα θα πρέπει να ισχύει έναντι όλων (erga omnes).

H ίδια ελληνική κυβερνητική πηγή μετέφερε στο ΚΥΠΕ ότι ο κ. Τσιπρας έχει προκαθορισμένη συνάντηση στις 14:00 τοπική ώρα με τον Ύπατη Εκπρόσωπο Μογκερίνι, αλλά και κατ΄ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο Γιούνκερ με αντικείμενο τη επίσκεψη Γιούνκερ στα Σκόπια την Κυριακή και το ταξίδι του στις έξι πρωτεύουσες των Δυτικών Βαλκανίων.

Αργότερα, στο περιθώριο του Συμβουλίου, ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί από κοινού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη με τον Πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζεντιλόνι και στη συνέχεια με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ