Μπαράζ επαφών του Τσίπρα στις Βρυξέλλες για τις τουρκικές προκλήσεις και το Σκοπιανό

Bρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, θα έχει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας απόψε στις Βρυξέλλες, με αντικείμενο την τουρκική προκλητικότητα και τις εξελίξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ, σύμφωνα με πηγή της ελληνικής κυβέρνησης.

Η ίδια πηγή σημειώνει ότι ο Κύπριος Πρόεδρος θα ενημερώσει αύριο τη Σύνοδο για τις σχετικές εξελίξεις και ο Έλληνας Πρωθυπουργός πρόκειται να τοποθετηθεί επί του ζητήματος εκφράζοντας τη στήριξη στις ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας και την υποχρέωση να διαφυλαχθούν τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Ο Αλέξης Τσίπρας θα αναφερθεί επίσης στην προκλητική τουρκική στάση στο Αιγαίο και στις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Η ίδια ελληνική πηγή συμπληρώνει ότι επίσης αύριο, Παρασκευή, πέραν των εργασιών της Συνόδου που θα ξεκινήσουν το μεσημέρι, ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα έχει σειρά επαφών κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στις Βρυξέλλες. Μεταξύ αυτών, με τον Γάλλο Πρόεδρο Μακρόν, τον Ιταλό Πρωθυπουργό Τζεντιλόνι (μαζί με τον Κύπριο Πρόεδρο Αναστασιάδη), ενώ θα υπάρξουν συναντήσεις Τσίπρα – Μέρκελ – Μπορίσοφ – Γιούνκερ, όπου θα τεθούν επί τάπητος ευρωτουρκικές σχέσεις και μεταναστευτικό, αλλά και μία συνάντηση Τσίπρα-Μογκερίνι με θέμα την Τουρκία, την ΠΓΔΜ, και την Αλβανία.

Σημειώνεται ότι πριν την έναρξη των εργασιών της Συνόδου, θα διεξαχθεί Διεθνής Διάσκεψη Υψηλού Επιπέδου για το Σαχέλ, με τη συμμετοχή και του Έλληνα Πρωθυπουργού, η οποία διεξάγεται ώστε να ενισχύσει τις διεθνείς προσπάθειες, στις οποίες έχει κρίσιμο ρόλο η ΕΕ, που σχετίζονται με την παροχή πολιτικής στήριξης, καθώς και την ασφάλεια και την ανάπτυξη στο Σαχέλ. Η Άτυπη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, των 27 κρατών – μελών, την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες, θα ασχοληθεί αφενός με θεσμικά ζητήματα για την πορεία της Ένωσης και αφετέρου με το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο για την περίοδο μετά το 2020.

Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, με την επιστροφή του στην Αθήνα ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί το Σάββατο στο Μέγαρο Μαξίμου με αντιπροσωπεία του Αμερικανικού Κογκρέσου, με τη συμμετοχή μεταξύ άλλων και του κ. Lindsay Graham, ο οποίος είναι ο ισχυρός άνδρας των Ρεπουμπλικανών σε ζητήματα άμυνας και εξοπλισμών. Η ατζέντα των συζητήσεων θα περιλαμβάνει τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, το ονοματολογικό και την Τουρκία, αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες.

Πηγή ρεπορτάζ: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ