• Άλλαξε ο Κοντονής την διάταξη για τους πλειστηριασμούς μετά την θύελλα και στον ΣΥΡΙΖΑ – Συμβιβαστική πρόταση για την πρώτη κατοικία - BINTEO

  9:29 μμ, Πέμπτη 21 Δεκ 2017 9:29 μμ, Πέμπτη 21 Δεκ 2017

  Αλλαγές της τελευταίας στιγμής - μετά το έντονο παρασκήνιο - στη διάταξη που ψηφίζεται στη Βουλή για αυτεπάγγελτες διώξεις και συλλήψεις όσων παρεμποδίζουν τους πλειστηριασμούς με στόχο την προστασία των συμβολαιογράφων, .

  Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, μετά τις έντονες αντιδράσεις και μεταξύ των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, απάλειψε την τελευταία στιγμή στην Βουλή την αναφορά περί αυτεπάγγελτης δίωξης για την «απειλή», η οποία πλέον θα διώκεται κατ έγκληση, δηλαδή μετά από μήνυση κατά όσων παρεμποδίζουν πλειστηριασμούς.

  Μετά τις αλλαγές, η τροπολογία προβλέπει την αυτόφωρη διαδικασία όσων:

  - ασκούν βία σε συμβολαιογράφους (σ.σ. σήμερα η δίωξη ασκείται αυτεπαγγέλτως μόνο σε όσους ασκούν βία σε δημόσιους υπαλλήλους κατά την υπηρεσία τους)

  - παρακωλύουν την διεξαγωγή πλειστηριασμών, είτε αυτοί διεξάγονται σε Ειρηνοδικεία είτε ηλεκτρονικά σε συμβολαιογραφικά γραφεία (σήμερα ισχύει μόνο για τα Ειρηνοδικεία)

  Από την τροπολογία ο κ. Κοντονής αφαίρεσε την παράγραφο 2, με αποτέλεσμα να μην απειλούνται με αυτεπάγγελτη δίωξη όσοι απειλούν συμβολαιογράφους και να απαιτείται έγκληση από το θύμα.

  Δείτε την αλλαγή Κοντονή στην τροπολογία:

  Συγκεκριμένα, αφαιρείται η παράγραφος 2 η οποία προβλέπει: «αυτεπάγγελτη δίωξη όσων απειλούν συμβολαιογράφους που διενεργούν πλειστηριασμούς ή υπάλληλοι αυτών, ώστε να προβλέπεται αυτεπάγγελτη δίωξη όσων διαταράσσουν την απρόσκοπτη και εύρυθμη διενέργεια των πλειστηριασμών.»

  Οι «ζυμώσεις»

  Ο κ. Κοντονής είχε ενημερώσει νωρίτερα τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως επρόκειτο για αίτημα των συμβολαιογράφων προκειμένου να άρουν την αποχή. Στην αλλαγή αυτή φέρεται να συμφωνούν οι συμβολαιογράφοι.

  Παράλληλα έγινε γνωστό οτι προκειμένου να πέσουν οι τόνοι και να υπάρξει συμβιβασμός εντός της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, υπήρξε πρόταση «κλειδί», με πρωτοβουλία που θα υπάρξει μετά τις γιορτές η οποία θα ενισχύει την προστασία της λαϊκής κατοικίας.

  Οι κύριοι Τσακαλώτος - Κοντονής ενημερώνοντας τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ορισμένοι απο τους οποίους έχουν εκφράσει αντιρρήσεις για την τροπολογία, φέρεται να είπαν ότι δεν τίθεται θέμα απόσυρσης της.

  Μάλιστα ο υπουργός Οικονομικών διεμήνυσε ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα υπήρχε πρόβλημα με τους δανειστές και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

  Ο κ. Κοντονής , επιστρέφοντας στην Ολομέλεια, έριξε το «γάντι» στην Αντιπολίτευση, λέγοντας: Μας κατηγορούν ότι ανεχόμαστε και υποθάλπουμε τη βία και τώρα που έρχεται η διάταξη αυτή για να προστατεύσει τους συμβολαιογράφους από τη βία, εκείνοι που δηλώνουν κατά της βίας λένε ότι δεν θα την ψηφίσουν.

  Από πλευράς βουλευτών ο Νίκος Φίλης πρότεινε να υπάρξει μια νομοτεχνική βελτίωση που να κάνει σαφή την προστασία της λαϊκής κατοικίας. Να αποσυρθεί η διάταξη που προβλέπει ποινές φυλάκισης σε όσους εμποδίζουν την διαδικασία, ζήτησε ο Μιχελογιαννάκης.

  Μόνο ο βουλευτής Ηρακλείου Γιάννης Μιχελογιαννάκης ζήτησε με γραπτή του δήλωση να αποσυρθεί η διάταξη αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν θα ψηφίσει αν παραμείνει.

  Εφόσον έχει ψηφιστεί η τροπολογία τον Ιανουάριο επιστρέφουμε στα Ειρηνοδικεία, δήλωσε στον realfm ο πρόεδρος των συμβολαιογράφων Αθηνών Γιώργος Ρούσκας.

  Nωρίτερα ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, αλλά και ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης που μίλησε στον realfm 97,8 και στον Νίκο Χατζηνικολάου, είπαν ότι δεν πρόκειται για νέο νομικό πλαίσιο αλλά για επέκταση του ήδη ισχύοντος στα δικαστήρια ΚΑΙ στα συμβολαιογραφικά γραφεία για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

  Μάλιστα ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης προσέθεσε με νόημα: «Να δούμε αν θα εφαρμόσουμε την διάταξη».

  ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΒΟΥΤΣΗ

  Γεωργιάδης στον realfm: Η «πρώτη φορά αριστερά» κάνει πράγματα που ούτε εγώ δεν τα είχα φανταστεί

  Τις τελευταίες τροπολογίες που φέρνει η κυβέρνηση στη Βουλή σχολίασε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στον realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.

  «Η τροπολογία αυτή είναι πολύ σκληρή για τα δικά μου δεδομένα. Η ιδέα ότι κάποιος τιμωρείται με φυλάκιση μόνο και μόνο γιατί παρίσταται χωρίς να έχει δουλειά σε έναν πλειστηριασμό, ομολογώ δεν μου είχε περάσει καν από το μυαλό. Η πρώτη φορά αριστερά καταφέρνει και κάνει πράγματα, που ούτε εγώ δεν τα είχα φανταστεί. Φαίνεται το μέγεθος της υποκρισίας, της ψευτιάς και της αναισχυντίας» είπε ο κ. Γεωργιάδης.

  ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΑΔ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ

  Αγρια κόντρα στη Βουλή

  Άγρια κόντρα στη Βουλή για τις διώξεις κατά όσων εμποδίζουν τους πλειστηριασμούς (ΒΙΝΤΕΟ) Σε υψηλούς τόνους και με επίκεντρο την τροπολογία για την προστασία των συμβολαιογράφων που διενεργούν ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, για την οποία το ΚΚΕ κατέθεσε αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία, ξεκίνησε στην Ολομέλεια η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης με τα μέτρα θεραπείας αντί ποινών για ψυχικά και διανοητικά ασθενείς.

  Έντονη ήταν η αντίδραση του υπουργού Δικαιοσύνης, Σταύρου Κοντονή, τόσο για το αίτημα του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ, Θανάση Παφίλη, να αποσυρθεί η τροπολογία, όσο και για τις αιτιάσεις των άλλων εκπροσώπων της αντιπολίτευσης που τον κατηγόρησαν ότι αντί για προστατευτική διάταξη της πρώτης κατοικίας έφερε μία διωκτική ρύθμιση.

  «Δεν υπάρχει απόλυτη προστασία της πρώτης κατοικίας δανειοληπτών που έχουν λάβει στεγαστικά δάνεια και ζητάνε τη δικαστική προστασία ή έχουν δικαστικές αποφάσεις. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία πρώτη κατοικία που να έχει φτάσει σε πλειστηριασμό. Αν υπάρχει θα είναι από ιδιωτικά δάνεια αλλά εκεί δεν μπορεί να παρέμβει η νομοθετική εξουσία. Οι πλειστηριασμοί που γίνονται αφορούν μεγαλοκαρχαρίες και μεγαλοοφειλέτες, που πήραν εκατομμύρια δάνεια, δεν πλήρωναν και έφτιαχναν βίλες» ανέφερε ο κ. Κοντονής.

  Παράλληλα, έκανε λόγο για παραπληροφόρηση που υπάρχει, σημειώνοντας πως ό,τι ισχύει για τους δημόσιους πλειστηριασμούς στα ειρηνοδικεία το ίδιο θα ισχύει και για τα γραφεία των συμβολαιογράφων που διενεργούν ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. «Η διάταξη αυτή συνδέεται μόνο με την προστασία των συμβολαιογράφων που διενεργούν ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και εναρμονίζει το καθεστώς που υπάρχει για τους φυσικούς πλειστηριασμούς με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς» τόνισε.

  «Εκατοντάδες σπίτια πρώτης κατοικίας βγαίνουν στο σφυρί. Εμείς λέμε ότι με τη διάταξη δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για το αυτεπάγγελτο, για ένταση βίας και καταστολής για αυτούς που διαμαρτύρονται. Είναι πολιτικό το ζήτημα και προμηνύει τι θα γίνει από τον καινούργιο χρόνο» αντέτεινε ο κ. Παφίλης.

  «Πρέπει να αρθούν οι παρεξηγήσεις ή οι κακοπροαίρετες ερμηνείες. Δεν νομοθετούμε τίποτα καινούργιο. Μόνο την προστασία των συμβολαιογράφων όταν ενεργούν ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς στο γραφείο τους» απάντησε ο κ. Κοντονής.

  «Σας ρωτάμε. Έχετε στόχο να νομοθετήσετε και αποτελεσματικά να προστατεύσετε την πρώτη κατοικία γιατί μέχρι τέλους προστατεύονται νομοθετικά; Γιατί αντί να φέρετε προστατευτική διάταξη φέρατε καταδιωκτική διάταξη» επισήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Μάκης Βορίδης, και πρόσθεσε: «Αυτό γίνεται μπροστά στο αδιέξοδο που βρίσκεται η κυβέρνηση, προκειμένου να εξελίσσονται ομαλά οι πλειστηριασμοί. Από το "κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη" τώρα θα γίνεται αυτεπάγγελτη δίωξη για όποιον παρενοχλεί υπάλληλο που διενεργεί ηλεκτρονικό πλειστηριασμό».

  Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, έκανε λόγο για επιλεκτική ευαισθησία του υπουργού Δικαιοσύνης. «Πράγματι, δεν είναι καινούργια διάταξη. Έχετε δύο μέτρα και δύο σταθμά, όμως. Γιατί δεν βάζετε και αυτεπάγγελτες διώξεις στους "Ρουβίκωνές;"» υπογράμμισε.

  Ο υπουργός Δικαιοσύνης απάντησε ότι η προστασία της πρώτης κατοικίας ισχύει μέχρι 31/12/2018, ενώ κατηγόρησε τις προηγούμενες κυβερνήσεις πως είχαν αφήσει στο έλεος των τραπεζών τους δανειολήπτες πρώτης κατοικίας. «Όταν ανέλαβε αυτή η κυβέρνηση βρήκε μηδενικό πεδίο προστασίας, γιατί ο νόμος για την προστασία της ίσχυε μέχρι τέλη του 2014. Εμείς, και μάλιστα μονομερώς, από τη πρώτη στιγμή, νομοθετήσαμε την απόλυτη προστασία της πρώτης κατοικίας μέχρι τις 31/12/2018» ανέφερε.

  Τι προβλέπει η τροπολογία

  H επίμαχη τροπολογία προβλέπει την αυτεπάγγελτη δίωξη σε όποιον προκαλεί απλή σωματική βλάβη ή απειλεί με βία ή άλλη παράνομη πράξη ή παράλειψη, υπάλληλο πλειστηριασμού που διενεργείται κατά τη διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης.

  Με την ίδια τροπολογία τιμωρείται με τις προβλεπόμενες από την κείμενη νομοθεσία ποινές (φυλάκιση τριών ή έξι μηνών κατ' ελάχιστο όριο, κατά περίπτωση) όποιος εισέρχεται και παραμένει σε χώρους διεξαγωγής πλειστηριασμών κατά τη διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης, διακόπτοντας ή διαταράσσοντας την ομαλή διεξαγωγή αυτών.

  Δείτε το βίντεο με ολόκληρη την παρέμβασή του υπουργού Δικαιοσύνης

  Πηγή ρεπορτάζ: Real.gr

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα