Γεωργιάδης: «Η μεγαλύτερη ζημιά για την χώρα αυτά τα τρία χαμένα χρόνια»

«Χωρίς καμία αμφιβολία, το πρώτο εξάμηνο του 2015 υπήρξε η βασική αιτία που η Ελλάδα πήγε πάρα πολύ πίσω» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, ‘Αδωνις Γεωργιάδης, από τη Θεσσαλονίκη κατά την παρουσίαση του βιβλίου του επίκουρου καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης, Αλέξη Αρβανίτη, «Πώς να (μη) διαπραγματεύεσαι».

Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στα spread των ελληνικών ομολόγων πενταετίας τα οποία για πρώτη φορά είναι χαμηλότερα από ότι ήταν τον Απρίλιο του 2014. «’Αρα, αν σκεφτούμε ότι σήμερα ζούμε την καλύτερη εποχή της αγοράς ομολόγων της Ευρωζώνης από την ίδρυση της – τα ομόλογα της Ευρωζώνης έχουν τα χαμηλότερα επιτόκια στην ιστορία τους- το ξαναλέω, τότε κάτι πήγε πάρα πολύ στραβά στο ενδιάμεσο», είπε ο κ. Γεωργιάδης.

«Οι Έλληνες ψήφισαν τον Αλέξη Τσίπρα για να βάλουν τέλος στη λιτότητα – αυτό ήταν το βασικό πρόταγμα των εκλογών του Ιανουαρίου του 2015 – και καταφέραμε να μπει τέλος στην λιτότητα σε όλη την υπόλοιπη Ευρωζώνη, πλην ημών» συνέχισε ο κ. Γεωργιάδης. «Η μόνη χώρα, που εξαιρέθηκε από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, λόγω της διαπραγμάτευσης Βαρουφάκη και Τσίπρα, είναι η Ελλάδα και έμαθα μόλις προχθές ότι ο Τσίπρας είπε, ότι τελικά δε τη χρειαζόμαστε, ότι δεν είναι τόσο σημαντικό για εμάς… Όσα δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια».

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ είπε επίσης ότι, η Ελλάδα έχασε πολύ χρόνο εξαιτίας της παλαβής διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ τον Ιανουάριο του 2015 με τους δανειστές, και επέρριψε ευθύνες στον πρωθυπουργό και στον τότε υπουργό Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη, ότι έβαλαν ψηλά την «κόκκινη γραμμή» στη διαπραγμάτευση, υιοθετώντας λανθασμένα την υπόθεση ότι οι δανειστές θα υποχωρούσαν προ του κινδύνου των επιπτώσεων που θα είχε για εκείνους μια ασύντακτη χρεοκοπία της Ελλάδας, υπόθεση που αποδείχθηκε, εκ των υστέρων, δεν ίσχυε.

«Δεν είχαν συναίσθηση του τι επεδίωκαν, δεν είχαν συναίσθηση του ποια ήταν τα όρια των απέναντι, άρα δεν είχαν συναίσθηση και των συνεπειών» είπε ο κ. Γεωργιάδης και συμπλήρωσε: «Φυσικά αυτή η αποτυχία έχει ένα κόστος, το οποίο το πληρώνουμε ακόμη και θα το πληρώνουμε για πάρα πολλά χρόνια. Τα χρήματα που χάσαμε είναι πάρα πολλά, δε μπορεί εύκολα να αναπληρωθεί αυτή η ζημιά και κατά τη γνώμη μου ακόμη πιο μεγάλη ζημιά από τα χρήματα, αυτά καθαυτά, είναι ότι χάσαμε αυτά τα τρία χρόνια».

Σε άλλο σημείο, ο κ. Γεωργιάδης παρέπεμψε στο βιβλίο και στις αναφορές του, για το πώς οι ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ αξιοποίησαν πολιτικά το «αίσθημα αντίστασης» που υπήρχε απέναντι στα μνημόνια και στη λιτότητα «για να πάρουν την εξουσία», και το πώς φτάσαμε στο δημοψήφισμα, που όπως είπε, κατέληξε σε «Βατερλώ» και στην αναδίπλωση της στάσης της κυβέρνησης και τους συνέστησε να το διαβάσουν για να αντλήσουν συμπεράσματα από τη διαπραγμάτευση του 2015.

«Να καταλάβουμε τι πήγε στραβά, κυρίως να καταλάβει η κοινωνία μας, πώς δε πρέπει να αφήνουμε το συναίσθημα να μας παρασύρει με τόσο έντονο τρόπο στις συλλογικές πολιτικές μας αποφάσεις και πόσο αν το κάνουμε αυτό, θέτουμε το μέλλον των παιδιών μας, σε πολύ μεγάλο κίνδυνο» είπε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ.

Πηγή πληροφοριών: ΑΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ