Το χρονικό της πρώτης μέρας της επίσκεψης του Ερντογάν στην Αθήνα – ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ

Με το επίσημο δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο ολοκληρώθηκε η πρώτη μέρα της επίσημης επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα. Μια μέρα που τα είχε όλα.

Είδαμε τον Τούρκο Πρόεδρο να φτάνει στο αεροδρόμιο Ελ.Βενιζέλος και να αποβιβάζεται από το αεροσκάφος του κρατώντας χεράκι – χεράκι την σύζυγό του Εμινέ. Στη συνέχεια έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο όπου τον υποδέχθηκε ο Προκόπης Παυλόπουλος. Εκεί ο κ Τούρκος Πρόεδρος έθεσε κατά την προσφιλή του τακτική θέμα για τη Συνθήκη της Λωζάννης για να λάβει ξεκάθαρη και η ηχηρή απάντηση από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας ότι οι συνθήκες δεν “επικαιροποιούνται”. Μία από τα ίδια είχαμε και στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου τον υποδέχθηκε ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος επίσης ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να τεθεί κανένα θέμα για τη Συνθήκη της Λωζάννης.

Στη συνέχεια ο Τούρκος Πρόεδρος είδε τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Τουρκική Πρεσβεία της Αθήνας. Εκεί ο αρχηγός της ΝΔ τόνισε στον κύριο Ερντογάν την ανάγκη ουσιαστικής επανεκκίνησης των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Την Παρασκευή ο κ. Ερντογάν θα μεταβεί στην Κομοτηνή όπου η ατμόσφαιρα ήδη μυρίζει μπαρούτι.Το χρονικό της πρώτης ημέρας της επίσκεψης Ερντογάν

Στην Αθήνα βρίσκεται από το πρωί της Πέμπτης ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στη χώρα μας. Το αεροσκάφος του Τούρκου Προέδρου προσγειώθηκε λίγο μετά τις 10.30 το πρωί στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Επί ελληνικού εδάφους τον υποδέχθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ενώ στη συνέχεια απέδωσαν τιμές αγήματα της στρατονομίας και της αερονομίας. Τα μέτρα ασφαλείας ήταν δρακόντεια στο αεροδρόμιο . Όπως φαίνεται στις φωτογραφίες του ΑΜΠΕ, άνδρες της ασφάλειας ελέγχουν το αεροδρόμιο “Ελ. Βενιζέλος” λίγο πριν φτάσει ο πρόεδρος της Τουρκίας, ενώ ελεύθεροι σκοπευτές βρίσκονταν ακροβολισμένοι σε διάφορα σημεία.

Δείτε το βίντεο από την άφιξη του Ερντογάν στην Αθήνα

Με γραβάτα-δώρο του Ερντογάν υποδέχθηκε ο Κοτζιάς τον Τούρκο Πρόεδρο- ΒΙΝΤΕΟ

Τη διπλωματία της … γραβάτας επιστράτευσε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών. Μόλις οι δύο άνδρες χαιρετήθηκαν, ο κ. Ερντογάν παρατήρησε πως ο Νίκος Κοτζιάς φορούσε τη γραβάτα που ο ίδιος του είχε δωρίσει. «Αυτή είναι η γραβάτα μου, σωστά;», ακούστηκε να ρωτά ο Τούρκος Πρόεδρος τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών, με τον κύριο Κοτζιά να απαντά γελώντας: «Ναι, καλή διπλωματία, ε;».

Ο Τούρκος πρόεδρος έφερε μαζί κοστούμια με τα αρχικά του. Στις φωτογραφίες βλέπουμε τον άνδρα της προσωπικής του ασφάλειας, ο οποίος μεταφέρει τα κοστούμια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπου διακρίνονται τα τρία αρχικά, Ρ.Τ.Ε.

Δείτε τις φωτογραφίες:

Ο Ερντογάν κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη

Αμέσως μετά την άφιξή του ο Τούρκος Πρόεδρος κατευθύνθηκε στο κέντρο της Αθήνας και συνοδευόμενος από τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.

«Καλωσήλθατε, κ. Πρόεδρε. Είναι ιστορική στιγμή να βρίσκεστε εδώ, στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Τουρκίας, μετά από 65 χρόνια. Έχουμε πολλά να συζητήσουμε», του είπε ο κ. Τσίπρας.

Στη συνέχεια ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου τον υποδέχθηκε νωρίτερα ο Έλληνας ομόλογός του Προκόπης Παυλόπουλος.

Στην είσοδο του Μεγάρου ο Τούρκος Πρόεδρος είχε θερμή χειραψία με τον πρόεδρο της Βουλής Νίκος Βούτση τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη. Η επίσημη τελετή υποδοχής στην Ηρώδου Αττικού, περιελάμβανε την ανάκρουση των Εθνικών Ύμνων των δυο χωρών και την επιθεώρηση τιμητικού αγήματος.

Τον Τούρκο Πρόεδρο συνόδευε πλειάδα διπλωματών και υπουργών, μεταξύ των οποίων οι υπουργοί Οικονομικών, Ενέργειας, Εξωτερικών, Εσωτερικών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και ο πρέσβης της Τουρκίας στην Ελλάδα.

«Πόλεμος» Παυλόπουλου-Ερντογάν στη συνάντησή τους – Οι απαντήσεις που έδωσε ο Έλληνας Πρόεδρος – BINTEO

«Έσπασε» το πρωτόκολλο στη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Προεδρικό Μέγαρο. Ο διάλογος που είχαν μπροστά στις κάμερες, ήταν πρωτοφανής στα χρονικά, με δεδομένο ότι στις επίσημες συναντήσεις ακολουθούνται πιστά τυπικοί κανόνες και αυστηρό πρωτόκολλο.

Οι κ. κ. Παυλόπουλος και Ερντογάν «μονομάχησαν» on camera για τη συνθήκη της Λωζάννης, το Κυπριακό και τη Θράκη, ανεβάζοντας το πολιτικό θερμόμετρο στα ύψη. Το πρωτόκολλο δεν προβλέπει απαντήσεις σε αυτές τις περιπτώσεις , ωστόσο οι δύο άνδρες είχαν μια έντονη στιχομυθία για όλα τα καυτά εθνικά θέματα . Η συζήτηση εξελίχθηκε σε ντιμπέιτ, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να δίνει ηχηρές απαντήσεις στις προκλήσεις του Ερντογάν και τα έωλα επιχειρήματά του σχετικά με την ανάγκη αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάννης.

Οι προκλήσεις Ερντογάν και η αυστηρή απάντηση του Παυλόπουλου

«Η Συνθήκη της Λωζάννης είναι αδιαπραγμάτευτη», διεμήνυσε σε αυστηρό ύφος ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Παυλόπουλος, απευθυνόμενος στον Τούρκο ομόλογό του. Επιπροσθέτως, συμπλήρωσε ο κ. Παυλόπουλος, ούτε αναθεώρηση ούτε επικαιροποίηση (σ.σ. όρο που είχε χρησιμοποιήσει χθες ο κ. Ερντογάν) χρειάζεται η εν λόγω Συνθήκη.

Εν συνεχεία, ο κ. Πρ. Παυλόπουλος ενθυμήθηκε την ιστορική, όπως την χαρακτήρισε, συνάντηση Ελευθέριου Βενιζέλου -Κεμάλ Ατατούρκ -Ισμέτ Ινονού. Και, «έμεινε ιστορική γιατί σεβάστηκε το θεμέλιο πάνω στο οποίο στηρίζεται η φιλία μας που δεν είναι άλλη από τη Συνθήκη της Λωζάνης», εξήγησε σχετικά.

«Αυτή είναι η βάση», εξειδίκευσε, που μπορεί και πρέπει να στηρίζει τη φιλία των δύο λαών και τη σχέση των δύο χωρών στο μέλλον. «Αυτή η Συνθήκη είναι για την Ελλάδα αδιαπραγμάτευτη», επίσης «δεν παρουσιάζει κενά, δεν χρειάζεται ούτε αναθεώρηση ούτε επικαιροποίηση», ήταν το ξεκάθαρο μήνυμα Παυλόπουλου. «Ισχύει ως έχει, δεν αφήνει περιθώρια για “γκρίζες ζώνες”, ρυθμίζει τα θέματα με τις αντίστοιχες μειονότητες, καθορίζοντας ότι στην Ελλάδα υπάρχει θρησκευτική, μουσουλμανική μειονότητα, της οποίας τα δικαιώματα γίνονται απολύτως σεβαστά», ανέφερε ακόμη.

Απευθυνόμενος στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Προκόπης Παυλόπουλος επανέλαβε πως επιθυμία της ελληνικής πλευράς είναι η επίσκεψη αυτή να μείνει ιστορική, αλλά, συνέχισε, πρώτο χαρακτηριστικό της φιλίας είναι η ειλικρίνεια, όπως υπογράμμισε ο Έλληνας Πρόεδρος. Και, επικαλούμενος το λαϊκό ρητό, «οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους», πρότεινε πάνω στους καλούς αυτούς λογαριασμούς να χτισθούν και οι διμερείς σχέσεις.

Εξάλλου, η όποια διαφορά δεν μπορεί παρά να λυθεί με τρόπο ειρηνικό και με βάση το Διεθνές Δίκαιο, είχε επίσης διαμηνύσει ο κ. Παυλόπουλος.

Επίσης, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας είχε ζητήσει ειλικρινή εφαρμογή της ευρω-τουρκικής συμφωνίας για το προσφυγικό, με δεδομένο ότι βασικές αξίες είναι η Δικαιοσύνη και ο Ανθρωπισμός

Παραλλήλως, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας είχε την ευκαιρία να εξηγήσει ότι η χώρα μας έχει κοινά κριτήρια για τις προς ένταξη στην Ε.Ε. χώρες. Με άλλα λόγια αυτά που είπε για την Τουρκία, ισχύουν και για τις άλλες χώρες, των οποίων την ευρωπαϊκή προοπτική η Ελλάδα. Ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου ισχύει, έτσι, και για την ΠΓΔΜ και την Αλβανία. Ονόματα που προσβάλλουν την Ιστορία, επίσης αποπνέουν αλυτρωτισμό και θέτουν εν αμφιβόλω τα σύνορα, δεν είναι αποδεκτά από πλευράς ευρωπαϊκού κεκτημένου», τόνισε ο κ. Πρ. Παυλόπουλος. Ζήτησε, επιπλέον, από τις χώρες να σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως το δικαίωμα στην ιδιοκτησία ή τα δικαιώματα μειονοτήτων.

Κλείνοντας στο συγκεκριμένο σημείο, ο Έλληνας Πρόεδρος αναφέρθηκε και σε ένα διεθνές πρόβλημα, το Κυπριακό, και «εμείς οι Έλληνες θέλουμε να λυθεί το ταχύτερο δυνατόν, με λύση δίκαιη και βιώσιμη». Μια λύση που, -όπως κατέστησε σαφές και η ευρωπαϊκή πλευρά στη Γενεύη- «πρέπει να σέβεται την κυριαρχία κράτους-μέλους της Ε.Ε.», σύμφωνα με τη χαρακτηριστική αναφορά του Προέδρου.

«Σας διαβεβαιώ», κατέληξε, «ότι όλοι, και πρώτος εγώ, θέλω η επίσκεψη να μείνει ιστορική». Συμπληρώνοντας ότι «η όποια διαφορά έχουμε μεταξύ μας δεν μπορεί παρά να λυθεί με βάση το Διεθνές Δίκαιο, κατά τρόπο ειρηνικό». Και «εμείς οι Έλληνες είμαστε ειλικρινείς», διαβεβαίωσε τον Τούρκο Πρόεδρο. Επικαλούμενος δε, και το ρητό, «οι καλοί λογαριασμοί κάνουν και τους καλούς φίλους», εξέφρασε την ελπίδα του πάνω στους «λογαριασμούς» αυτούς, «να χτίσουμε μια ακόμη καλύτερη φιλία».

Για εκκρεμότητες στη Συνθήκη της Λωζάννης έκανε λόγο ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έγινε δεκτός από τον Έλληνα ομόλογό του, Προκόπη Παυλόπουλο, στο Προεδρικό Μέγαρο.

«Διατυπώσατε κάποιες αλήθειες, ανοιχτά και ξεκάθαρα. Στη Συνθήκη της Λωζάννης υπάρχουν κάποιες εκκρεμότητες, οι οποίες δεν κατανοούνται σωστά. Αυτή είναι μια συμφωνία, η οποία υπογράφτηκε πριν από 94 χρόνια και όχι μόνο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά την επίσημη υποδοχή στο Προεδρικό Μέγαρο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

«Το θέμα της προστασίας των ομογενών μας στη Θράκη, είναι για εμάς ύψιστης προτεραιότητας», είπε ο Τούρκος πρόεδρος. Επιθυμία μου είναι να μην ασχοληθούμε με το άδειο μέρος του ποτηριού, αλλά να κοιτάξουμε το γεμάτο και να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας. Και πιστεύω ότι μετά την επίσκεψη αυτή θα κοιτάξουμε μπροστά, προσέθεσε ο κ. Ερντογάν.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφέρθηκε στη μειονότητα της Δ. Θράκης. Όσον αφορά την οικονομική κατάσταση της μειονότητας ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε τα εξής: «Αν κοιτάξουμε το κατά κεφαλήν εισόδημα είναι γύρω στα 18.000 δολ., ενώ στη Δυτική Θράκη το ποσό είναι γύρω στα 2.200 δολ. Δεν υπάρχει απαραίτητη στήριξη στον τομέα των επενδύσεων για τους εκεί ανθρώπους και υπάρχει μια διάκριση εκεί. Στην Τουρκία δεν μπορείτε να δείτε μία τέτοια εφαρμογή εναντίον των Ρωμιών πολιτών. Δεν υπάρχει η παραμικρή διάκριση σε ό,τι αφορά τους χώρους προσευχής. Στη Δυτική Θράκη όμως δεν μπορούν να χωνέψουν ακόμη ούτε τη λέξη “τουρκική” να γράφει σε μία πινακίδα ενός σχολείου ή κάποιου συλλόγου. Εγώ είμαι της άποψης ότι πρέπει να ξεπεράσουμε τα θέματα αυτά. Όταν μιλάω για επικαιροποίηση (της Συνθήκης της Λωζάνης) εννοώ αυτά ακριβώς τα θέματα», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρεζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο Προεδρικό Μέγαρο, προσθέτοντας και το εξής: «Στο ευρωπαϊκό δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπάρχει και αναφορά στη λέξη “τουρκική”, αυτό αναφέρεται και στις αποφάσεις του ίδιου δικαστηρίου».

Όσον αφορά τη θρησκευτική ηγεσία της μειονότητας ο Τούρκος Πρόεδρος τόνισε τα εξής: «Υπάρχουν προσπάθειες που καταβάλλονται για να διορίζεται ο αρχιμουφτής των μουσουλμάνων της Δ. Θράκης, όχι από τους μουφτήδες που εκλέγουν τα μέλη της μειονότητας, αλλά από άτομα που διορίζει το κράτος. Στην Τουρκία, για παράδειγμα, ο Πατριάρχης δεν είναι διορισμένος, εκλέγεται από την Ιερά Σύνοδο. Και σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάνης, όπως γνωρίζετε, η επιτροπή αυτή αποτελείται από ένα συγκεκριμένο αριθμό μελών που πρέπει να έχουν τουρκική ιθαγένεια. Επειδή μειώθηκε ο αριθμός των μελών με τουρκική ιθαγένεια στην Ιερά Σύνοδο είπα στον Πατριάρχη να μου δώσει κάποια ονόματα για να δώσουμε την τουρκική ιθαγένεια και να συμπληρώσουμε το κενό που υπάρχει. Και δώσαμε τουρκική ιθαγένεια στα ονόματα που δόθηκαν από τον Πατριάρχη τα οποία έγιναν μέλη της Ιεράς Συνόδου».

«Στη Δυτική Θράκη όμως», συνέχισε ο Τούρκος Πρόεδρος, «είναι ένα θέμα που συνεχίζεται και επί της θητείας μου, και εξακολουθεί να μην μπορούν οι ιμάμηδες της Δυτικής Θράκης να εκλέξουν τον αρχιμουφτή τους. Πώς μπορούμε να πούμε σ’ αυτή την περίπτωση ότι είναι σε ισχύ η συνθήκη της Λωζάνης; Από εδώ συμπεραίνουμε ότι δεν εφαρμόζεται η συνθήκη της Λωζάνης».

Μετά την κατ’ ιδίαν συνάντησή τους, ακολούθησαν διευρυμένες συζητήσεις ανάμεσα στις δυο αντιπροσωπείες στο Προεδρικό Μέγαρο.

Στη συνέχεια ο κ.Ερντογάν μετέβη πεζός και συνοδευόμενος από τον Νίκο Κοτζιά στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Μετά το τέλος της συνάντησής τους, έγιναν κοινές δηλώσεις στον Τύπο.

Τσίπρας σε Ερντογάν: Σας καλώ να ανοίξουμε ένα νέο κεφάλαιο χωρίς καχυποψία – ΒΙΝΤΕΟ

«Σε αυτή την κρίσιμη περίοδο είναι σημαντικό να ενισχύσουμε τους διαύλους επικοινωνίας μας. Αυτό μπορεί να γίνει στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και του θεμέλιου λίθου των σχέσεών μας που είναι η Συνθήκη της Λωζάννης» τόνισε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις κοινές δηλώσεις του με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για σεβασμό και για ανάγκη για συνομιλίες με σχέσεις εμπιστοσύνης.

«Υπάρχει η ανάγκη να εκσυγχρονιστούν οι σχέσεις μας, να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των λαών και να συμβάλουν στη σταθερότητα. Αυτός ο εκσυγχρονισμός μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο στο πλαίσιο του απόλυτου σεβασμού στη συνθήκη της Λωζάννης και όχι στην αναθεώρησή της» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Συνομιλήσαμε ανοικτά με τον Τούρκο πρόεδρο. Προσπαθήσαμε να μην κρύψουμε τις διαφορές αλλά και να λύσουμε τις παρεξηγήσεις».

Για το Κυπριακό ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι πρέπει να βρεθεί λύση που θα συνάδει με τις θέσεις του ΟΗΕ και πως ελπίζει να αρχίσουν οι συνομιλίες.

Σχετικά με την προσφυγική κρίση τόνισε ότι «η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας είναι δύσκολη αλλά έχει βοηθήσει στη μεγάλη μείωση των ροών. Όπως είπε συμφωνήθηκαν μέτρα για την καλύτερη εφαρμογή της. Χαιρέτησα την προσπάθεια της Τουρκίας που φιλοξενεί 2 εκατομμύρια πρόσφυγες».

Στάθηκε στη σημασία των ευρωτουρκικών σχέσεων και επανέλαβε ότι «η Ελλάδα στηρίζει την προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ». Η Ελλάδα στηρίζει και θα στηρίζει σταθερά μια δημοκρατική Τουρκία που θα κοιτά προς την Ευρώπη. Μια Τουρκία που μετά το αποτρόπαιο πραξικόπημα θα προχωρήσει ξανά προς τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις.

Σε ότι αφορά το θέμα της ασφάλειας ο πρωθυπουργός είπε πως τόνισε ότι βασική αρχή είναι ο σεβασμός στις δημοκρατικές διαδικασίες. Η Ελλάδα δεν είναι χώρα που υποστηρίζει πραξικοπηματίες, αλλά είναι μια χώρα με κράτος δικαίου που ορίζει την αρχή της διάκρισης των εξουσιών. «Η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και οι αποφάσεις γίνονται σεβαστές».

Τέλος ο πρωθυπουργός τόνισε ότι έγινε συζήτηση για την οικονομία, τις επενδύσεις, την ενέργεια και τις μεταφορές.

Υποστήριξε ότι το 2018 είναι ορόσημο για τη χώρα καθώς βγαίνει από την κρίση. Σε αυτό το πλαίσιο έχει σημασία η ανάπτυξη στην Ελλάδα να συμπαρασύρει ένα ευρύτερα καλύτερο κλίμα στην περιοχή.

“Σας καλώ να ανοίξουμε μαζί ένα νέο κεφάλαιο που δεν θα βασίζεται στην καχυποψία και τις «εύκολες» προκλήσεις αλλά στην οικοδόμηση σχέσεων. Είμαι βέβαιος ότι θα το αποδεχτείτε. Αν όχι θα αποβεί σε βάρος όχι των ελληνοτουρκικών σχέσεων αλλά των ευρωτουρκικών σχέσεων. Διατηρώ την πίστη ότι αυτή η επίσκεψη μπορεί να ανοίξει ένα θετικό κεφάλαιο”, υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε την ανάγκη να τερματιστεί η παραβατική τουρκική αεροναυτική δραστηριότητα στο Αιγαίο, τόνισε ο ΠρωθυπουργόςΑλέξης Τσίπρας,και σημείωσε πως δεν συνάδει με το καλό κλίμα να επικρέμεται απειλή του casus belli. «Συνομιλήσαμε ανοιχτά με τον Τούρκο πρόεδρο στην προσπάθεια μας να μην κρυφτούμε πίσω από διαφωνίες. Να τις εντοπίσουμε αλλά να άρουμε και παρεξηγήσεις, να καταλάβουμε ο ένας τι εννοεί ο άλλος. Μιλήσαμε για την ένταση στο Αιγαίο. Εγώ τόνισα ότι η παραβατική τουρκική αεροναυτική δραστηριότητα πρέπει να τερματιστεί. Η αυξανόμενες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και ειδικότερα οι εμπλοκές στο Αιγαίο αποτελούν κίνδυνο για τις σχέσεις μας και κυρίως αποτελούν κίνδυνο για τους πιλότους μας», είπε ο Πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεών τους

Στη Συνθήκη της Λωζάννης και στα όσα ακούστηκαν τις τελευταίες ώρες, σχετικά με τα όσα ανέφερε σε συνέντευξή του πριν φτάσει στην Ελλάδα, αναφέρθηκε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

“Τον τελευταίο καιρό στην Ελλάδα υπάρχει μεγάλη συζήτηση για το θέμα της Λωζάννης για την αναγνώριση της Συνθήκης αυτής. Είναι μια συνθήκη που υπεγράφη από 11 χώρες, όπως και η Ιαπωνία, η Βουλγαρία και η Αγγλία. Στη Συνθήκη υπάρχουν προβλέψεις μόνο ως προς το Αιγαίο όχι προς τα μειονοτικά μας θέματα και ως προς το καθεστώς που τα διέπουν”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ερντογάν.

“Στη Δυτική Θράκη έχουμε μουσουλμανική μειονότητα και πιστεύουμε ότι στο θέμα αυτό πρέπει να γίνει κάτι. Υπάρχουν κάποιες νέες σκέψεις. Ότι (για παράδειγμα) το κατά κεφαλήν εισόδημα φθάνει τα 15 χιλιάδες ευρώ, ενώ στη Δυτική Θράκη 2 με 2.200 ευρώ. Υπάρχει θέμα στην Mουφτεία. Ο Αρχιμουφτής είναι ένας διορισμένος δημόσιος υπάλληλος. Η Συνθήκη προβλέπει ότι πρέπει να εκλέγεται. Στην δε, Τουρκία ο Οικουμενικός Πατριάρχης εκλέγεται και όταν υπήρχε μείωση του αριθμού των μελών της Οικουμενικής Συνόδου επικοινώνησα με τον Πατριάρχη ώστε να μου υποδείξει άτομα για να δώσω τη τουρκική υπηκοότητα για αυξηθεί ο αριθμός των μελών κι έτσι από 7, τώρα έχει 17 μέλη. Κάτι πρέπει να κάνουμε για να την εκσυγχρονίσουμε. Δεν πήρα καμία απάντηση, το λέω χρόνια.

Επιπλέον, τίθενται θέματα ως προς την εδαφική ακεραιότητα. Εμείς δεν εποφθαλμιούμε τα εδάφη καμιάς χώρας. Μετά υπάρχει το τζαμί των Αθηνών, το τζαμί στην Πλάκα. Στην Κωνσταντινούπολη δεν υπήρχε κανένα αντίστοιχο θέμα. Μάλιστα, στις 7 Ιανουαρίου στην περιοχή Μπαλάτ κοντά στο Πατριαρχείο, όπου υπήρχε η “Σιδερένια Εκκλησία”, θα γίνουν τα θυρανοίξια. Εμείς δεν έχουμε κανένα φόβο, κανένα πρόβλημα με την ελευθερία της πίστης. Και νομίζω ότι τίθενται θέματα στην Δυτική Θράκη. Δε πρέπει πια να τα συζητούμε”.

Τσίπρας για Ερντογάν: Αν ζητούσε αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης, θα έπρεπε να ψάξουμε την Ιαπωνία – ΒΙΝΤΕΟ

Σκληρή απάντηση για τις δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν περί της Συνθήκης της Λωζάννης έδωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο Πρωθυπουργός.

«Είμαστε γείτονες και πρέπει να συζητάμε», είπε ο κ. Τσίπρας.

«Σήμερα με τις δηλώσεις του φίλου Προέδρου εδώ, συνειδητοποιώ πως μάλλον το προηγούμενο διάστημα μάλλον δεν είχε γίνει αντιληπτό τι ζητάει. Αν ζητούσε αναθεώρηση, θα έπρεπε να ψάξουμε την Ιαπωνία και τις άλλες εννέα χώρες για να κάτσουμε να συζητήσουμε. Αλήθεια είναι ότι είμαι λίγο μπερδεμένος σε σχέση με το αν αυτό που θέτει στο τραπέζι είναι τον εκσυγχρονισμό, την επικαιροποίηση ή την ορθή τήρηση της Συνθήκης της Λωζάννης διότι ακόμη και στο θέμα της Θράκης σε σχέση με τους μουφτήδες αναφέρθηκε στην ορθή τήρηση και όχι στην αναθεώρηση », συμπλήρωσε ο Πρωθυπουργός.

«Τα ζητήματα που αφορούν τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, που αφορούν τους Έλληνες πολίτες δεν είναι ζητήματα διαπραγμάτευσης μεταξύ δύο κρατών», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος σε όσα είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης.

«Εκεί θα εφαρμόσουμε την πολιτική μας, γιατί θέλουμε να την εφαρμόσουμε, και το πρόγραμμα μας το μεταρρυθμιστικό, γιατί αυτό αφορά δική μας υπόθεση και θα την υλοποιήσουμε», είπε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε: «Η μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη, αλλά και η ελληνική μειονότητα στην Τουρκία πρέπει να αποτελέσουν μοχλό έλξης ανάμεσα στις δύο χώρες, να μας φέρουν πιο κοντά. Η δική μας κυβέρνηση έχει ιδιαίτερη μέριμνα για τους Έλληνες μουσουλμάνους πολίτες και ιδιαίτερη ευαισθησία σε κάθε είδους μειονότητα και σε θρησκευτικές».

Εν συνεχεία ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο Κυπριακό τονίζοντας ότι «παραμένει ανοιχτό 43 χρόνια γιατί πριν από 43 χρόνια υπήρξε μια παράνομη εισβολή και κατοχή ενός τμήματος της Κύπρου».

«Είμαι 43 χρονών και 43 χρόνια το Κυπριακό μένει ανοιχτό. Κάθε φορά, βεβαίως, υπάρχει μια συζήτηση για το ποιος φταίει. Δεν πρέπει όμως κύριε Πρόεδρε να ξεχνάμε ότι αυτό το θέμα υπάρχει ανοιχτό γιατί πριν 43 χρόνια υπήρξε μια παράνομη εισβολή και κατοχή ενός τμήματος της Κύπρου. Για αυτό παραμένει ανοιχτό», είπε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον κ. Ερντογάν.

Δείτε το βίντεο από την ΕΡΤ1:

Ερντογάν για το Κυπριακό: Τίθενται θέματα που παρουσιάζονται ως υπεκφυγές της τελευταίας στιγμής – BINTEO

Για θέματα που παρουσιάζονται ως υπεκφυγές της τελευταίας στιγμής προκειμένου να μην δοθεί λύση στο Κυπριακό, κατηγόρησε την Ελληνοκυπριακή πλευρά ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

“Ως προς το Κυπριακό, στο Νταβός ο Ανάν με παρακάλεσε να καταθέσω τις σκέψεις μου κι εγώ του είπα ότι θέλω να ακούσω τις δικές του σκέψεις ώστε να κινηθούμε ομονοούντες σε μία κοινή λύση. Αναθέσαμε το θέμα στους υπουργούς εξωτερικών και μετά κάναμε μία συνάντηση. Όμως, την τελευταία στιγμή η ελληνοκυπριακή πλευρά ζήτησε να αποχωρήσει από τις συνομιλίες. Εγώ επέμεινα και είπα ότι εδώ πρέπει να ολοκληρώσουμε και να υπογράψουμε μια συμφωνία”, ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος και συνέχισε:

“Αργότερα στο δημοψήφισμα, οι Τουρκοκύπριοι ήταν υπέρ της λύσης ενώ οι Ελληνοκύπριοι ήταν αρνητικοί κατά 60%. Οι Ελληνοκύπριοι μας το υποσχέθηκαν ότι θα φτάσουμε στην λύση. Έγινε και στην Ελβετία, στο Γκραντ Μοντανά συνάντηση για το Κυπριακό. Η ελληνοκυπριακή πλευρά αποχώρησε. Εδώ είναι οι υπουργοί μας, μπορούν να το βεβαιώσουν. Εμείς θέλουμε μια δίκαιη και διαρκή λύση. Αυτό θέλει και η ελληνική πλευρά, αλλά τίθενται θέματα που παρουσιάζονται ως υπεκφυγές της τελευταίας στιγμής”.

Τι δώρο έκανε η Μπέτυ Μπαζιάνα στην Εμινέ Ερντογάν

Η σύζυγος του Έλληνα πρωθυπουργού, Μπέτυ Μπαζιάνα, επισκέφθηκε τη σύζυγο του Προέδρου της Τουρκίας, Εμινέ Ερντογάν, στο ξενοδοχείο στο οποίο διαμένει, κατόπιν σχετικής πρόσκλησης, αφού ακυρώθηκε το σύνολο του προγράμματός της, λόγω αδιαθεσίας.

Οι δύο πρώτες κυρίες βγήκαν στο μπαλκόνι του ξενοδοχείου και η κ. Μπαζιάνα έδειξε στην κ. Ερντογάν τη θέα και της μίλησε για την Ακρόπολη. Έκανε ιδιαίτερη μνεία στα Μάρμαρα του Παρθενώνα, τα οποία, όπως τόνισε, πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα, στον τόπο που γεννήθηκαν, ως μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς.

Μάλιστα, η κ. Μπαζιάνα της είπε ότι βούλησή της είναι, την επόμενη φορά που η Εμινέ Ερντογάν θα επισκεφθεί την Αθήνα, να την ξεναγήσει η ίδια στο Μουσείο της Ακρόπολης, εκφράζοντας παράλληλα την ευχή να έχουν επιστραφεί και τα Μάρμαρα του Παρθενώνα.

Στη συνέχεια, οι δύο κυρίες είχαν πολύ θερμή συνομιλία και ήπιαν τσάι. Μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν ήταν και η προσφυγική κρίση, με αφορμή το βιβλίο που δώρισε η Μπέτυ Μπαζιάνα στην σύζυγο του Τούρκου Προέδρου, το οποίο είχε ζωγραφιές από προσφυγόπουλα.

Η κ. Μπαζιάνα τόνισε πως και η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν πληγεί από την προσφυγική κρίση, υπογραμμίζοντας τις τεράστιες προσπάθειες που έχει καταβάλλει η Ελλάδα για να υποδεχθεί και να καλύψει τις ανάγκες των προσφύγων.

Μίλησε ακόμα για την ανάγκη προστασίας και αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες και έκανε ιδιαίτερη μνεία στην ανάγκη προστασίας και φροντίδας των ασυνόδευτων παιδιών, αλλά και της επανένωσης των οικογενειών που χωρίστηκαν εξαιτίας της προσφυγικής κρίσης.

Η συνάντηση με τον Μητσοτάκη

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνάντηση του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η συνάντηση διεξήχθη στην τουρκική πρεσβεία με τον κ. Μητσοτάκη να τονίζει την ανάγκη ουσιαστικής επανεκκίνησης των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μετέφερε στον κ. Ερντογάν ότι η επίσκεψη του αύριο στη Θράκη θα πρέπει να βελτιώσει και όχι να διαταράξει τις σχέσεις των δύο χωρών.

Στη δήλωσή του με το πέρας της συνάντησης ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «ο ελληνικός και ο τουρκικός λαός είναι προορισμένοι από τη γεωγραφία να ζουν ο ένας δίπλα στον άλλο. Αυτονόητη αποστολή της ηγεσίας τους είναι η διασφάλιση μίας όσο πιο αρμονικής, παραγωγικής και ειρηνικής συνύπαρξης».

«Επιπλέον μεγάλες παγκόσμιες και περιφερειακές προκλήσεις, όπως η τρομοκρατία και οι μεταναστευτικές ροές καθιστούν τη συνεργασία μας ακόμη πιο επιβεβλημένη», είπε ακόμη ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Αυτό, όμως, απαιτεί υπευθυνότητα, σωφροσύνη και καλή θέληση μακριά από δηλώσεις που πυροδοτούν τον εθνικισμό και λαϊκισμό. Το διεθνές Δίκαιο και οι διεθνείς Συνθήκες καθορίζουν το πλαίσιο και μας δείχνουν τον δρόμο. Κάθε αμφισβήτηση τους όχι μόνο δεν βοηθά, αλλά υπονομεύει τις σχέσεις καλής γειτονίας», επισήμανε και πρόσθεσε: «Όταν αναφερόμαστε στη Συνθήκη της Λωζάννης και στα δικαιώματα της θρησκευτικής μειονότητας στη Θράκη, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κάποτε στην Κωνσταντινούπολη ζούσαν 100.000 Έλληνες που εγκατέλειψαν σε δραματικές συνθήκες τον τόπο τους. Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις χρειάζονται ουσιαστική επανεκκίνηση. Κι αυτό, πέρα από την απαρέγκλιτη τήρηση του Διεθνούς Δικαίου, προϋποθέτει και το σεβασμό που κάθε ηγεσία και κάθε λαός οφείλουν να δείχνουν στις ευαισθησίες του άλλου. Χρειάζεται θάρρος και γενναιότητα. Όχι αθεμελίωτες και ανεδαφικές αξιώσεις. Αυτά, μεταξύ άλλων, τόνισα στον Πρόεδρο Ερντογάν, στην ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων που είχαμε, υπογραμμίζοντάς του επιπλέον ότι η επίσκεψή του στη Θράκη θα πρέπει να βελτιώσει και όχι να διαταράξει τις σχέσεις των δύο χωρών. Σε ό,τι αφορά, τέλος, την έλλειψη προετοιμασίας, αλλά και τα τελικά αποτελέσματα αυτής της επίσκεψης, θα τοποθετηθώ μετά το πέρας της, για λόγους που κατανοούν όλοι οι Έλληνες».

Παυλόπουλος: Αυτά που ενώνουν τους δύο λαούς είναι πολύ περισσότερα από αυτά που μας διχάζουν – ΒΙΝΤΕΟ

«Με ιδιαίτερη χαρά σας υποδέχομαι σήμερα στη φιλόξενη Αθήνα. Αυτή την επίσκεψη γίνεται 65 ολόκληρα χρόνια από την προηγούμενη. Μια επίσκεψη η οποία μπορεί και πρέπει να αποκτήσει τις ιστορικές διαστάσεις που αρμόζουν στο μέλλον και την προοπτική των λαών μας» ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος ξεκινώντας την προσφώνηση του στο δείπνο που παραθέτει προς τιμήν του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

«Αυτά που μας ενώνουν είναι πιο πολλά από αυτά που μας χωρίζουν», ανέφερε ακόμη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Η επίσκεψη αυτή είναι στο χέρι μας να μείνει ιστορική και ως αφετηρία μια νέας εποχής», τόνισε ο Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος εξέφρασε τη βούληση να ξαναγυρίσουμε στο κλίμα εμπιστοσύνης και συνεργασίας, γιατί είναι πολλά περισσότερα αυτά που μας ενώνουν παρά από αυτά που φαινομενικά μας χωρίζουν.

«Κόντρα στις διαφωνίες και σε αυτά που μας διχάζουν, μπορούμε να χτίσουμε τις γέφυρες του μέλλοντος», επισήμανε ακόμη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Εμείς οι Έλληνες θέλουμε να προσχωρήσετε και εσείς στη μεγάλη οικογένεια της ΕΕ, γιατί εκεί είναι το μέλλον του τουρκικού λαού. Ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός ταιριάζει στον τουρκικό λαό» σημείωσε και διαμήνυσε πως «σε αυτό το πλαίσιο είμαστε από τα κράτη-μέλη της ΕΕ που πραγματικά πιστεύουμε στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και είμαστε έτοιμοι να τη βοηθήσουμε».

«Αυτό το κλίμα θέλω να σηματοδοτήσουμε από εδώ», είπε ακόμη ο κ. Παυλόπουλος.

«Αυτά που ενώνουν τους δυο λαούς είναι πολύ περισσότερα από αυτά που μας διχάζουν» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ο κ. Παυλόπουλος ολοκληρώνοντας την αντιφώνησή του στο δείπνο που παραθέτει αυτή την ώρα στο Προεδρικό Μέγαρο ευχήθηκε στον φίλο τουρκικό λαό, όπως είπε, «να έχει το μέλλον που του αναλογεί και του ταιριάζει».

Δείτε το βίντεο από την ΕΡΤ1:

Ερντογάν: Στόχος της επίσκεψης μου είναι η διαφορετική οικοδόμηση του μέλλοντος με ενότητα και με αλληλεγγύη – ΒΙΝΤΕΟ

«Στόχος της επίσκεψης μου είναι η διαφορετική οικοδόμηση του μέλλοντος με ενότητα, με συνύπαρξη, με αλληλεγγύη», τόνισε ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, κατά την αντιφώνηση του στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

«Στη χώρα μου ζούσαν Ρωμιοί που ξεπερνούσαν τους 10.000. Παρομοίως έχουμε ομοεθνείς μας στην Ελλάδα. Βεβαίως αυτή η πολιτισμική συνύπαρξη μας έχει δείξει ότι μπορούμε να ζούμε δίπλα δίπλα», είπε και πρόσθεσε πως «πρέπει να διδαχτούμε από το παρελθόν και λάβουμε τα σωστά μηνύματα από αυτό, τότε θα οικοδομήσουμε ένα διαφορετικό μέλλον».

«Χαίρομαι πάρα πολύ που σας συναντώ σε αυτή τη φιλόξενη διοργάνωση. Μετά από 65 χρόνια, πρώτη φορά πραγματοποιείται επίσημη επίσκεψη από Πρόεδρο της Τουρκίας» ανέφερε ακόμη ο κ. Ερντογάν.

«Οι δύο λαοί έχουμε προϊστορία αιώνων. Η πολιτισμική συνύπαρξή μας έχει δείξει ότι μπορούμε να ζούμε δίπλα δίπλα» σημείωσε.

«Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, με προβλήματα στην περιοχή μας, η συνεργασία μας αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία», τόνισε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Δείτε το βίντεο από την ΕΡΤ1:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ