Διαξιφισμοί στη δεύτερη τηλεμαχία για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς

Αντίστροφα μετρούν οι μέρες για τις εκλογές που θα αναδείξουν την ηγεσία του νέου πολιτικού φορέα και οι εννέα διεκδικητές «αναμετρήθηκαν» για δεύτερη φορά στο πλαίσιο της δεύτερης τηλεμαχίας που πραγματοποιήθηκε στο στούντιο της ΕΡΤ.

Η έναρξη του τηλεοπτικού debate έγινε με την έντονη καταδίκη της ένοπλης επίθεσης κατά των γραφείων του ΠΑΣΟΚ, που είχε σημειωθεί νωρίτερα στο κέντρο της Αθήνας.

«Αυτό που έγινε σήμερα ήταν μια δολοφονική ενέργεια» είπε η Φώφη Γεννηματά καταλογίζοντας «εγκληματική αμέλεια» στην κυβέρνηση, ενώ ζήτησε την παραίτηση του κ. Τόσκα.

Απαντώντας στην πρώτη κοινή ερώτηση που τέθηκε περί διαφορετικών προσεγγίσεων και τους τρόπους επίτευξης της ενότητας είπε έχει επιτευχθεί και η ενότητα και η διεύρυνση, ενώ για τους όρους συνεργασίας με ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είπε «θα αναμετρηθούμε στα ίσα». Δεσμεύτηκε για πλεονάσματα της τάξης του 2% ώστε ανακουφιστούν οι πολίτες και κατηγόρησε και τη ΝΔ ότι υπόσχεται να συνεχίσει τις πολιτικές λιτότητας. «Το ζητούμενο είναι να αλλάξουμε τις πολιτικές λιτότητας», είπε.

«O κ. Τσίπρας κατήργησε το ΕΚΑΣ και τα επιδόματα. Για ποια βοήθεια των αδύναμων μιλά» αναρωτήθηκε από την πλευρά του ο Νίκος Ανδρουλάκης. «Εμείς μιλάμε για προοδευτική φορολόγηση παντού. Ο πλούτος πρέπει να φορολογείται εκεί που παράγεται» πρόσθεσε. Παράλληλα σημείωσε ότι η εκκλησία δεν μπορεί να εμπλέκεται στα πολιτικά πράγματα της χώρας τονίζοντας ότι είναι υπέρ του διαχωρισμού κράτους-εκκλησίας.

Σε σχέση με τις κοινοβουλευτικές ομάδες είπε ότι οι πολίτες που θα συμμετάσχουν στη διαδικασία θα έχουν το λόγο για το πώς θα είναι, ενώ επανέλαβε την αντίθεσή του στην απλή αναλογική, «το βασικό είναι να σπάσουν οι μεγάλες περιφέρειες» υποστήριξε.

Είμαστε η παλιά μεγάλη παράταξη που ίδρυσε ο Ελευθέριος Βενιζέλος ανέφερε ο Σταύρος Θεοδωράκης και πρόσθεσε πως ο κ. Τσίπρας σε ένα αδιέξοδο πολιτικής προσπαθεί να κλέψει τον κόσμο της κεντροαριστεράς

Αυτός που θα εκλεγεί θα είναι ο αρχηγός και των δύο Κ.Ο. υποστήριξε και δήλωσε ότι μπορεί να είναι και στρατηγός και στρατιώτης. «Δεν θα διεκδικήσω ρόλο στο πλευρό του αρχηγού αν δεν εκλεγώ» είπε. Επίσης σημείωσε πως στο συνέδριο του νέου φορέα την Άνοιξη θα ληφθούν οι αποφάσεις για το πως θα είναι το κόμμα.

Παράλληλα κατηγόρησε τους «ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ότι φτιάχνουν φτωχούς και προνομιούχους. Προνομιούχους σε συναλλαγή με το κράτος και φτωχούς να περιμένουν για κανένα επίδομα, τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Υπέρ ενός ανοιχτού συνεδρίου με δημοκρατικές διαδικασίες και ψηφοφορίες εκ αποστάσεως, που θα καταλήξει σε 10 βασικές αρχές με τις οποίες ο νέος φορέας θα πάει στις εκλογές, τάχθηκε ο Γιώργος Καμίνης και δήλωσε κατά της ύπαρξης δύο ξεχωριστών κοινοβουλευτικών ομάδων. «Συμφωνίες εκ των προτέρων εν αγνοία των άλλων χωρίς τη γνώμη του μελλοντικού ηγέτη είναι κάτι απαράδεκτο» τόνισε.

Επίσης ζήτησε αποκοπή του θέματος της προεδρικής εκλογής από την προσφυγή στις κάλπες, ενώ πρότεινε οικονομία στο δημόσιο τομέα και 2% πρωτογενή πλεονάσματα.

Δεν είμαστε συμπλήρωμα κανενός, η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ θα ερωτηθούν αν θέλουν να έρθουν μαζί μας δήλωσε ο Γιάννης Μανιάτης και τάχθηκε υπέρ του μικρού μπόνους για το πρώτο κόμμα, το σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών και την ψήφο στον απόδημο ελληνισμό.

Υπέρ της απλής αναλογικής τάχθηκε ο υποψήφιος για την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς ο Απόστολος Πόντας.

«Δεν υπάρχει αριστερή και δεξιά βία. Υπάρχει μόνο βία» υποστήριξε καταδικάζοντας την επίθεση έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ ο Κωνσταντίνος Γάτσιος.

Πηγή ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ