Η αποστομωτική απάντηση του Προκόπη Παυλόπουλου στις τουρκικές προκλήσεις – ΒΙΝΤΕΟ

Νέα παρενόχληση δέχθηκε το αεροσκάφος που μετέφερε τον Προκόπη Παυλόπουλο από την Χίο προς τις Οινούσσες, μετά τη χθεσινή πρόκληση, την ώρα που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μαζί με τον Υπουργό Άμυνας πλησίαζαν τη Ρόδο.

Λίγο μετά την απογείωση του ελικοπτέρου από τη Χίο σήμερα, οι πιλότοι του προειδοποιήθηκαν ότι «πετούν σε τουρκικό εναέριο χώρο».

Οι Έλληνες αξιωματικοί, σύμφωνα με τον ΑΝΤ-1, συνέχισαν κανονικά την πορεία τους, χωρίς να απαντήσουν, ενώ δίπλα τους πετούσε ένα ζευγάρι τουρκικών F-16.

Την εκτίμηση όλης της Ελλάδας, μα και όλης της Ευρώπης για τον αγώνα τους μετέφερε στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων που υπηρετεί στη Λήμνο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Την εκτίμηση όλης της Ελλάδας, μα και όλης της Ευρώπης για τον αγώνα τους «σε αυτή την ακριτική γωνιά που είναι ακριτική γωνιά όχι μόνον της Πατρίδας μας μα και της Ευρώπης», μετέφερε στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων που υπηρετεί στη Λήμνο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

«Στους θεματοφύλακες των συνόρων, τους θεματοφύλακες της εδαφικής ακεραιότητας, τους θεματοφύλακες της εθνικής κυριαρχίας, που είναι σύνορα, έδαφος και κυριαρχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης», όπως αποκάλεσε τους συγκεντρωμένους νέους άνδρες και γυναίκες του Στρατού Ξηράς, του Πολεμικού ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας.

«Είστε γενναίοι μαχητές, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, γιατί υπερασπίζεστε την αποστολή σας χωρίς να προκαλείτε κανέναν. Απαντάτε στις προκλήσεις όπως τους αρμόζει με το ‘Μολών λαβέ’. Αλλά να θυμάστε ότι εμείς οι Έλληνες ποτέ δεν προκαλέσαμε γιατί δεν θεωρήσαμε ότι η πρόκληση είναι ίδιον της Ιστορίας μας και του χαρακτήρα μας. Απαντάμε όμως, το επαναλαμβάνω για δεύτερη φορά, στις προκλήσεις. Επομένως προς εκείνους οι οποίοι προκαλούν, εμείς εξακολουθούμε να λέμε πάντοτε το ίδιο: Η πρόκληση, και ιδίως η αναίτια πρόκληση, είναι ίδιον μικρότητας και ανασφάλειας. Εσείς κάθε άλλο παρά μικροπρεπείς και ανασφαλείς είστε. Γι’ αυτό σας είπα ότι η αποστολή σας είναι αναγνωρισμένη από όλους και στηριγμένη στέρεα στο Διεθνές Δίκαιο».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάλεσε τους συγκεντρωμένους στρατιωτικούς να συνεχίσουν «αυτόν τον αγώνα, αυτόν τον ευγενή αγώνα που είναι αγώνας για την Πατρίδα μας και την Ιστορία μας, αγώνας για την Ευρώπη, για την Ιστορία της, τον Πολιτισμό της σε αυτή την δύσκολη γωνιά του κόσμου, τη δύσκολη γωνιά που η Πατρίδα μας αποδεικνύει καθημερινά ότι είναι η γωνιά της σταθερότητας και της Δημοκρατίας. Είμαστε το όριο της Δύσης και της Ευρώπης».

Ιδιαίτερα ας σημειωθεί η πρόσκληση του κ. Παυλόπουλου προς τη Τουρκία να συνεχίσει την πορεία της προς την Ευρώπη.

«Δεν αποκλείουμε κανέναν από εκείνους που βρίσκονται ανατολικότερα να ‘ρθουν κοντά μας. Αντιθέτως, τους το ζητάμε, τους προτρέπουμε και τους λέμε ότι είμαστε εδώ να στηρίξουμε την πορεία τους προς την Ευρώπη και ιδίως το λέμε αυτό προς την Τουρκία. Ταυτοχρόνως όμως θέτουμε πάντοτε αυτή την προϋπόθεση, που δεν την θέτουμε μόνο εμείς ως Έλληνες, θέτει ολόκληρη η Ευρώπη: Σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου, σεβασμός του Ευρωπαϊκού κεκτημένου. Ο δρόμος είναι ανοιχτός για το μέλλον τους, αλλά πρέπει να σεβαστούν αυτά που είπα. Αν δεν το πράξουν, τον δρόμο τον έφραξαν εκείνοι, όχι εμείς.».

Μετά τη Λήμνο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πέταξε προς τον Αη Στράτη και συγκεκριμένα το μνημείο στη μνήμη του υποσμηναγού Νικολάου Σιαλμά που σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια αναχαίτισης τουρκικού αεροσκάφους. Μετά την κατάθεση στεφάνου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Η ιερή μνήμη του ηρωϊκού υποσμηναγού Νικολάου Σιαλμά εκπέμπει πάντοτε προς κάθε κατεύθυνση το εξής μήνυμα: Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι εδώ. Και φυλάσσουν πάντοτε τα σύνορα, το έδαφος και την κυριαρχία μας, αλλά και τα σύνορα, το έδαφος και την κυριαρχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ιερή του μνήμη όμως εκπέμπει κι ένα άλλο μήνυμα προς κάθε έναν που προκαλεί και, κυρίως, προς κάθε επίδοξο εισβολέα. Το μόνο μήνυμα που μας έμαθε η Ιστορία μας και οι πρόγονοί μας: Μολών λαβέ».

Πριν αναχωρήσει επιστρέφοντας για την Αθήνα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επισκεφθεί το Μουσείο Δημοκρατίας στο νησί, που στεγάζεται σε ένα ιστορικό κτίσμα, το σπίτι όπου στη διάρκεια της Ναζιστικής κατοχής πέθαναν από απεργία πείνας κομμουνιστές εξόριστοι στον Αϊ Στράτη.

Νωρίτερα και έπειτα από την παρενόχληση που δέχθηκε το ελικόπτερο που μετέφερε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον υπουργό Άμυνας, Πάνο Καμμένο, ο Προκόπης Παυλόπουλος έστειλε μήνυμα από το Εθνικό Φυλάκιο Παναγιάς.

Οι προκλήσεις είναι «ίδιον μικρότητας και ανασφάλειας», ήταν η ευθεία απάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας προς την Τουρκία. Δείτε το βίντεο από τον ΑΝΤ1:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ