Ο ΟΗΕ απέσυρε το έγγραφο του Άιντε για το Κυπριακό

Ρεπορτάζ: Σκουρής Βασίλης

«Ο ΟΗΕ απέσυρε έγγραφο του Άιντε μετά την απόδειξη της μονομέρειας του» αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κότζιας ενόψει της διεθνούς διάσκεψης για το Κυπριακό στο Κραν – Μοντανά, στην Ελβετία.

Ο κ. Κοτζιάς σημειώνει πως οι διαπραγματεύσεις για λυση Κυπριακού θα αρχίσουν σε λίγες ώρες».

Σημειώνεται πως οι εργασίες της διεθνούς διάσκεψης για το Κυπριακό θα διεξαχθούν υπό την αιγίδα του οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών.

Απόψε, ο κ. Κοτζιάς θα παρακαθίσει σε δείπνο εργασίας με τους συμμετέχοντες στη Διάσκεψη.

Την απόσυρση του εγγράφου Άιντε για τις εγγυήσεις και την ασφάλεια στο Κυπριακό είχε προαναγγείλει ο Βασίλης Σκουρής με ρεπορτάζ του στο real.gr

Το κείμενο, που αποτελούσε μέχρι πρότινος τη βάση της συζήτησης για τις διαπραγματεύσεις που ξεκινούν αύριο στη Γενεύη, αποσύρεται κάτω από τις αντιδράσεις της Αθήνας και της Λευκωσίας που το χαρακτήρισαν μονομερές και επί της ουσίας «φιλοτουρκικό».

Εξού και απεστάλη, εννιασέλιδο κείμενο παρατηρήσεων από την κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και εξασέλιδη σκληρή απάντηση από τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.

Καθοριστικό για τις διαπραγματεύσεις θεωρείται το δείπνο το βράδυ στο Κραν Μοντάνα που θα παρακαθίσουν οι επικεφαλής των αντιπροσωπειών (Αναστασιάδης-Ακιντζί-Κοτζιάς-Τσαβούσογλου), ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Εσπεν Άιντε, καθώς και ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του γ.γ. του ΟΗΕ, ο οποίος στο παρελθόν έχει εκφράσει ιδιαίτερα φιλοτουρκικές θέσεις στο θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας.

Πηγή: real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ