Ο Τζανακόπουλος στον Realfm 97,8 για τη συμφωνία με τους δανειστές στο Eurogroup

Στη συμφωνία του Eurogroup αναφέρθηκε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Στραβελάκη.

“Χθες είχαμε μία θετική κατάληξη στις διαπραγματεύσεις” είπε μεταξύ άλλων ο κ. Τζανακόπουλος και σημείωσε ότι “σε σχέση με την πρόταση που είχε γίνει στις 22 Μαΐου, η χθεσινή πρόταση έχει μία σειρά από σημεία, αλλά και ως σύνολο, που τη διαφοροποιούν πλήρως και δίνουν στην ελληνική πλευρά αυτά τα οποία αποζητούσε. Δηλαδή, καθαρές δεσμεύσεις για το χρέος, καθαρές δεσμεύσεις για την ανάπτυξη και περιγραφή του δρόμου ο οποίος πρέπει να ακολουθηθεί, έτσι ώστε τον Αύγουστο του 2018 να έχουμε την ολοκλήρωση του προγράμματος”.

“Στο χθεσινό Eurogroup έγινε αποδεκτή η ρήτρα ανάπτυξης για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους που αποτελούσε πάγιο αίτημα της ελληνικής διαπραγματευτικής πλευράς. Η ρήτρα αυτή ανάπτυξης δεν υπήρχε στο Eurogroup της 22ας Μαΐου, υπήρξαν συγκεκριμένες δεσμεύσεις για αναπτυξιακές δράσεις, υπήρξε κλείδωμα των πρωτογενών πλεονασμάτων για την περίοδο μετά το 2023, υπήρξε η έγκριση από τη μεριά του Eurogroup για την ίδρυση αναπτυξιακής τράπεζας στην Ελλάδα, είχαμε μία δέσμευση από τη μεριά του Eurogroup ότι θα υποστηρίξει την έξοδο της χώρας στις αγορές καθώς και μία δέσμευση ότι το Eurogroup θα κάνει ότι χρειαστεί για να ολοκληρωθεί με επιτυχία το πρόγραμμα και τέλος είχαμε μία εντελώς διαφορετική στάση εκ μέρους του ΔΝΤ σε ότι αφορά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους” πρόσθεσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Στην επισήμανση ότι στο πρόσφατο παρελθόν υπήρξε συζήτηση για εξειδίκευση των μέτρων ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε: “Και αυτό το πετύχαμε κατά τη γνώμη μου χθες. Έχουμε πλέον καθορίσει όλους τους όρους της εξίσωσης για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Το ΔΝΤ θεωρεί ότι εξαιτίας του γεγονότος ότι έχει διαφορετικές προβλέψεις για την ανάπτυξη, δηλαδή προβλέπει ανάπτυξη μικρότερη από αυτήν που προβλέπουν οι Ευρωπαίοι εταίροι, ότι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα που έχουν προσδιοριστεί δεν είναι απολύτως αρκετά. Δεν είναι ζήτημα πλέον εξειδίκευσης” και σημείωσε:

“Δεν είναι μόνο η έκθεση βιωσιμότητας του ΔΝΤ το διαβατήριο για τις αγορές. Αφήστε να δείτε την πορεία των ελληνικών ομολόγων, αφήστε να δούμε πως θα προχωρήσουν οι εκθέσεις βιωσιμότητας των υπόλοιπων οργανισμών, διότι δεν είναι μόνο το ΔΝΤ αυτό που αποφασίζει”.

Στο ερώτημα εάν αυτό σημαίνει ότι μπορεί η Ελλάδα χωρίς αυτό το διαβατήριο να επιχειρήσει δοκιμαστικά έξοδο στις αγορές ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε: “Φυσικά. Το ελληνικό χρέος είναι μία εξίσωση που καθορίζει το αποτέλεσμά της από τρεις παράγοντες. Πρώτον είναι τα όρια των χρηματοδοτικών αναγκών του ελληνικού δημοσίου, ο δεύτερος παράγοντας είναι το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων και ο τρίτος παράγοντας είναι η πρόβλεψη για την ανάπτυξη η οποία είναι ανάλογη με την εκτίμηση κάθε οργανισμού. Αυτοί οι τρεις παράγοντες για όποιον ξέρει και οι αγορές πιστέψτε με ξέρουν πάρα πολύ καλά, δίνουν συγκεκριμένα αποτελέσματα για όποιον θέλει να υπολογίσει τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Είναι ένας κλειδωμένος, ένας δεμένος αλγόριθμος”.

“Έχουμε μπροστά μια καθαρή διετία, μέσα στην οποία έχουμε τη δυνατότητα να αλλάξουμε την εικόνα της Ελλάδας. Οι εκλογές θα γίνουν το φθινόπωρο του 2019” δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος και ανέφερε: “Εμείς έχουμε έναν συγκεκριμένο στόχο. Ο στόχος αυτός είναι να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα, να σταθεί η Ελλάδα στα δικά της πόδια, να έχουμε τη δυνατότητα να αποκτήσουμε βαθμούς οικονομικής ελευθερίας και να απαλλαγούμε από τη σκληρή επιτροπεία των μνημονίων. Σε αυτόν τον πολιτικό στόχο δουλεύουμε”.

Σχετικά με την αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας σχολίασε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι σε “πλήρη σύγχυση και αμηχανία’.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ