Τσακαλώτος: Κλειδί της συμφωνίας η υπόσχεση για λύση στο χρέος – ΒΙΝΤΕΟ

«Κλείσαμε μια συμφωνία με πολλά αρνητικά αλλά με ένα επενδυτικό πρόγραμμα Γιούνκερ και λύση για το χρέος», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στην ομιλία στη βουλή.

Μέχρι πριν από λίγους μήνες οι εταίροι δεν συζητούσαν καν το θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους, αλλά με την συμφωνία που επιτεύχθηκε έχουμε μία σαφή δέσμευσή τους ότι θα συζητηθεί το θέμα μετά την πρώτη αξιολόγηση, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα που προβλέπει η συμφωνία που επιτεύχθηκε στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ.

Ανέφερε ακόμα ότι το νομοσχέδιο οδηγεί σε απλοποίηση του φορολογικού συστήματος, ενώ για τον φόρο στα νησιά επισήμανε ότι η αλλαγή στο καθεστώς ΦΠΑ στα απομακρυσμένα νησιά του ανατολικού Αιγαίου θα γίνει μετά το τέλος του 2016.

«Η ελληνική κυβέρνηση δέχτηκε από την πρώτη στιγμή τον συμβιβασμό. Ποτέ δεν θριαμβολογήσαμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε όλα. Αυτός ο έντιμος συμβιβασμός δεν ήταν καλοδεχούμενος από όλους. Υπήρχε αντίρρηση για μέτρα και παρεμβάσεις διαφορετικές από την προηγούμενη λογική. Είχαμε μπροστά μας μία διαπραγμάτευση για δημοσιονομική προσαρμογή και μεταρρυθμίσεις», επεσήμανε».

«Υπάρχουν πολλές μεταρρυθμίσεις νεοφιλελεύθερες, όπως ο Φόρος Αλληλεγγύης για εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ και κλιμακωτά. Δυστυχώς, δεν μπορέσαμε να περάσουμε όλα τα μέτρα αναδιανομής. Αυξάνεται όμως ο φόρος στις επιχειρήσεις στο 29%. Μπαίνει στο τραπέζι το χρέος. Και αυτό είναι θετική προσέγγιση. Πριν λίγους μήνες δεν υπήρχε καν αυτή η υπόσχεση. Δεν είμαστε μόνοι μας πια και αυτό είναι επιτυχία της διαπραγμάτευσης» είπε και πρόσθεσε.

«Η κυβέρνηση δέχθηκε τον συμβιβασμό Σαπέν, ανάμεσα στη λαϊκή ετυμηγορία και τους ευρωπαϊκούς κανόνες, πρέπει να σας πω ότι αυτός ο έντιμος συμβιβασμός δεν ήταν καλοδεχούμενος από όλους», σημείωσε.

«Ο χρόνος θα δείξει αν είναι βιώσιμη, εάν ο κόσμος το πάρει θετικά ότι το Grexit έφυγε. Είναι πολύ νωρίς να κριθεί αυτή η συμφωνία», κατέληξε.

 

Δείτε το βίντεο

 

Δείτε επίσης

Τα μάτια των διεθνών ΜΜΕ στη σημερινή απεργία – ΦΩΤΟ

Η Κωνσταντοπούλου άναψε φωτιές στη Βουλή: Να μην αποδεχθούμε τους εκβιασμούς – ΒΙΝΤΕΟ

Iskra: Στη Βουλή η απαράδεκτη συμφωνία

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ