Γρηγοράκος για Έμπολα: Όλα είναι υπό έλεγχο

Γρηγοράκος για Έμπολα: Όλα είναι υπό έλεγχο

«Όλα είναι υπό έλεγχο» υποστήριξε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Λεωνίδας Γρηγοράκος εξηγώντας ότι η Ελλάδα είναι πρωτοπόρος στην πρόληψη τυχόν κρούσματος του ιού Έμπολα.

Όπως είπε σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, το νοσοκομείο «Αμαλία Φλέμινγκ», όπου θα προωθηθούν τυχόν ύποπτα κρούσματα, είναι πανέτοιμο. «Κατά τη συνάντηση που είχα με τα ΔΣ των νοσοκομείων «Σισμανόγλειο» και «Αμαλία Φλέμινγκ» επιβεβαιώθηκε η ετοιμότητα του μηχανισμού αντιμετώπισης» σημείωσε. Ωστόσο, επισήμανε ότι πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να παραμείνουμε ψύχραιμοι γιατί ο πανικός δεν είναι καλός σύμβουλος.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας εξέφρασε την εκτίμηση ότι αυτήν τη στιγμή δεν απαιτούνται περισσότερα χρήματα, όμως σε αντίθετη περίπτωση το κόστος θα είναι πολύ υψηλό, σε βαθμό που θα ανατραπεί η οικονομική πολιτική στην υγεία.

«Η ταχύτατη εξάπλωση του ιού με τον υψηλό αριθμό θυμάτων είναι μία απειλή που “τρέχει” και θέτει σε εγρήγορση την παγκόσμια κοινότητα και τους διεθνείς οργανισμούς υγείας. Είναι γεγονός ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιδημία των τελευταίων 40 χρόνων, με πάρα πολλούς θανάτους, άνω των 4.000. Η παγκόσμια κοινότητα, οι επιστημονικοί φορείς, αλλά και οι ίδιες οι χώρες έχουν λάβει τα καλύτερα μέτρα» τόνισε ο κ. Γρηγοράκος.

«Μας ενδιαφέρει απολύτως, να ελέγχουμε όχι μόνο τις εισόδους αλλά και τις εξόδους από τις χώρες, με ειδικά μηχανήματα που έχουν τοποθετηθεί στα αεροδρόμια και στα λιμάνια, προκειμένου να εντοπίζονται από την αλλαγή της θερμοκρασίας άτομα ύποπτα. Σύντομα θα εγκατασταθεί τέτοιο μηχάνημα και στο αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος” για καλύτερο έλεγχο των επισκεπτών από τις επικίνδυνες περιοχές» πρόσθεσε.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας απέρριψε το ενδεχόμενο μετεξέλιξης του ιού από αναερόβιο σε αερόβιο και εκτίμησε ότι πρόκειται για τον ίδιο, τον παλαιότερο ιό. «Η λοίμωξη από τον ιό εκδηλώνεται μέσα σε δύο έως τρεις εβδομάδες και η μετάδοσή του γίνεται συγκεκριμένα από νυχτερίδες και γενικότερα από το ζωικό βασίλειο, από όπου κάνει τον κύκλο του και βγαίνει πιο δυναμωμένος. Διότι ανάλογα με τη δυνητική τοξικότητα που έχει μπορεί να αλλάζει και το στέλεχος και να μεταλλάσσεται και λίγο, αλλά, όπως φαίνεται αυτήν τη στιγμή, πρόκειται για τον ίδιο, χωρίς να έχει υποστεί κάποια μετάλλαξη» διευκρίνισε ο κ. Γρηγοράκος.

 

Διαβάστε επίσης

O Μπέκαμ στη μάχη κατά του ‘Εμπολα

Σύνοδος υπουργών Υγείας της ΕΕ για τον Έμπολα

Ο Μ. Βορίδης στον Νίκο Χατζηνικολάου για τον “‘Εμπολα” και τις πολιτικές εξελίξεις

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ