Γεωργιάδης: “Πυροτέχνημα” η πρόταση του δημοψηφίσματος από τον ΣΥΡΙΖΑ

Γεωργιάδης: “Πυροτέχνημα” η πρόταση του δημοψηφίσματος από τον ΣΥΡΙΖΑ

«Πυροτέχνημα» χαρακτηρίζει ο Kοινοβουλευτικός Eκπρόσωπος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, την πρόταση του δημοψηφίσματος που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ για τη μικρή ΔΕΗ.

H συνέντευξη του Άδωνι Γεωργιάδη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έχει, ως εξής:

Ερ: Σε ένα σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες εξελίσσεται η αντιπαράθεση για το δημοψήφισμα για τη «μικρή ΔΕΗ». Η κυβέρνηση δηλώνει κατηγορηματικά πως οι προτάσεις δεν αθροίζονται, η πίεση που ασκείται από διαφορετικές πλευρές είναι ασφυκτική…

Απ: Ο ΣΥΡΙΖΑ με το πυροτέχνημα του δημοψηφίσματος έχει κατορθώσει σε έναν βαθμό να αποφύγει την πραγματική συζήτηση για το θέμα της ΔΕΗ. Και σήμερα αναδείχτηκε στη συζήτηση στη Βουλή ότι το πρόβλημα το έχει ο ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί -ενώ από την μία πλευρά λέει ότι πρέπει να είμαστε στην ΕΕ και στο ευρώ, άρα αποδέχεται τους σχετικούς νόμους για την απελευθέρωση της ενέργειας και την είσοδο ιδιωτών σε αυτή την αγορά- από την άλλη, δηλώνει ότι το ρεύμα είναι κοινωνικό αγαθό και πρέπει να ανήκει στο κράτος. Νομίζω ότι έχουμε δώσει πολύ μεγάλη αξία σε μία κίνηση τακτικής και ότι του έχουμε δώσει την ευκαιρία να ξεφύγει από την ουσία: ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τεράστιο πολιτικό και ιδεολογικό θέμα με τη ΔΕΗ.

Ερ: Το θέμα πήρε, όμως, άλλες διαστάσεις και με τις δημόσιες τοποθετήσεις του προέδρου της Βουλής, Ευάγγελου Μεϊμαράκη. Πολλοί κάνουν λόγο, και όχι άδικα, για αντιπαράθεση μεταξύ Μαξίμου και προεδρίας της Βουλής…

Απ: Είναι τελείως εκτός πραγματικότητας η άποψη ότι ο πρόεδρος της Βουλής είναι σε σύγκρουση με το Μέγαρο Μαξίμου. Ο πρόεδρος της Βουλής εκ του θεσμικού του ρόλου μπορεί να σχολιάζει αυτά που συμβαίνουν στο κοινοβούλιο και δεν σημαίνει ότι όταν λέει κάτι αυτό τον φέρνει σε σύγκρουση με την άποψη του Πρωθυπουργού. Αυτό δεν είναι αλήθεια.

Ερ: Η αξιωματική αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι η «κοινή λογική» επιβάλλει την άμεση σύγκληση της Ολομέλειας. Επιμένει στο ότι ο αριθμός των 120 βουλευτών υπάρχει και συνεπώς παρά τις επιμέρους διαφορές, η αντιπολίτευση έχει ένα κοινό σκεπτικό και οι πέντε προτάσεις μπορούν να συναθροισθούν. 

Απ: Η κατά το παρελθόν συνάθροιση αφορούσε ένα ίδιο θέμα. Το ξέρω, γιατί ήμουν μεταξύ των βουλευτών που είχαν υπογράψει τη σχετική πρόταση εκ μέρους του ΛΑΟΣ. Όλες οι τότε προτάσεις έλεγαν ακριβώς το ίδιο: Δημοψήφισμα για τη συνθήκη της Λισαβόνας. Εδώ δεν λένε το ίδιο. Το ΚΚΕ λέει δημοψήφισμα για την κατάργηση όλων των νόμων που είναι σχετικοί με την απελευθέρωση της ενέργειας, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ λέει -δεν ξέρω ακριβώς τι λέει, πιθανόν να λέει- δημοψήφισμα για το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ». Αυτές είναι δύο διαφορετικές προτάσεις. Ας πούμε, λοιπόν ότι αύριο εμείς τις συναθροίζαμε, κάναμε τη συζήτηση και πηγαίναμε σε δημοψήφισμα. Ποια από τα δύο ερωτήματα θα ετίθεντο; Μπορείτε να μου πείτε; Συνεπώς, δεν είναι ανάλογο γεγονός, είναι διαφορετικό.

Ερ: Δεν υπάρχει, λοιπόν, για την κυβέρνηση θέμα σύγκλησης της Ολομέλειας, αλλά αποκλείετε το ενδεχόμενο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εφόσον το θέμα θα συζητηθεί τον Οκτώβριο, που ανοίγει η Βουλή, να θελήσει να υπογράψει τότε το σχετικό νόμο;

Απ: Δεν αφήνουμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αποφασίσει μόνος του πρώτα;

Ερ: Μήπως προκύψει πολιτειακό θέμα;

Απ: Προσωπικά πιστεύω ότι υπερβάλλουμε, όπως συνήθως. Το μεγάλο ζήτημα εδώ δεν είναι το δημοψήφισμα. Παρασυρθήκαμε σε μία συζήτηση τακτικής φύσεως, σε ένα πυροτέχνημα του ΣΥΡΙΖΑ. Η ουσία της συζητήσεως είναι, αν και ο ΣΥΡΙΖΑ, ως κόμμα που δηλώνει ότι πιστεύει στην παραμονή μας στην ΕΕ και το ευρώ, θέλει να σεβαστούμε τις ευρωπαϊκές μας υποχρέωσεις, ή όχι. Υπενθυμίζω ότι η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και η ένταξη ιδιωτών σε αυτή την αγορά δεν είναι μνημονιακή υποχρέωση, όπως κακώς παρουσιάζεται. Είναι ευρωπαϊκή υποχρέωση και, αν δεν την υλοποιήσουμε, θα έχουμε και θέματα στο ευρωπαϊκό δικαστήριο.

Άρα, εμείς πρέπει να πούμε ότι τα κόμματα που πιστεύουν ότι πρέπει να μείνουμε στην ευρωζώνη και στην ΕΕ, που ένα από αυτά ισχυρίζεται ότι είναι και ο ΣΥΡΙΖΑ, θέλουμε να σεβαστούμε τις ευρωπαϊκές μας υποχρεώσεις, ή όχι; Αυτό είναι το ζητούμενο. Στην πραγματικότητα, δύο απόψεις υπάρχουν μέσα στο Κοινοβούλιο: των κομμάτων που θέλουμε να είμαστε στην Ευρώπη και του ΚΚΕ που θέλει να είμαστε έξω.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

ΒΙΝΤΕΟ-“Έκρηξη” του Άδωνι στη Βουλή

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ