Οι αντιδράσεις των στελεχών της ΔΗΜΑΡ στην “παραίτηση” Κουβέλη

Οι αντιδράσεις των στελεχών της ΔΗΜΑΡ στην “παραίτηση” Κουβέλη

Την αντίδραση στελεχών της Δημοκρατικής Αριστεράς, προκάλεσε η δήλωση του Φώτη Κουβέλη με την οποία ανακοίνωσε την παραίτησή του από την προεδρία του κόμματος.

 

Η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας της ΔΗΜΑΡ, Νίκη Φούντα σχολίασε στο twitter την απόφαση του κ. Κουβέλη, σημειώνοντας ότι “ανέλαβε την πολιτική ευθύνη”.

 

Αναλυτικά το σχόλιο:

«Ο Φώτης Κουβέλης, προς τιμήν του, ανέλαβε σήμερα την πολιτική ευθύνη και παραιτήθηκε. Αυτό με μεγάλη μου λύπη, γιατί για μένα ο Πρόεδρος αποτέλεσε την μοναδική έμπνευση και λόγο ενασχόλησης με την πολιτική. Παρ’ ολ’ αυτά, το ποσοστό των Ευρωεκλογών δεν αφήνει περιθώρια να μην υπάρξουν εξελίξεις. Εξελίξεις με νέες πολιτικές, σύμβολα, σημαίες και, φυσικά, πρόσωπα -που θα έπρεπε να έχουν να κάνουν κυρίως με την ηγετική ομάδα κατά την γνώμη μου. Ελπίζω και πιστεύω ο Πρόεδρος να είναι κάτι παραπάνω από παρών την επόμενη μέρα, δίπλα μας, για την αναγκαία επανεκκίνηση και το άνοιγμα της Δημοκρατικής Αριστεράς και πάλι στην κοινωνία και τον κεντρώο χώρο», έγραψε η Νίκη Φούντα.

 

Κυρίτσης: Με πονάει πολύ η παραίτηση του Κουβέλη

“Η παραίτησή του δείχνει το υψηλό του ήθος και την πολιτική ευαισθησία ενός Αριστερού άνδρα”, έγραψε ο βουλευτής Τρικάλων, Γιώργος Κυρίτσης στο Facebook.

 

Αναλυτικά το σχόλιο του:

«Με πονάει πολύ η παραίτηση του πρόεδρου, Φώτη Κουβέλη. Μεγαλώσαμε στα ίδια χώματα και περάσαμε από πολλές δυσκολίες, μέχρι να φτάσουμε εδώ. Όμως, η παραίτησή του δείχνει το υψηλό του ήθος και την πολιτική ευαισθησία ενός Αριστερού άνδρα. Είμαι σίγουρος ότι με την εμπειρία του θα βοηθήσει τη νέα κομματική ηγεσία στα επόμενα βήματα ώστε να βγει η ΔΗΜΑΡ από την κρίση».

 

 

Ο Αμοιρίδης ζήτησε την παραίτηση των μελών της Ε.Ε. της ΔΗΜΑΡ

Το μήνυμα στη ΔΗΜΑΡ οι ψηφοφόροι το έστειλαν πολύ νωρίς καθώς σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, το 70% των ψηφοδελτίων ήταν χωρίς σταυρό στους υποψήφιους ευρωβουλευτές. Κάτι, που σημαίνει ότι οι ψηφοφόροι τη ΔΗΜΑΡ, ορισμένοι εκ των οποίων προέρχονται και από το ΠΑΣΟΚ δεν θέλησαν να σταυρώσουν υποψήφιους αλλά να υποστηρίξουν μόνο το κόμμα του κ. Κουβέλη ο οποίος παραιτήθηκε από την ηγεσία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του egiakoumis.com, ο Γιάννης Αμοιρίδης ζήτησε την παραίτηση όλων των μελών της Ε.Ε., εκείνων δηλαδή που βρίσκονται πέριξ του Φώτη Κουβέλη αφού όπως τόνισε δεν μπορεί να έχει παραιτηθεί μόνο ο ίδιος ο πρόεδρος και εμείς να παραμένουμε στις θέσεις μας. Σε αυτή την περίπτωση χρειάζεται συνέδριο το ταχύτερο που θα αποφασίσει αν θα γίνει νέο συνέδριο με το ερώτημα της εκλογής νέου προέδρου.

 

ΒΙΝΤΕΟ-Τσούκαλης:Ειλικρινής ο Φώτης Κουβέλης

 

“Είναι ειλικρινής θεωρώντας ότι ως πρόεδρος και με αντικειμενικό τρόπο φέρει την ευθύνη αυτού του καταλυτικού και καταστροφικού αποτελέσματος, όμως τα όργανα είναι αυτά που αποφασίζουν” είπε ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης στον ALPHA σχολιάζοντας την παραίτηση του Φώτη Κουβέλη. 

“Κανείς δεν μπορεί να επιβάλει σε κανέναν τίποτα αν έχει ληφθεί η απόφαση, όμως θα επιμείνω στο τυπικό ότι τα όργανα είναι αυτά που θα αξιολογήσουν την ευθύνη του Φώτη Κουβέλη” τόνισε ο κ. Τσούκαλης. 

 

ΒΙΝΤΕΟ-Οικονόμου:Αν δεν είναι οριστική η παραίτηση Κουβέλη εγώ δεν θα συμμετάσχω στη διαδικασία

“Ζήτησα από την πρώτη στιγμή να διευκολύνει τις εξελίξεις με την έννοια πρέπει να οδηγηθούμε σε νέο ξεκίνημα της ΔΗΜΑΡ” δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, Βασίλης Οικονόμου στον ALPHA, κάνοντας λόγο για συντριβή άνευ προηγούμενου.

“Υπάρχουν ευθύνες για αυτή την συντριβή” τόνισε ο κ. Οικονόμου μιλώντας μεταξύ άλλων για λάθος πορεία της ΔΗΜΑΡ τον τελευταίο χρόνο, συγκεχυμένο μήνυμα και θολό στίγμα.

Ο κ. Οικονόμου επισήμανε την ανάγκη για ένα νέο ξεκίνημα που σημαίνει, όπως, “συγκρότηση της μεγάλης κεντροαριστεράς μαζί με την Ελιά, το ποτάμι, τις κινήσεις που υπάρχουν στην κεντροαριστερά, τις προσωπικότητες και της ΔΗΜΑΡ”

Ερωτηθείς εάν θα μπορούσε ο Σπύρος Λυκούδης να αντικαταστήσει τον Φώτη Κουβέλη είπε:

“Ο Σπύρος Λυκούδης είναι πολύ σοβαρό πρόσωπο για να είναι πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ όμως πέρα από τα πρόσωπα, η αξία και η μεγάλη σημασία είναι τι πρόγραμμα και τι πορεία θα ακολουθήσουμε. Εάν είναι να ξαναγίνει μια πορεία που είχαμε τον τελευταίο χρόνο, είμαστε στο 1% θα πάμε 0,1%.”

“Αν δεν είναι οριστική η παραίτηση και έχουμε άλλου τύπου φαινόμενα, δηλαδή ωσαννά από κάτω και επανατοποθέτηση του ηγέτη ως παράκληση να μην φύγει,  εγώ δεν θέλω να συμμετάσχω σε μια τέτοια διαδικασία. Τη θεωρώ πολύ άσχημη εικόνα για τον κόσμο, θα χάσουμε και τα τελευταία ίχνη αξιοπιστίας” υπογράμμισε ο κ. Οικονόμου.

“Πιστεύω ότι θα έχουμε οριστική παραίτηση. Οτιδήποτε άλλο θα υποτιμήσει και τα πρόσωπα και την πολιτική πορεία ενός κόμματος” συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς τι θα πράξει σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο είπε ότι δεν έχει σκεφτεί.  

 

ΒΙΝΤΕΟ-Πανούσης:Μπορεί ο Κουβέλης να είναι ο νέος πρόεδρος της Δημοκρατίας

“Ο Φώτης Κουβέλης ολοκλήρωσε ένα κύκλο και θέλει ο ίδιος να συμμετάσχει στη ΔΗΜΑΡ Β’ με άλλους όρους και να συμβάλλει και πιθανόν με νέο ρόλο, ο οποίος μπορεί να είναι ο πρόεδρος της νέας κεντροαριστεράς ή ο πρόεδρος της Δημοκρατίας” τόνισε ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Γιάννης Πανούσης στον ALPHA σχετικά με την παραίτηση Κουβέλη. 

Ερωτηθείς για το αν θα μπορούσε να πάει για πρόεδρος της Δημοκρατίας ο κ. Κουβέλης, είπε:

“Θεωρώ είναι σοβαρός, συνετός και συνεπής άνθρωπος εδώ και 30 χρόνια. Δεν πετάει κουβέντες για να πει μετά κάντε ένα κείμενο και ζητήστε να γυρίσω πίσω. Μπορεί να έκλεισε έναν κύκλο για να ανοίξει έναν άλλο. Θα τον στηρίξω σε οποιοδήποτε αξίωμα, απλώς αυτή τη στιγμή θα θέσει την ίδια τη δημοφιλία του σε αμφισβήτηση αν γίνουν κόλπα. Και κανείς δεν θέλει κόλπα, ούτε ο ίδιος”

Κληθείς να σχολιάσει τι θα πράξει, αν δεν επικυρωθεί η παραίτηση Κουβέλη από τα όργανα του κόμματος, ο κ. Πανούσης υπογράμμισε: “Εγώ θεωρώ ότι είναι ιστορικό και εμβληματικό στέλεχος. Δεν μπορεί και δεν θα ήθελε να παίξει ποτέ με τους θεσμούς και τις διαδικασίες”.

“Τον τιμά που πήρε πάνω του όλη την ήττα ενώ δεν έπρεπε να την πάρει πάνω του-άλλοι έφταιξαν περισσότερο- και πρέπει να μείνει στη θέση αυτή που έχει. Γι’ αυτό και τον αγαπάμε όλοι” πρόσθεσε.

 Ο κ Πανούσης απαντώντας σε σχετική ερώτηση συμφώνησε ότι συμφωνεί με την ανάληψη της προεδρίας από τον Σπύρο Λυκούδη, ωστόσο διευκρίνισε: “Δεν είναι θέμα τι θα πω εγώ”.

Τέλος αναφερόμενος πως πρέπει να κινηθεί στο μέλλον η ΔΗΜΑΡ: “Δεν θα γίνουμε ουρά της Ελιάς και του Ποταμιού, αλλά θα γίνουμε κι εμείς μέρος της νέας συζήτησης για συγκρότησης του κεντροαριστερού χώρου της σοσιαλιστικής δημοκρατίας”. 

ΒΙΝΤΕΟ-Ο Βενιζέλος για την παραίτηση του Κουβέλη

Την απόφαση του Φώτη Κουβέλη να υποβάλει την παραίτησή του από την προεδρία της ΔΗΜΑΡ, σχολίασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά τα διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Σεβόμαστε πλήρως τις εσωτερικές διαδικασίες όλων των κομμάτων, εν προκειμένω της ΔΗΜΑΡ», ανέφερε ο κ. Βενιζέλος και συμπλήρωσε:

«Δεν επιχαίρουμε καθόλου για το κακό εκλογικό αποτέλεσμα. Εμείς θέλουμε συνολικά η κεντροαριστερά να αναπτύξει μία δυναμική και γι’ αυτό θέλαμε και θέλουμε τη συνεργασία. Δεν κάνουμε μη θεμιτές παρασκηνιακές επαφές». 

 

Δείτε το βίντεο από τον ALPHA

 

 

 

 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ