Διώτης “δείχνει” Παπακωνσταντίνου

Διώτης “δείχνει” Παπακωνσταντίνου

Ρεπορτάζ: Ζαφειριάδου Μαριτίνα

Τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου «δείχνει» ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννης Διώτης, ο οποίος στον απόηχο της έλευσης στη δημοσιότητα εγγράφων που απέστειλαν οι γαλλικές αρχές και αποδεικνύουν ότι η λίστα Λαγκάρντ έφτασε «επίσημα» στην Ελλάδα για να αξιοποιηθεί «για φορολογικούς σκοπούς», εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία επαναλάμβανε ότι:

– Το USB stick εστάλη από τον κ. Παπακωνσταντίνου στον ίδιο άτυπα και εξωυπηρεσιακά χωρίς κανένα συνοδευτικό έγγραφο

– Ο κ. Παπακωνσταντίνου του επεσήμανε τον σημαντικό ρόλο της ΕΥΠ για τη λήψη των συγκεκριμένων στοιχείων και

– Ο κ. Παπακωνσταντίνου ουδέποτε του ανέφερε οτιδήποτε περί συνδρομής του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών και της τότε ομολόγου του Κριστίν Λαγκάρντ στην υπόθεση.

«Αντιθέτως, απεκρύβη από εμένα η διαδικασία που ακολουθήθηκε, με συνέπεια μία επίσημη διαδικασία ανταλλαγής στοιχείων και εγγράφων μεταξύ κρατών να μετατραπεί σε μία άτυπη διαδικασία διακίνησης στοιχείων χωρίς κανένα δημόσιο και επίσημο χαρακτήρα», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Διώτης, δικαιολογώντας έτσι την θέση του υπέρ του «μη αξιοποιήσιμου» του υλικού.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ότι «το διαβιβαστικό έγγραφο του Γαλλικού Υπουργείου Οικονομικών του Σεπτεμβρίου 2010 που συνόδευε το cd της λεγόμενης λίστας Λαγκαρντ και παραλήφθηκε προσωπικά από τον τότε Υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, ανεξάρτητα από τη νομική του σημασία , δεν είχε τεθεί υπόψη των αρμοδίων υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών και του επόμενου υπουργού που ενημερώθηκε από τον τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ», υποστηρίζει με σχετική άτυπη ενημέρωσή της, η Ιπποκράτους, στοχοποιώντας παράλληλα τον ΣΥΡΙΖΑ για «απελπισμένη προσπάθεια» να εμπλέξει τον Ευάγγελο Βενιζέλο στην υπόθεση της λίστας, στηριζόμενο, μάλιστα, σε «ψεύδη» και «εγκληματικά οργανωμένες κινήσεις παρασκηνίου».

Την ίδια ώρα, πληροφορίες αναφέρουν ότι μέλη της προκαταρκτικής επιτροπής για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ ερευνούν το ενδεχόμενο διεύρυνσης του κατηγορητηρίου για τον πρώην υπουργό Γιώργο Παπακωνσταντίνου, προσθέτοντας το αδίκημα της απιστίας. Το σκεπτικό τους είναι πως απέκρυψε ότι η λίστα ήρθε επίσημα στο πλαίσιο της διακρατικής σύμβασης μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας, ενώ δεν παρουσίασε το έγγραφο, στο οποίο αναφέρεται ότι οι πληροφορίες μπορούν να αξιοποιηθούν για φορολογικούς σκοπούς.

Άλλα μέλη της επιτροπής πάντως, από την πλευρά της αντιπολίτευσης, θεωρούν δεδομένο ότι τόσο ο κ. Διώτης, όσο και ο κ. Βενιζέλος, και πάντως οι υπηρεσίες που είχαν στη διάθεσή τους, δεν μπορούν παρά να γνώριζαν για την φορολογική σύμβαση μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας, που χρονολογείται από το 1963, αλλά και για την Οδηγία του 1977 και την τροποποίησή της, στη βάση των οποίων αναφέρεται στο έγγραφο των γαλλικών Αρχών ότι εστάλησαν τα στοιχεία, παρά το γεγονός ότι και οι δύο αρνούνται ότι ενημερώθηκαν για το διαβιβαστικό έγγραφο.

Εν τω μεταξύ, από τα πρακτικά της προηγούμενης συνεδρίασης της προκαταρκτικής επιτροπής προκύπτει ότι το εν λόγω έγγραφο είχε αποσταλεί, συνοδεύοντας επιστολή του Γάλλου υπουργού Οικονομικών Πιερ Μοσχοβισί στις 15 Μαΐου 2013, με την Ζωή Κωνσταντοπούλου από τον ΣΥΡΙΖΑ να εγκαλεί τον πρόεδρο Χρήστο Μαρκογιαννάκη ότι ενώ την ίδια μέρα υπήρχε συνεδρίαση της επιτροπής δεν ενημέρωσε σχετικά τα μέλη της και τον ίδιο να απαντά αρχικά ότι ήρθε το βράδυ και στη συνέχεια ότι ήρθε την επομένη.

Κατόπιν τούτων, με ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή συνεδρίαση της προκαταρκτικής επιτροπής για τη λίστα Λαγκάρντ, όπου και αναμένεται να προσέλθει ως μάρτυρας ο πρώην υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Ραγκούσης. Ο τελευταίος, είχε με δηλώσεις του παλιότερα αφήσει να εννοηθεί ότι με την εξέλιξη της υπόθεσης εξηγούνται πολλά γύρω από την κατάληξη της κυβέρνησης Παπανδρέου…

 

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ