Μια έκθεση που τους… εκθέτει!

Μια έκθεση που τους… εκθέτει!

Η νέα, αναλυτική και εμπεριστατωμένη έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, που δημοσιεύθηκε πριν από λίγες ημέρες, αποτελεί ένα πολύ χρήσιμο κείμενο για όποιον θέλει να προσεγγίσει με τρόπο αντικειμενικό και αμερόληπτο, μακριά από πολιτικές ή κομματικές σκοπιμότητες και κυρίως χωρίς ιδεολογικές αγκυλώσεις, τη σημερινή πολιτική και οικονομική πραγματικότητα στη χώρα μας. Η ομάδα των επιστημόνων που τη συνέταξε, με επικεφαλής τον καθηγητή κ. Παναγιώτη Λιαργκόβα, επισημαίνει τα θετικά και τα αρνητικά της πολιτικής που ασκήθηκε το τελευταίο διάστημα και προχωρά σε μια σειρά από κρίσιμες διαπιστώσεις και παρατηρήσεις, που αν αξιολογηθούν επαρκώς από την πολιτική ηγεσία της χώρας μπορούν να συμβάλουν αποφασιστικά στη διαμόρφωση της εθνικής στρατηγικής μας για την έξοδο από τα μνημόνια και τη χάραξη μιας νέας αναπτυξιακής πορείας.

Η ΠΛΕΟΝ δραματική επισήμανση της έκθεσης αυτής είναι ότι «δεν έχει ακόμη διαμορφωθεί ένα εθνικό πρόγραμμα για την εποχή μετά το τρέχον μνημόνιο, που τελειώνει το 2014» και ότι «όσα έχουν αναγγελθεί έως τώρα για ένα τέτοιο σχέδιο επαναλαμβάνουν γενικούς στόχους, χωρίς να συνοδεύονται από συγκεκριμένα μέτρα, χρονοδιαγράμματα και αναλύσεις». Σημειώνεται, μάλιστα, με έμφαση ότι «είμαστε η τελευταία από τις χώρες που υποστηρίχθηκαν από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ που ακόμη διαπραγματεύεται διάφορα ζητήματα του προγράμματος προσαρμογής και δεν έχει διαμορφώσει στρατηγική για την περίοδο μετά το μνημόνιο». Το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής υπογραμμίζει επίσης ότι «το μείζον σήμερα είναι η ανάπτυξη που εστιάζει στην καινοτομία και στην παραγωγικότητα και όχι στη δημιουργία θέσεων εργασίας σε καταστήματα εστίασης»… Λέει, δηλαδή, σε απλά ελληνικά ότι ανάπτυξη δεν γίνεται γεμίζοντας τη χώρα με σουβλατζίδικα και καφετέριες…

ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ αναφορά γίνεται στην εξαιρετικά ενδιαφέρουσα αυτή έκθεση και στην παράμετρο της πολιτικής σταθερότητας, καθώς το ενδεχόμενο πρόωρων εθνικών εκλογών, με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ωθεί τη χώρα σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. «Ανεξάρτητα, όμως, από αυτό, οι δισταγμοί και οι ανακολουθίες στη μεταρρυθμιστική πολιτική της κυβέρνησης, η ανυπαρξία συντεταγμένης αναπτυξιακής πολιτικής και η ασάφεια των θέσεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης», σημειώνει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, «δεν συμβάλλουν στη δημιουργία κλίματος σταθερότητας στην οικονομική πολιτική». Και το αποτέλεσμα είναι «να αποθαρρύνονται σοβαρές επενδύσεις, που κατά κανόνα χρειάζονται σταθερό και άρα προβλέψιμο πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον».

ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ αξία έχει, ακόμη, η κριτική που ασκούν ο κ. Λιαργκόβας και οι συνεργάτες του για τις συνεχείς μεταβολές στο φορολογικό σύστημα και την αβεβαιότητα που αυτές προκαλούν, με έμφαση στον τρόπο εφαρμογής του ΕΝΦΙΑ, καθώς και η επισήμανση της σημασίας των σταθερών κανόνων του παιγνιδιού, της ποιοτικής διακυβέρνησης, αλλά και των καλά επιλεγμένων κρατικών επενδύσεων σε υποδομές. Παράλληλα, προβάλλονται με θετικό πρόσημο ορισμένες κυβερνητικές πρωτοβουλίες, όπως η απλοποίηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών για την ίδρυση νέων επιχειρήσεων και η προσπάθεια να εφαρμοσθεί το ΕΣΠΑ εμπροσθοβαρώς, καθώς και η μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή που συντελέσθηκε, παρά το μεγάλο οικονομικό και κοινωνικό κόστος και παρά την προχειρότητα στον σχεδιασμό και την εφαρμογή.

Η ΕΚΘΕΣΗ προτείνει, εν κατακλείδι, αυτό που και εμείς «φωνάζουμε» διαρκώς τα τελευταία χρόνια από τη στήλη μας, κινδυνεύοντας να γίνουμε γραφικοί: Ενα εθνικό σχέδιο εξωστρεφούς ανάπτυξης, με συγκεκριμένα μέτρα, μεταρρυθμίσεις και χρονοδιαγράμματα, που θα αντικαταστήσει τα μνημόνια που σχεδίασαν ξένοι για μας, πριν από μας, με βάση το δικό τους συμφέρον και μακριά από τις πραγματικές εθνικές μας ανάγκες και προτεραιότητες. Λιγότερη λιτότητα, περισσότερες και βαθύτερες μεταρρυθμίσεις και ευρωπαϊκή «αλληλεγγύη» είναι η «συνταγή» που προτείνει η ομάδα των επιστημόνων της Βουλής. Για να γίνουν αυτά, απαιτείται μια στοιχειώδης συνεννόηση του ευρύτερου δυνατού φάσματος των πολιτικών μας δυνάμεων, προσθέτουμε εμείς, ώστε να υπάρξει ένα μίνιμουμ συναίνεσης για τη νέα πορεία της χώρας, μετά τα αποτυχημένα μνημόνια, που σκόρπισαν την καταστροφή. Μόνο έτσι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις πιέσεις και τους εκβιασμούς των δανειστών. Διαφορετικά, ο κ. Σόιμπλε θα εξακολουθήσει να μας κουνά το δάκτυλο, όπως έκανε για άλλη μια φορά πριν από λίγες μέρες στον Ελληνα ομόλογό του…

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ