• Δεν τον αφήνουν να φύγει

  3:16 μμ, Πέμπτη 16 Αυγ 2012 3:16 μμ, Πέμπτη 16 Αυγ 2012
  Η Βρετανία δεν θα επιτρέψει στον ιδρυτή του ιστότοπου WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ να φύγει από την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, σύμφωνα με ένα σημερινό διπλωματικό έγγραφο του Foreign Office το οποίο εκδόθηκε έπειτα από συνάντηση του βρετανού επιτετραμμένου με μέλη της κυβέρνησης του Ισημερινού στο Κίτο.

  «Πρέπει να είμαστε απολύτως ξεκάθαροι ότι αν ο Ασάνζ υποβάλει αίτημα για την παροχή ειδικής άδειας διελεύσεως, αφού έχει λάβει πολιτικό άσυλο (από τον Ισημερινό), θα το αρνηθούμε σύμφωνα με τις νόμιμες υποχρεώσεις μας», αναφέρει το σημείωμα αυτό στο οποίο αναφέρθηκε ήδη από χθες το βράδυ η κυβέρνηση του Ισημερινού.

  Υπενθυμίζουμε πως ο αυστραλός Τζούλιαν Ασάνζ, 41 ετών, κατέφυγε στις 19 Ιουνίου στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, ζητώντας πολιτικό άσυλο, ενώ η Σουηδία έχει ζητήσει την έκδοσή του, προκειμένου να δικαστεί για βιασμό. Ο ίδιος όμως εκφράζει το φόβο ότι αν τελικά εκδοθεί, η Στοκχόλμη θα τον παραδώσει στις ΗΠΑ, όπου κινδυνεύει να καταδικαστεί σε πολυετή κάθειρξη για τη δημοσίευση περίπου 250.000 διπλωματικών τηλεγραφημάτων από τον ιστότοπό του.

  Ο Ισημερινός κατήγγειλε χθες την «απειλή» των βρετανικών αρχών να εισβάλλουν στην πρεσβεία του στο Λονδίνο, προτού ανακοινώσει την απόφασή του σχετικά με το αν θα παραχωρήσει πολιτικό άσυλο στον Ασάνζ.

  Στο σημείωμά του το Foreign Office επισημαίνει ότι ο νόμος του 1987 του επιτρέπει να ανακαλέσει τη διπλωματική ιδιότητα της πρεσβείας του Ισημερινού, «ώστε να δράσει και να συλλάβει τον Ασάνζ μέσα στον χώρο της πρεσβείας».

  Το σημείωμα υπογραμμίζει παράλληλα ότι το Λονδίνο εξακολουθεί να επιθυμεί την εξεύρεση μιας λύσης και πιστεύει ότι «μια κοινή ανακοίνωση (των δύο κυβερνήσεων) και η εθελοντική παράδοση του Ασάνζ είναι η καλύτερη λύση».

  Στο μεταξύ, η βρετανική αστυνομία συνέλαβε σήμερα δύο ανθρώπους έξω από την πρεσβεία του Ισημερινού, οι οποίοι έπαιρναν μέρος σε κινητοποίηση για να διαμαρτυρηθούν κατά της απειλής του Λονδίνου να εισβάλει στην πρεσβεία.

  «Είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε πόλεμο με τον Ισημερινό», φώναξε ένας άνδρας, όταν τον συνέλαβε η αστυνομία. «Δεν μπορείτε να συλλάβετε τον Τζούλιαν Ασάνζ», πρόσθεσε.

  ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα