Υπουργός Ενέργειας Κύπρου: Μεταξύ 2020-2025 το πρώτο φυσικό αέριο

Την αντιπροσωπεία της εταιρείας Shell αλλά και τα μέλη του Δ.Σ της ΔΕΦΑ, δέχθηκε σήμερα, σε χωριστές συναντήσεις, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, με αντικείμενο την εκμετάλλευση του κοιτάσματος Αφροδίτη, μαζί με τον Υπουργό Ενέργειας, Γιώργο Λακκοτρύπη.

Μετά τις συναντήσεις, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι κατά τη συνάντηση του Προέδρου με αντιπροσωπεία του ΔΣ της ΔΕΦΑ, «ο Πρόεδρος εξέφρασε ευαρέσκεια για το γεγονός ότι μετά από αρκετές προσπάθειες για έλευση φυσικού αερίου, είχαμε πλέον ένα αποφασιστικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση που είναι σημαντικό για τη χώρα για οικολογικούς, οικονομικούς λόγους και για λόγους ασφάλειας ενεργειακού εφοδιασμού. Ο Πρόεδρος εξέφρασε ευχαριστίες προς τη ΔΕΦΑ και το προσωπικό της».

Αναφερόμενος στη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με την εταιρεία Shell, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι «ουσιαστικά το χαρτοφυλάκιο της περιοχής έχει περάσει πολύ πρόσφατα στα χέρια του Εκτελεστικού Αντιπροέδρου της εταιρείας και σήμερα ήταν μια πρώτη ευκαιρία για να συναντήσει τον Πρόεδρο και να συζητήσουν τις εξελίξεις στην περιοχή και σε ό,τι αφορά την Κύπρο. Συζητήθηκαν οι προσπάθειες για εκμετάλλευση του κοιτάσματος Αφροδίτη λόγω συμμετοχής της εταιρείας στην κοινοπραξία και επειδή είναι διαχειριστής του σταθμού υγροποίησης. Έγινε ανταλλαγή απόψεων για το πώς μπορούμε να προχωρήσουμε τάχιστα για εκμετάλλευση του κοιτάσματος».

“Αναμένουμε τις αμέσως επόμενες μέρες να λάβουμε τη νέα έκδοση του σχεδίου ανάπτυξης και παραγωγής που αφού συμφωνηθεί θα οδηγηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο μαζί με το αναθεωρημένο συμβόλαιο και αν το Υπουργικό Συμβούλιο θα αποφασίσει θετικά, θα εκδοθεί άδεια εκμετάλλευσης για να προχωρήσει το έργο”.

Πρόσθεσε ότι «γίνεται μια πολύ μεγάλη προσπάθεια και από τις εταιρείες και από την Κυβέρνηση για να φτάσουμε σε ένα κοινά αποδεκτό κείμενο για την περαιτέρω ανάπτυξη κοιτάσματος».

Σε ερώτηση είπε ότι «ουσιαστικά στη νέα έκδοση που έχουμε πάρει από την κοινοπραξία αναφέρονται αρκετά χρονοδιαγράμματα. Για το πότε θα έχουμε το πρώτο φυσικό αέριο, το χρονοδιάγραμμα που μας έχουν παραθέσει είναι το 2020-2025».

Και δεύτερη επιβεβαιωτική γεώτρηση στο Αφροδίτη

Ερωτηθείς ο κ. Υπουργός είπε ότι υπάρχει πρόθεση για δεύτερη επιβεβαιωτική του κοιτάσματος Αφροδίτη, για να δείξει με μεγαλύτερη ακρίβεια τις εκμεταλλεύσιμες ποσότητες φυσικού αερίου.

Πηγή: philenews

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ