Έντονες πιέσεις στη Μέι για να τροποποιήσει το σχέδιο συμφωνίας για το Brexit

Η Πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι βρίσκεται υπό την πίεση των ευρωσκεπτικιστών υπουργών για να τροποποιήσει το σχέδιο συμφωνίας για το Brexit που συνομολογήθηκε με τις Βρυξέλλες και το οποίο εγκρίθηκε οριακά από την κυβέρνησή της.

Το σχέδιο συμφωνίας προκάλεσε κύμα παραιτήσεων από την βρετανική κυβέρνηση, με επίκεντρο της διαφωνίας το καθεστώς που επιφυλάσσεται στην Βόρεια Ιρλανδία μετά την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 29 Μαρτίου 2019.

Όμως, μετά την έξοδο ευρωσκεπτικιστών υπουργών, στην κυβέρνηση Μέι εξακολουθούν να συμμετέχουν αρκετοί υπουργοί τενόροι του Brexit που επιθυμούν την τροποποίηση της συμφωνίας για το backstop, την ρύθμιση που εξασφαλίζει ότι δεν θα υπάρξει και πάλι ένα σκληρό σύνορο ανάμεσα στην Δημοκρατία της Ιρλανδίας, και μέλος της ΕΕ, και την Βόρεια Ιρλανδία, επαρχία του Ηνωμένου Βασιλείου. Εάν δεν υπάρξει τροποποίηση υπάρχει η απειλή νέου κύματος παραιτήσεων στην κυβέρνηση Μέι.

Είναι η περίπτωση της Αντρεα Λίντσομ, της υπουργού αρμόδιας για τις Σχέσεις με το Κοινοβούλιο, η οποία υποστηρίζει το Brexit και δήλωσε σήμερα στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News «αποφασισμένη να βοηθήσει την πρωθυπουργό να εξασφαλίσει την καλύτερη δυνατή συμφωνία για το Ηνωμένο Βασίλειο».

«Μπορούμε ακόμη να κάνουμε περισσότερα και έχουμε ακόμη χρόνο πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στο τέλος του μήνα», είπε αναφερόμενη στην έκτακτη ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής που έχει ορισθεί για τις 25 Νοεμβρίου, που θα επικυρώσει το σχέδιο συμφωνίας. Η Αντρεα Λίντσομ δεσμεύθηκε να παραμείνει προσηλωμένη «για την διασφάλιση του Brexit υπέρ του οποίου ψήφισαν 17,4 εκατομμύρια άνθρωποι».

Εκτός της Αντρεα Λίντσομ, ο υπουργός Περιβάλλοντος Μάικλ Γκόουβ, ο υπουργός Διεθνούς Εμπορίου Λίαμ Φοξ, η υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης Πένι Μόρντοντ και ο υφυπουργός Μεταφορών Κρις Γκρέιλινγκ, όλοι υποστηρικτές του Brexit, είναι υποψήφιοι προς αποχώρησιν εάν το σχέδιο συμφωνίας δεν τροποποιηθεί.

Ο Ντέιβιντ Ντέιβις, πρώην υπουργός αρμόδιος για το Brexit που παραιτήθηκε λόγω της διαφωνίας του για ένα «ήπιο» διαζύγιο, που διατηρεί στενές σχέσεις ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ, το οποίο διαπραγματευόταν η Τερέζα Μέι, ζήτησε επίσης την επιδίωξη μίας καλύτερης συμφωνίας με την ΕΕ. «…η διαπραγμάτευση μίας συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου με τις Ηνωμένες Πολιτείες μετά την έξοδο από την ΕΕ «δεν θα είναι δυνατή εάν αποδεχθούμε την συμφωνία που προτείνεται από την κυβέρνηση με την Ευρώπη, που θα μπλοκάρει κάθε διαπραγμάτευση με την Αμερική», έγραψε στο Twitter.

Η Τερέζα Μέι από την πλευρά της συνέχισε την εκστρατεία γοητείας για να πουλήσει το σχέδιο συμφωνίας με συνέντευξή της στην Daily Mail. «Οι άνθρωποι λένε: “Εάν μπορούσατε να κάνετε κάτι λίγο διαφορετικό. Αν είχαμε μία συμφωνία νορβηγικού ή καναδικού τύπου, αυτό το πρόβλημα του backstop θα εξαφανιζόταν”. Αυτό δεν ισχύει. Αυτό το πρόβλημα θα παραμείνει», είπε.

Το backstop, ή δίκτυ ασφαλείας, είναι η έσχατη λύση που προβλέπει την παραμονή ολόκληρου του Ηνωμένου Βασιλείου στην τελωνειακή ένωση με την ΕΕ, καθώς και μία ενισχυμένη ρυθμιστική σχέση με την Βόρεια Ιρλανδία, σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία για την μελλοντική σχέση ανάμεσα στις Βρυξέλλες και το Λονδίνο στην μεταβατική περίοδο των 21 μηνών μετά το Brexit. Ή διαφορετικά, δεν νοείται το Ηνωμένο Βασίλειο να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση και να υπάρχει ένα ανοικτό και ανεξέλεγκτο στις εμπορικές συναλλαγές σύνορο με την Ενωση επί της νήσου της Ιρλανδίας.

«Το επάγγελμα του πρωθυπουργού είναι να λαμβάνει δύσκολες αποφάσεις που δεν είναι πάντοτε άσπρο-μαύρο. Οφείλω να βρω έναν δρόμο που θα είναι αποδεκτός από όλες τις πλευρές», πρόσθεσε.

Μετά την θύελλα της Πέμπτης, η Τερέζα Μέι απολαμβάνει μία μικρή ανάπαυλα. Ομως η παρτίδα δεν είναι κερδισμένη.

Η Τερέζα Μέι απειλείται με την κατάθεση πρότασης μομφής από τους υπουργούς του Συντηρητικού Κόμματος: μπορεί να κατατεθεί εάν ζητηθεί από το 15% της κοινοβουλευτικής ομάδας των Τόρις- δηλαδή από 48 βουλευτές. Προς το παρόν, 20 βουλευτές έχουν στείλει τις επιστολές τους με αυτόν τον σκοπό.

«Είχα δύο αρκετά δύσκολες ημέρες», δήλωσε στην Daily Mail η Τερέζα Μέι ευχαριστώντας τον επί 38 χρόνια σύζυγό της, τον «βράχο» της.

Αύριο θα συνεχίσει την καμπάνια της με μία ακόμη συνέντευξη, αυτήν την φορά στο Sky News.Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ