Μακελειό στις ΗΠΑ: Ένοπλος άνοιξε πυρ σε συναγωγή στο Πίτσμπουργκ σκοτώνοντας 11 πιστούς και τραυματίζοντας έξι

Ένας ένοπλος που φώναζε «Όλοι οι Εβραίοι πρέπει να πεθάνουν» εισέβαλε το πρωί ώρα ΗΠΑ σε συναγωγή στο Πίτσμπουργκ κατά τη διάρκειας της λειτουργίας και άρχισε να πυροβολεί εναντίον των πιστών, σκοτώνοντας 11 και τραυματίζοντας 6 σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό των αμερικανικών αρχών

Δεν υπάρχουν παιδιά μεταξύ των νεκρών επισήμαναν οι αρχές

«Είναι μια πολύ φρικτή σκηνή εγκλήματος, μία από τις χειρότερες που έχω ποτέ δει» δήλωσε ο διευθυντής δημόσιας ασφάλειας του Πίτσμπουργκ Ουέντελ Χίσριτς σε μια συνέντευξη τύπου που παραχώρησε κοντά στον τόπο της τραγωδίας.

«Τα στοιχεία δείχνουν ότι πρόκειται για ένα έγκλημα μίσους» επισήμανε ο αξιωματούχος.

Το τηλεοπτικό δίκτυο KDKA, επικαλούμενο αστυνομικές πηγές, μετέδωσε ότι ο ένοπλος εισήλθε στο κτίριο και άρχισε να φωνάζει «Όλοι οι Εβραίοι πρέπει να πεθάνουν».

Ένας αξιωματικός της ομοσπονδιακής αστυνομίας επιβεβαίωσε στο Reuters ότι τουλάχιστον 8 άνθρωποι σκοτώθηκαν. Οι δύο από τους τραυματίες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ο δράστης συνελήφθη, τέθηκε υπό κράτηση και νοσηλεύεται, σημείωσαν επίσημες πηγές.

Δύο πηγές ταυτοποίησαν τον ύποπτο ως τον 46χρονο Ρόμπερτ Μπάουερς από το Πίτσμπουργκ.

Σε μια ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ο Μπάουερς αναφέρει ότι σε μια εβραϊκή οργάνωση υπέρ των προσφύγων, η Hebrew Immigrant Aid Society, «της αρέσει να φέρνει εισβολείς για να σκοτώσουν το λαό μας. Δεν μπορώ να κάθομαι άπραγος και να βλέπω τον λαό μου να σφαγιάζεται. Στα τσακίδια η οπτική σας, θα μπουκάρω».

Το παραπάνω μήνυμα αναρτήθηκε στο Gab, μια υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης με έδρα την Φιλαδέλφεια, που δημιουργήθηκε ως εναλλακτική στο Twitter. Σε μια ανακοίνωση, το Gab.com επιβεβαίωσε ότι το προφίλ αυτό ανήκει πράγματι στον Μπάουερς.

Σύμφωνα με αξιωματικό του FBI ο δράστης χρησιμοποίησε ένα αυτόματο τουφέκι AR-15 για να διαπράξει την επίθεση.

Η συναγωγή Δέντρο της Ζωής ιδρύθηκε πριν από 150 χρόνια και βρίσκεται στη συνοικία Σκουίρελ Χιλ, όπου χτυπάει η καρδιά της εβραϊκής κοινότητας αυτής της πόλης στην πολιτεία της Πενσιλβάνιας.

Η επίθεση σημειώθηκε ενώ στις ΗΠΑ καταγράφθηκε το 2017 μια αύξηση στις επιθέσεις αντισημιτικού χαρακτήρα με 1.986 περιστατικά (παρενοχλήσεις, βανδαλισμούς, επιθέσεις) τη χρονιά αυτή, αυξημένα κατά 57% σε σύγκριση με το 2016, σύμφωνα με την οργάνωση Anti-defamation Leigue. Ωστόσο, οι βίαιες επιθέσεις εναντίον Εβραίων είναι πολύ σπάνιες.

FBI: Ο δράστης ενήργησε μόνος

Ο πράκτορας του FBI Μπομπ Τζόουνς δήλωσε, σε μια συνέντευξη τύπου, ότι η επίθεση που εξαπέλυσε ο ένοπλος στη συναγωγή στο Πίτσμπουργκ είναι μια ενέργεια που εκφράζει μίσος, ενώ επισήμανε ότι η ομοσπονδιακή αστυνομία των ΗΠΑ πιστεύει έως αυτή τη στιγμή πως ο δράστης ενήργησε μόνος του.

«Δεν είχαμε καμία γνώση ότι ήταν γνωστός στις υπηρεσίες επιβολής του νόμου πριν από σήμερα» υπογράμμισε ο Τζόουνς.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο ένοπλος χρησιμοποίησε στην επίθεση ένα αυτόματο τουφέκι και τρία περίστροφα.

Ο πράκτορας του FBI περιέγραψε πως ο δράστης μπήκε στη συναγωγή, σκότωσε τους πιστούς και την ώρα που έφευγε συναντήθηκε με έναν αστυνομικό.

Ο ύποπτος παραμένει υπό νοσηλεία στο νοσοκομείο με την κατάσταση της υγείας του να κρίνεται καλή. Φέρει τραύματα από σφαίρες, όπως γνωστοποίησε ο διευθυντής δημόσιας υγείας του Πίτσμπουργκ Ουέντελ Χίσριτς.

Αντιμέτωπος με τη θανατική ποινή ο δράστης

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ σκοπεύει να ασκήσει δίωξη σε ομοσπονδιακό επίπεδο για τη διάπραξη εγκλημάτων μίσους και σωρείας άλλων κακουργημάτων, που «επισύρουν τη θανατική ποινή», σε βάρος του οπλοφόρου ο οποίος δολοφόνησε 11 πιστούς και τραυμάτισε άλλους έξι ανθρώπους μέσα σε συναγωγή του Πίτσμπουργκ το Σάββατο, ανακοίνωσε ο Τζεφ Σέσιονς.

«Το μίσος και η βία λόγω θρησκευτικών πεποιθήσεων δεν μπορούν να έχουν καμιά θέση στην κοινωνία μας», τόνισε ο Σέσιονς σε ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του.

Τα αντισημιτικά εγκλήματα που προσάπτονται στον δράστη του μακελειού στη συναγωγή είναι «απόλυτα ειδεχθή» και αντίκεινται «στις αξίες αυτής της χώρας», πρόσθεσε ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ στην ανακοίνωσή του.

Στο Πίτσμπουργκ θα μεταβεί ο Τραμπ

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ γνωστοποίησε ότι θα ταξιδέψει στο Πίτσμπουργκ, στην Πολιτεία Πενσιλβάνια, όπου ένας ένοπλος σκότωσε 11 πιστούς και τραυμάτισε άλλους έξι ανθρώπους εισβάλλοντας σε συναγωγή της πόλης το Σάββατο.

«Θα πάω στο Πίτσμπουργκ», δήλωσε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους στο αεροδρόμιο του Μέρφισμπορο, στην Πολιτεία Ιλινόι, όπου επρόκειτο να μιλήσει το βράδυ, σε μια προεκλογική συγκέντρωση εν όψει των ενδιάμεσων εκλογών της 6ης Νοεμβρίου.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος δεν διευκρίνισε πότε ακριβώς σχεδιάζει να πάει στο Πίτσμπουργκ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters-AFP

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ