Το Brexit μονοπωλεί το συνέδριο των Βρετανών Συντηρητικών

Στη σκιά της αντιπαράθεσης μεταξύ των υπέρμαχων και των αντιπάλων του Brexit ξεκίνησε στο Μπέρμινγχαμ το συνέδριο των Βρετανών Συντηρητικών. Έκκληση για ενότητα απηύθυνε στα μέλη των Τόρις η πρωθυπουργόςΤερέζα Μέι.

Σε ένα μπαράζ συνεντεύξεων, η Bρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι κατήγγειλε τους υποστηρικτές του σκληρού Brexit για πολιτικές σκοπιμότητες και επανέλαβε ότι «μια κακή συμφωνία είναι χειρότερη από τη μη συμφωνία».

Ταυτόχρονως καλεί τις Βρυξέλλες να μη περιορίζονται στην απόριψη των προτάσεων της, αλλά να καταθέτουν αντιπροτάσεις, όπως απαιτεί κάθε έντιμη διαπραγμάτευση.

Αποφασισμένη να δώσει την ενδοκομματική μάχη και παράλληλα να στείλει ένα ακόμη μήνυμα στις Βρυξέλλες, δήλωσε η Τερέζα Μέι, λίγο πριν την έναρξη του συνεδρίου. Μιλώντας στο BBC, η Βρετανίδα πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα ενότητας στα μέλη του κόμματος, τονίζοντας ότι στόχος είναι η «επίτευξη της καλύτερης δυνατής συμφωνίας μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ».

Μπόρις Τζόνσον: «Παρανοϊκό» το σχέδιο Μέι

Την ίδια στιγμή ο Μπόρις Τζόνσον αποκαλεί, απρεπώς, το σχέδιο της πρωθυπουργού, “παρανοϊκό”, γεγονός που δείχνει τον χαρακτήρα της σκληρής αντιπαράθεσης μεταξύ του ιδίου, ηγεμονεύοντος των οπαδών του σκληρού Brexit στην κοινοβουλευτική ομάδα και της πρωθυπουργού, η οποία, εκτός απροόπτου, θα μονοπωλήσει το Συνέδριο.

Εν τούτοις, είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιχειρηθεί μια κίνηση αμφισβήτησης της κ. Μέι αυτή τη στιγμή, λίγες ημέρες πριν την κρίσιμη Σύνοδο της ΕΕ, και λόγω της ρεαλιστικής απειλής νέων εκλογών με απρόβλεπτο αποτέλεσμα.

Δεν είναι λίγες οι φωνές βουλευτὠν που προειδοποιούν πως μια νίκη των Εργατικών του Τζέρεμι Κόρμπιν θα σημάνει την κατάργηση του οικονομικού φιλελευθερισμού, το θεμέλιο στο οποίο στηρίζεται η Βρετανία τα τελευταία σαράντα χρόνια. Μια νίκη των αριστερών κρατιστών του Εργατικού Κόμματος θα σημάνει το τέλος της χώρας, όπως τη γνωρίζουμε, ενδεχόμενο που τρομοκρατεί τους ρεαλιστές και μετριοπαθείς, οπαδούς των Συντηρητικών.

Πηγή: Deutsche Welle

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ