Οι ψηφοφόροι της Κολομβίας κλήθηκαν στις κάλπες για δημοψήφισμα προκειμένου να εγκρίνουν επτά μέτρα για την πάταξη της διαφθοράς

Οι ψηφοφόροι στην Κολομβία κλήθηκαν την Κυριακή στις κάλπες για τέταρτη φορά φέτος, για να τοποθετηθούν επί επτά μέτρων σε ένα δημοψήφισμα με σκοπό την κλιμάκωση των προσπαθειών καταπολέμησης της διαφθοράς.

Στον Δείκτη Αντίληψης της Διαφθοράς που δημοσιοποιεί κάθε χρόνο η ΜΚΟ Διεθνής Διαφάνεια, η Κολομβία κατατάσσεται 96η μεταξύ των 180 χωρών που συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο.

Ανάμεσα στα μέτρα που προτείνονταν είναι η μείωση των μισθών των μελών των δύο σωμάτων του κοινοβουλίου, η θέσπιση αυστηρότερων ποινών φυλάκισης (και ο τερματισμός του κατ’ οίκον περιορισμού) σε βάρος όσων καταδικάζονται για αδικήματα διαφθοράς, το πάγωμα των περιουσιακών τους στοιχείων,η υποχρέωση των μελών του κοινοβουλίου της Κολομβίας να εξηγούνται εάν απουσιάζουν από ψηφοφορίες και ο περιορισμός των θητειών των αιρετών (πλην του προέδρου, που δεν έχει δικαίωμα επανεκλογής παρά μία φορά). Προβλέπεται επίσης η απαγόρευση σε εταιρείες που έχουν καταδικαστεί τελεσίδικα για υποθέσεις διαφθοράς να αναλαμβάνουν δημόσιες συμβάσεις.

Η διαφθορά είχε συνέπεια να χάνεται τουλάχιστον το 4% του ΑΕΠ της Κολομβίας μεταξύ του 1991 και του 2011, ήτοι περίπου 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε τρέχουσες τιμές, κάθε χρόνο, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του πανεπιστημίου Externado.

Το δημοψήφισμα θεωρείται σημαντικό βήμα στις προσπάθειες πάταξης της διαφθοράς, ενός προβλήματος που χαρακτηρίζεται ενδημικό στη λατινοαμερικάνικη χώρα.

Το Κογκρέσο είναι ο θεσμός με τη χειρότερη φήμη στην Κολομβία ως προς τη διαφθορά, έχουν καταδείξει δημοσκοπήσεις τα τελευταία χρόνια.

Πολλά από τα μέλη του Κογκρέσου έχουν κατηγορηθεί ότι εξέτρεπαν συστηματικά δημόσια κεφάλαια σε τοπικές αυτοδιοικήσεις που ελέγχονταν από τις πολιτικές τους παρατάξεις. Το σοβαρότερο σκάνδαλο διαφθοράς ανάγεται στο 2006, όταν είχαν αποκαλυφθεί δεσμοί ανάμεσα σε κοινοβουλευτικούς και μέλη ακροδεξιών παραστρατιωτικών οργανώσεων.

Για να εγκριθεί το καθένα από τα επτά μέτρα, απαιτείται να εξασφαλίσει το «ναι» τουλάχιστον του 50% συν μιας από τις έγκυρες ψήφους, ενώ προϋποθέτει την συμμετοχή τουλάχιστον του ενός τρίτου των εκλογέων (21,1 εκατ.) προκειμένου το δημοψήφισμα να θεωρηθεί έγκυρο. Στην Κολομβία η συμμετοχή στις εκλογικές διαδικασίες δεν υπερβαίνει συνήθως το 50% των εκλογέων τα τελευταία χρόνια.

«Αυτή είναι μια πολύ σημαντική ημέρα, κατά την οποία ψηφίσαμε για να εκφράσουμε την απόρριψη της διαφθοράς από μέρους μας (…). Αυτή δεν είναι πολιτική ή ιδεολογική υπόθεση, αλλά δέσμευση όλης της χώρας», διαβεβαίωσε ο δεξιός πρόεδρος Ιβάν Ντούκε, ο οποίος ψήφισε στην πλατεία Μπολίβαρ, στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Το δημοψήφισμα είχε προτείνει το απελθόν κοινοβούλιο, με πρωτοβουλία της πρώην γερουσιάστριας των Πρασίνων (αντιπολίτευση) Κλαούντιας Λόπες. Αφού η αίτηση εξασφάλισε τρία εκατομμύρια υπογραφές, η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος εγκρίθηκε οριστικά νωρίτερα φέτος από τη Γερουσία.

Κάθε μέλος του κοινοβουλίου της Κολομβίας λαμβάνει μηνιαία αποζημίωση ίση με 8.600 ευρώ και οι μειώσεις που εφαρμόζονται ανέρχονται στο 37%, κάτι που σημαίνει ότι εισπράττει περίπου 5.590 ευρώ τον μήνα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ