Γερουσιαστές των ΗΠΑ κατά Ερντογάν: Ακολουθεί μια επικίνδυνη πορεία – Η Τουρκία δεν είναι κράτος δικαίου

Oυάσιγκτον

Του Θανάση Κ. Τσίτσα

Τρία μέλη της αμερικανικής Γερουσίας παρουσίασαν την Πέμπτη νομοσχέδιο, με στόχο την παρεμπόδιση της μεταφοράς στην Τουρκία, της προηγμένης τεχνολογίας μαχητικών F-35 της Lockheed Martin.

Το νομοσχέδιο επίσης εμποδίζει τον ρόλο της Τουρκίας ως σταθμό συντήρησης για το αεροσκάφος. Ως γνωστόν, στο πλαίσιο του πολυεθνικού προγράμματος Joint Strike Fighter υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, η Τουρκία αναμενόταν να αγοράσει περισσότερα από 100 αεροσκάφη F-35. Ανάλογο νομοσχέδιο πρόκειται να παρουσιαστεί και στην αμερικανική βουλή.

Πρωταγωνιστές της προσπάθειας είναι οι ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές Τζέιμς Λάνκφορντ και Τομ Τίλις και η δημοκρατική Τζιν Σαχίν που συνυπογράφουν το νομοσχέδιο, εκφράζοντας την ανησυχία τους για το γεγονός ότι ο Ταγίπ Ερντογάν ακολουθεί μία επικίνδυνη πορεία διακυβέρνησης, αψηφώντας το κράτος δικαίου, σε σχέση με τη φυλάκιση του πάστορα Άντριου Μπράνσον, ενώ παράλληλα θέτουν και το ζήτημα της προμήθειας ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων S-400.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 20 Απριλίου, ο γερουσιαστής Λάνκφορντ και ακόμη 65 συνάδελφοί του στη Γερουσία είχαν στείλει επιστολή στον Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, απαιτώντας την απελευθέρωση του πάστορα Άντριου Μπράνσον.

Σε δήλωση του ο γερουσιαστής Λάνκφορντ αναφέρει σχετικά: «Οι ατομικές ελευθερίες μειώνονται ολοένα και περισσότερο, καθώς ο Ερντογάν εδραιώνει την εξουσία για τον εαυτό του και οι στρατηγικές αποφάσεις της Τουρκίας δυστυχώς βρίσκονται ολοένα και περισσότερο μη ευθυγραμμισμένες και ορισμένες φορές σε αντίθεση με τα συμφέροντα των ΗΠΑ»

«Αυτοί οι παράγοντες, συνεχίζει, καθιστούν τη μεταφορά ευαίσθητης τεχνολογίας των F-35 και τις δυνατότητες τους στο καθεστώς του Ερντογάν ολοένα και πιο επικίνδυνες. Επιπλέον, η τουρκική κυβέρνηση συνεχίζει να κινείται πλησιέστερα προς τη Ρωσία, ενώ κρατάει φυλακισμένο έναν αθώο αμερικανικό πάστορα, τον Άντριου Μπράνσον, για να τον χρησιμοποιεί ως πιόνι σε πολιτικές διαπραγματεύσεις. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν ανταμείβουν την ομηρία Αμερικανών πολιτών. Αντ’ αυτού, παρόμοια η ενέργεια θα αντιμετωπιστεί με το είδος των κυρώσεων που θα ενεργοποιήσει αυτό το νομοσχέδιο», πρόσθεσε.

Σε αντίστοιχη δήλωση της η γερουσιαστής Τζιν Σαχίν υπογράμμισε: «Δεδομένης της σταθερής δέσμευσής μου για το ΝΑΤΟ και τη διατλαντική συμμαχία, με λύπη διαπιστώνω πως η σχέση μας με την Τουρκία έχει φθάσει σε ένα σημείο όπου πρέπει να εξετάσουμε το ενδεχόμενο επιδείνωσης των αμυντικών και επιχειρηματικών δεσμών, προκειμένου να απελευθερωθούν Αμερικανοί όμηροι που κρατούνται στην Τουρκία. Η επιλογή του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν να πάρει όμηρους και να φυλακίσει αθώους Αμερικανούς, για να προσπαθήσει να αποκτήσει πλεονέκτημα έναντι των Ηνωμένων Πολιτειών, είναι ανήκουστη και παράνομη. Ο Ερντογάν και η κυβέρνησή του πρέπει να συμμορφωθούν με το κράτος δικαίου στην ίδια τη χώρα του και στο εξωτερικό και να απελευθερώσουν τον πάστορα Άντριου Μπράνσον και άλλους Αμερικανούς οι οποίοι κρατούνται παράνομα στην Τουρκία. Πρέπει επίσης να τερματιστεί αμέσως η παρενόχληση και η κράτηση του τοπικά απασχολούμενου προσωπικού στην διπλωματική αποστολή των ΗΠΑ. Μέχρι να συμβεί αυτό, θα συνεχίσω μαζί με τους γερουσιαστές Λάνκφορντ και Τίλις να ζητούμε τιμωρητική δράση, συμπεριλαμβανομένης της παρεμπόδισης της μεταφοράς των F-35».

Σε δήλωσή του, ο γερουσιαστής Τίλις αναφέρει ότι η Αμερική δεν πρόκειται να ξεχάσει τον Άντριου Μπράνσον και τους άλλους Αμερικανούς που φυλακίζονται αδίκως από την τουρκική κυβέρνηση. «Η Τουρκία είναι από καιρό ζωτική σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και η Αμερική κατανοεί τις μοναδικές απειλές εθνικής ασφάλειας που αντιμετωπίζει. Ωστόσο, η άρνηση των δικαιωμάτων των νομοταγών Αμερικανών υπονομεύει τη σχέση μεταξύ των δύο χωρών μας. Η κυβέρνηση του Ερντογάν θα πρέπει να καταλάβει ότι το Κογκρέσο θα προωθήσει μέτρα για την προστασία των συμφερόντων των Αμερικανών πολιτών, συμπεριλαμβανομένης της διακοπής της μεταφοράς αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία».

Πέραν της παράνομης κράτησης Αμερικανών υπηκόων, το νομοσχέδιο εμποδίζει τη μεταφορά F-35 στην Τουρκία, εκτός κι αν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ πιστοποιήσει εγγράφως στο Κογκρέσο πως «η κυβέρνηση της Τουρκίας δεν κάνει βήματα για να υποβαθμίσει τη διαλειτουργικότητα του ΝΑΤΟ, δεν εκθέτει συστήματα του ΝΑΤΟ σε εχθρικές δυνάμεις, δεν υποβαθμίζει την γενική ασφάλεια των κρατών μελών του ΝΑΤΟ και δεν επιδιώκει να προμηθευτεί αμυντικό υλικό από ξένη χώρα, στην οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ».

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ