Η νίκη του Όρμπαν στις ουγγρικές εκλογές έφερε παραιτήσεις στα επιτελεία των αντιπάλων

Ο θρίαμβος του εν ενεργεία Πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν στις βουλευτικές εκλογές στην Ουγγαρία έφερε αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό της χώρας και παραιτήσεις.

Το δεξιό, εθνικιστικό κόμμα Γιόμπικ κατέλαβε τη δεύτερη θέση συγκεντρώνοντας μόλις το 26% των ψήφων στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή του Πάσχα στην Ουγγαρία, στις οποίες κατήγαγε καθαρή νίκη το κυβερνών κόμμα Φίντες, αποτέλεσμα το οποίο εξώθησε τον Γκάμπορ Βόνα, τον ηγέτη του Γιόμπικ, να υποβάλει την παραίτησή του.

«Ο στόχος του Γιόμπικ, να κερδίσει τις εκλογές και να φέρει την αλλαγή της κυβέρνησης, δεν επιτεύχθηκε», τόνισε ο Βόνα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά τα μεσάνυχτα. «Το Φίντες νίκησε. Νίκησε ξανά», συμπλήρωσε.

«Υποβάλω την παραίτησή μου. Αύριο το απόγευμα, η ηγεσία του Γιόμπικ θα καταρτίσει σχεδιασμούς για τα μελλοντικά καθήκοντα (…). Θα θέλαμε αυτή η υψηλή συμμετοχή να φέρει διαφορετικό αποτέλεσμα, αλλά αυτό αποφάσισε ο λαός», πρόσθεσε ο Βόνα.

Την ίδια στιγμή, όμοια στάση κράτησε και το προεδρείο των Σοσιαλιστών, του κεντροαριστερού κόμματος της αντιπολίτευσης στην Ουγγαρία. Υπέβαλε την παραίτησή του μετά τη συντριπτική ήττα του από το κυβερνών δεξιό, εθνικιστικό κόμμα τουΒίκτορ Όρμπαν, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του κόμματος Γκιούλα Μόλναρ.

«Αναλαμβάνουμε την ευθύνη για αυτό που έγινε (και) αναγνωρίζουμε την απόφαση των ψηφοφόρων», δήλωσε ο Μόλναρ σε υποστηρικτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος και δημοσιογράφους.

Πηγή ρεπορτάζ: ΑΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ