Μεξικό: 13 νεκροί σε συγκρούσεις μεταξύ συμμοριών

Τουλάχιστον 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων ανάμεσα σε μέλη αντίπαλων συμμοριών σε δύο Πολιτείες του Μεξικού.

Το βράδυ της Τρίτης, πέντε άνθρωποι δολοφονήθηκαν από πυροβολισμούς μέσα σε ένα μπαρ στην πρωτεύουσα της κεντρικής Πολιτείας Γουαναχουάτο, και άλλοι 7 βρέθηκαν νεκροί σε δύο τοποθεσίες στη δυτική Πολιτεία Μιτσοακάν, σύμφωνα δικαστικές πηγές της χώρας.

Τρία διαμελισμένα πτώματα, μεταξύ των οποίων και μιας γυναίκας, βρέθηκαν στην πολιτεία Μιτσοακάν, όπου ανθεί το εμπόριο ναρκωτικών. Η περιοχή αυτή έχει μετατραπεί σε πεδίο μάχης ανάμεσα σε συμμορίες που διακινούν ναρκωτικά, διαπράττουν απαγωγές, εκβιάζουν τοπικούς επιχειρηματίες, επιδίδονται σε παράνομη υλοτομία και κλέβουν ορυκτά.

Στη γειτονική Πολιτεία Γουαναχουάτο επίσης καταγράφεται έξαρση της εγκληματικότητας. Οι ανθρωποκτονίες αυξήθηκαν κατά 37% τους πρώτους επτά μήνες του 2017, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, φτάνοντας τις 14.190.

Ο δείκτης των ανθρωποκτονιών βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ, ξεπερνώντας το ιστορικό υψηλό που είχε καταγραφεί το 2011, την πιο πολυαίμακτη χρονιά επί των ημερών του πρώην προέδρου Φελίπε Καλντερόν, ο οποίος χρησιμοποίησε τον στρατό για να αντιμετωπίσει τις συμμορίες.

Η κλιμάκωση της βίας πλήττει τη δημοτικότητα του προέδρου Ενρίκε Πένια Νιέτο ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2018.

Πηγή πληροφοριών: reuters.com

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ