Η κίνηση του Τραμπ για τον στρατιωτικό εξοπλισμό των ΗΠΑ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εξέδωσε ένα εκτελεστικό διάταγμα με το οποίο καταργούνται επίσημα οι περιορισμοί που είχε επιβάλει ο προκάτοχός του στη μεταφορά πλεονάζοντος εξοπλισμού από τις ένοπλες δυνάμεις στις αστυνομικές διευθύνσεις Πολιτειών και πόλεων.

«Το Εκτελεστικό Διάταγμα 13688 της 16ης Ιανουαρίου 2015 διά του παρόντος ανακαλείται», αναφέρει το κείμενο.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Τζεφ Σέσιονς είχε προαναγγείλει νωρίτερα ότι ο Τραμπ θα υπέγραφε αυτό το διάταγμα, με το οποίο καταργούνται οι περιορισμοί που είχε θέσει ο Μπαράκ Ομπάμα στη μεταφορά τεθωρακισμένων οχημάτων, όπλων μεγάλων διαμετρημάτων, εκτοξευτήρων χειροβομβίδων και άλλου πλεονάζοντος οπλισμού σε αστυνομικά τμήματα.

Ο Ομπάμα είχε αποφασίσει να επιβάλλει περιορισμούς μετά την ανάπτυξη τεθωρακισμένων οχημάτων για να κατασταλούν οι διαδηλωτές στο Φέργκιουσον, στο Μιζούρι, μετά τον θάνατο του Μάικλ Μπράουν, ενός μαύρου έφηβου, από τα πυρά ενός αστυνομικού το 2014.

Η χρήση στρατιωτικού εξοπλισμού εναντίον των διαδηλωτών στο Φέργκιουσον ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων, ιδίως από οργανώσεις προάσπισης των αστικών και πολιτικών δικαιωμάτων, και τροφοδότησε τον έντονο διάλογο για τη στρατιωτικοποίηση της αστυνομίας στις ΗΠΑ.

Το πρόγραμμα 1033 του υπουργείου Άμυνας για τη μεταφορά πλεονάζοντος εξοπλισμού στην αστυνομία τέθηκε σε εφαρμογή το 1990. Έκτοτε έχουν παραδοθεί σε διάφορες αστυνομικές διευθύνσεις όπλα και άλλα είδη συνολικής αξίας 5,4 δισεκ. δολαρίων και πλέον.

Σύμφωνα με τον Σέσιονς, το διάταγμα του Τραμπ στέλνει «ένα ισχυρό μήνυμα: δεν θα επιτρέψουμε οι εγκληματικές δραστηριότητες, η βία και η αναρχία να γίνουν ο κανόνας» στις ΗΠΑ. Οι περιορισμοί που είχαν επιβληθεί είχαν φθάσει σε «υπερβολικό» επίπεδο, υποστήριξε ο Σέσιονς κάνοντας λόγο για «ανερμάτιστες» ανησυχίες που δεν μπορούν να υποσκελίζουν «τη δημόσια ασφάλεια». «Ο καλός εξοπλισμός σώζει ζωές», πρόσθεσε ο υπουργός Δικαιοσύνης.Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ