Τουρκία: Έρευνα εις βάρος 17 Αμερικανών και Τούρκων για εμπλοκή στο πραξικόπημα

Έρευνα εις βάρος 17 προσώπων που διαμένουν στις ΗΠΑ, μεταξύ αυτών και ο πρώην αρχηγός της CIA Τζον Μπρέναν, καθώς υπάρχουν υποψίες ότι συνδέονται με την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου πραγματοποιούν οι τουρκικές αρχές.

Την έρευνα ξεκίνησε η εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης, ύστερα από μήνυση ομάδας Τούρκων δικηγόρων οι οποίοι κατηγορούν τα πρόσωπα αυτά ότι διατηρούν σχέσεις με το δίκτυο του Φετουλάχ Γκιουλέν., τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ως υπεύθυνο για το πραξικόπημα.

Ο κατάλογος των προσώπων που βρίσκονται στο στόχαστρο της τουρκικής Δικαιοσύνης περιλαμβάνει Αμερικανούς και Τούρκους πολίτες που διαμένουν στις ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων ο πρώην ομοσπονδιακός εισαγγελέας Πριτ Μπαράρα, τον οποίο ανάγκασε σε παραίτηση ο Ντόναλντ Τραμπ τον περασμένο μήνα, ο πρώην διευθυντής της CIA Τζον Μπρέναν, το πρώην στέλεχος της CIA Γκράχαμ Φούλερ, και ακαδημαϊκοί.

Επιπλέον διώκονται οι Τούρκοι υπήκοοι Φαρούκ Ταμπάν, πρόεδρος της Turkic American Alliance και ο Τάλχα Σαράτς του Turkish American Business Network, σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή.

Κατηγορούνται για «απόπειρα ανατροπής της συνταγματικής τάξης», «απόπειρα ανατροπής της τουρκικής κυβέρνησης» και «συμμετοχή σε μια ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση», συμπληρώνει το τουρκικό πρακτορείο.

Το τουρκικό πρακτορείο ειδήασεων εξηγεί ότι ορισμένοι από τους υπόπτους συναντήθηκαν σε νησί στα ανοιχτά της Κωνσταντινούπολης την ημέρα που εκδηλώθηκε το αποτυχημένο πραξικόπημα και σε ένα εστιατόριο στην Κωνσταντινούπολη δύο ημέρες αργότερα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ