• Μέρκελ: Η Ελλάδα χρειάζεται βοήθεια και θα την λάβει

  9:46 πμ, Κυριακή 06 Μάρ 2016 9:46 πμ, Κυριακή 06 Μάρ 2016

  Μια ακόμη επικοινωνιακή αντεπίθεση προς τους επικριτές της πολιτικής της στο προσφυγικό επιχειρεί η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ μετά τη συνέντευξη στο πρώτο κανάλι της δημόσιας τηλεόρασης πριν από μια εβδομάδα και λίγες ώρες πριν το κρίσιμο Συμβούλιο Κορυφής των Βρυξελλών για την προσφυγική κρίση. Σε συνέντευξή της στο κυριακάτικο φύλλο της εφημερίδας Bild, την οποία έχει ολόκληρη στη διάθεσή της η Deutsche Welle, η Γερμανίδα καγκελάριος περιγράφει τις προσπάθειες της χώρας της για επιτυχημένη ενσωμάτωση των προσφύγων, διαλύει φόβους πως η κυβέρνηση θα ρίξει το βάρος στην προσφυγική κρίση και θα αμελήσει τις επενδύσεις στο εσωτερικό και σκιαγραφεί τους στόχους της πολυαναμενόμενης συνάντησης των 28 με την Τουρκία στις Βρυξέλλες.

  Δρόμος ταχύτητας για την Ελλάδα

  Τμήμα της συνέντευξης αφορά την Ελλάδα και την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα. Ο δημοσιογράφος κάνει αναφορά στις δραματικές εικόνες στα σύνορα Ελλάδας και ΠΓΔΜ, και ρωτά αν θα πρέπει να συνηθίσουμε σε αυτές τις εικόνες. «Σε καμιά περίπτωση», απαντά η καγκελάριος. «Στην πραγματικότητα μέχρι τέλος του 2015 η Ελλάδα θα έπρεπε να είχε ετοιμάσει 50.000 θέσεις φιλοξενίας για τους πρόσφυγες» επισημαίνει. «Τώρα θα πρέπει να καλύψει το ταχύτερο δυνατόν αυτήν την καθυστέρηση και η ελληνική κυβέρνηση να νοιαστεί για τη δημιουργία αξιοπρεπών καταλυμάτων. Από τις συζητήσεις μου με τον πρωθυπουργό Τσίπρα γνωρίζω, ότι και εκείνος το ίδιο θέλει, αλλά χρειάζεται τη βοήθειά μας, και γι αυτό η ΕΕ πρέπει - και θα το κάνει - να την βοηθήσει με αλληλεγγύη».

  Επίσης δεν φείδεται επικρίσεων προς την κατεύθυνση της Αυστρίας και των χωρών στον βαλκανικό διάδρομο για τη «μονομερή» απόφασή τους να κλείσουν τα εθνικά σύνορα, «που δυστυχώς επιβάρυναν τον εταίρο μας και χώρα του Σένγκεν, την Ελλάδα». Η ίδια υπόσχεται πάντως να συνεχίσει να εργάζεται προς την κατεύθυνση της καταπολέμησης της παράτυπης μετανάστευσης για όλες τις χώρες - μέλη με την προστασία των ελληνοτουρκικών συνόρων, που είναι και εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, όπως και την καταπολέμηση της αιτίας που προκαλεί την προσφυγιά.

  «Η Ευρώπη θα τα καταφέρει»

  Για το Συμβούλιο Κορυφής της 7ης Μαρτίου η Γερμανίδα καγκελάριος δηλώνει ότι περιμένει την -βήμα προς βήμα- έμπρακτη υλοποίηση των αποφάσεων του Συμβουλίου Κορυφής της 28ης Φεβρουαρίου με σημείο αιχμής 3 θέματα, «τη σύνδεση των 3 δισεκ. ευρώ που υποσχέθηκε η ΕΕ προς την Τουρκία με συγκριμένα σχέδια για τους πρόσφυγες, τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και το πώς θα βοηθηθεί η Ελλάδα σε αυτήν τη δύσκολη κατάσταση ώστε να μην αφεθεί μόνη της με το βάρος».

  Σε σχέση με την ερώτηση του δημοσιογράφου εάν φτάνει μόνο η οικονομική βοήθεια όταν μια χώρα τόσο πλούσια, όπως η Γερμανία, αισθάνεται να την ξεπερνά το πρόβλημα, η Μέρκελ συγκρίνει τον αριθμό των προσφύγων που έχει δεχθεί η κάθε χώρα, επισημαίνοντας ότι η Τουρκία με τους 2,5 εκ. πρόσφυγες δικαίως ζητά τα μοιραστεί το βάρος με την Ευρώπη. «Με τα χρήματα που θα της δώσουμε θα χτίσει σχολεία για παιδιά Σύρων προσφύγων, θα δημιουργήσει προϋποθέσεις απασχόλησης. Η Ελλάδα έχει δεχθεί προς το παρόν 30.000 πρόσφυγες και με τη δική μας υποστήριξη θα μπορέσει να τα βγάλει πέρα». Για την αντίθεση χωρών, όπως της Γαλλίας και της Πολωνίας, στη λύση της ποσόστωσης η Γερμανίδα καγκελάριος δηλώνει ότι δεν αισθάνεται απογοητευμένη, αλλά παρακινείται από το ότι «η Ευρώπη κατάφερε πάντα μέχρι τώρα να ξεπεράσει τις προκλήσεις ακόμη κι αν πάρει χρόνο».

  Ερωτήσεις δέχθηκε η Μέρκελ και για τον αμερικανική προεκλογική εκστρατεία, για τους υποψηφίους και ιδιαίτερα για την Χίλαρι Κλίντον, την οποία γνωρίζει πάνω από 20 χρόνια. Τι είναι εκείνο που εκτιμά σε αυτήν; «Εκτιμώ την μακρά πολιτική εμπειρία της, τη δραστηριοποίησή της για τις γυναίκες, την οικογένεια και την υγειονομική περίθαλψη, τη στρατηγική σκέψη της καθώς και το γεγονός ότι είναι θερμή υπέρμαχος της διατλαντικής συνεργασίας. Κάθε φορά που συνεργάστηκα μαζί της ήταν μια μεγάλη χαρά». Και για τον Ντόναλντ Τραμπ; «Δεν τον ξέρω προσωπικά». Σας επιτέθηκε προσωπικά, επιμένει ο δημοσιογράφος. «Δεν βλέπω τον λόγο να του απαντήσω» σημείωσε η καγκελάριος.

  Πηγή: DW

  Διαβάστε επίσης:

  Το πρωτοσέλιδο του Spiegel για την Ευρώπη – "φράκτη"

  Αντίστροφη μέτρηση για τη Σύνοδο Κορυφής – “Γολγοθάς” χωρίς τέλος στην Ειδομένη - ΒΙΝΤΕΟ

  Ο προκλητικός Σκοπιανός συνοριοφύλακας που κλωτσάει έναν πρόσφυγα - ΒΙΝΤΕΟ

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα