Η Stuttgarter Zeitung βλέπει τον Ρέντσι ως νέο αντίπαλο της Μέρκελ

Η Stuttgarter Zeitung βλέπει τον Ρέντσι ως νέο αντίπαλο της Μέρκελ 

Η γερμανική Stuttgarter Zeitung επισημαίνει ότι με τη στάση που τήρησε η Βρετανία κατά τη σύνοδο «έσπασε» μια αρχή. Την αρχή που θέλει την Ευρώπη να επιδιώκει συναινέσεις. «Ωστόσο η συμπόνια με τη Βρετανία έχει και όρια. Όποιος διαρκώς γκρινιάζει, περιθωριοποιείται και χάνει την επιρροή του. Στο παιχνίδι εξουσίας και επιρροής, η Μέρκελ απέκτησε σε ευρωπαϊκό επίπεδο έναν νέο αντίπαλο, στα αριστερά της. Πρόκειται για τον Ματέο Ρέντσι. Με τον Ιταλό Πρωθυπουργό επέστρεψε στην ευρωπαϊκή πολιτική η τεστοστερόνη. Η μονοκρατορία της Μέρκελ αποτελεί παρελθόν. Τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στο Βερολίνο κυβερνούν πολιτικοί συνασπισμοί Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών και αυτό οδηγεί αναγκαστικά σε συμβιβασμούς. Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ως άνθρωπος των ισορροπιών, ίσως να μην είναι και τόσο κακή επιλογή για το αξίωμα του Προέδρου της Κομισιόν», αποφαίνεται η γερμανική εφημερίδα.

Ορόσημο η απόφαση υπέρ του Γιούνκερ

Για το ίδιο θέμα η Neue Zürcher Zeitung παρατηρεί ότι η καγκελάριος Μέρκελ «υποτίμησε την δυναμική της ιδέας για τον ορισμό κυρίως υποψηφίων» στις ευρωεκλογές. «Αυτό είχε ως συνέπεια, η διαμάχη για τον Πρόεδρο της Κομισιόν να μπλοκάρει για εβδομάδες την ΕΕ. Ταυτόχρονα η κατηγορηματική απόρριψη της υποψηφιότητας Γιούνκερ από τη Βρετανία, την οδήγησε στο περιθώριο. Η καγκελάριος δεν είχε τη δύναμη να επιβάλει έναν αποδεκτό από όλους Πρόεδρο της Κομισιόν. Και επειδή η Γαλλία είναι απασχολημένη με τον εαυτό της, η Βρετανία… βουλιάζει στην ‘ευρωφοβία’ της, είναι αναγκαίο να αναλάβουν οι Γερμανοί ηγετικό ρόλο. Ακόμη και εάν οι μικρές χώρες δεν θέλουν να το ακούν, ο ρόλος των τριών μεγάλων χωρών είναι καθοριστικός. Η ΕΕ διαθέτει τόση πολυφωνία που χωρίς έναν διατεταγμένο πλουραλισμό πέφτει εύκολα στο χάος», εκτιμά η ελβετική εφημερίδα.

«Ορόσημο» χαρακτηρίζει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπέρ του Γιούνκερ η βελγική De Standaard και διευκρινίζει:

«Με το χρίσμα προς τον Γιούνκερ διαθέτουμε μια ηγετική προσωπικότητα, η οποία λίγο ή πολύ εξελέγη για να αναλάβει αυτό το αξίωμα. Εξελέγη από ανθρώπους, οι οποίοι είναι επίσης εκλεγμένοι. Όχι πίσω, στο παρασκήνιο, αλλά μπροστά. Ο Γιούνκερ δεν είναι το νέο πρόσωπο της Ευρώπης, το οποίο θα μπορούσε να εμπνεύσει τους ‘ευρωκριτικούς’ πολίτες, καθώς συνδέεται στενά με την διαπλοκή των Βρυξελλών. Ο Γιούνκερ οφείλει πολλά στην Μέρκελ και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Υπό την έννοια αυτή δεν θα έχει περισσότερη ευχέρεια κινήσεων από ό,τι θα είχε μια μαριονέτα των ευρωπαίων ηγετών», υποστηρίζει η De Standaard.

 

Πηγή: DW

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ