Γερμανία: Σεξουαλική παρενόχληση στον στρατό

Γερμανία: Σεξουαλική παρενόχληση στον στρατό

Περισσότερες από μία στις δύο γυναίκες, που υπηρετούν στις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις, υποστηρίζουν ότι έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης, σύμφωνα με έρευνα με θέμα την ενσωμάτωση των γυναικών στο στρατό.

Σχεδόν το 55% των γυναικών ανέφερε ότι υπέστη τουλάχιστον έναν από τους τέσσερις τύπους σεξουαλικής παρενόχλησης, όπως ορίζονται στην έρευνα: σχόλια ή αστεϊσμούς σεξουαλικού χαρακτήρα, εξαναγκαστική έκθεση σε εικόνες πορνογραφικού περιεχομένου, εξαναγκαστική φυσική επαφή (χάδια) και σεξουαλικές επιθέσεις ή βιασμούς.

Το 47% των γυναικών στρατιωτών έκανε λόγο για αστεϊσμούς ή σχόλια σεξουαλικού περιεχομένου, εξ αυτών το 36% κατ’ επανάληψη. Το 25% υποστηρίξε ότι αναγκάστηκε παρά τη θέλησή του να δει εικόνες πορνογραφικού περιεχομένου, το 27% ανέφερε ότι υπέστη ανάρμοστες σωματικές επαφές και το 3% κατήγγειλε ότι έγινε θύμα σεξουαλικής επίθεσης ή βιασμού.

Ερωτηθείσα σχετικά με τα αποτελέσματα της έρευνας, η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, πρώτη γυναίκα που κατέλαβε το αξίωμα στην ιστορία της χώρας, έκρινε πως πρέπει να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι γυναίκες, που αποτελούν το 11% του έμψυχου δυναμικού της Μπούντεσβερ, από τον στρατό.

«Οφείλουμε να κάνουμε τις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις σημαντικά πιο ελκυστικές για τις γυναίκες», δήλωσε στους δημοσιογράφους και πρόσθεσε ότι η ένταξη γυναικών στις τάξεις του στρατού θα φέρει μόνο θετικά αποτελέσματα.

Μολαταύτα ένα τεράστιο ποσοστό, πάνω από το 56% των ανδρών στρατιωτικών σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, εξέφερε την εκτίμηση ότι ο γερμανικός στρατός τα πηγαίνει «λιγότερο καλά» από τη στιγμή που οι γυναίκες που εντάχθηκαν στις τάξεις του αυξήθηκαν.

Η έρευνα αυτή διεξήχθη από το Κέντρο Στρατιωτικής Ιστορίας και Κοινωνικών Επιστημών της Μπούντεσβερ το 2011, με ένα δείγμα 1.771 ανδρών και 3.058 γυναικών, όμως τα αποτελέσματά της δόθηκαν στην δημοσιότητα μόλις την Παρασκευή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ