Η ΕΕ καταδικάζει την αστυνομική βία

Η ΕΕ καταδικάζει την αστυνομική βία 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, «καταδικάζει σθεναρά» τις αστυνομικές βιαιότητες κατά των διαδηλωτών που τάσσονται υπέρ της ΕΕ στην Ουκρανία και καλεί τη χώρα να «σεβαστεί την ελευθερία της έκφρασης και των συγκεντρώσεων».

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει σθεναρά την υπερβολική χρήση βίας την περασμένη νύχτα εκ μέρους της αστυνομίας του Κιέβου προκειμένου να διαλύσει ειρηνικούς διαδηλωτές», γράφουν σε κοινή δήλωσή τους η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον και ο Επίτροπος Διεύρυνσης της ΕΕ Στέφαν Φούλε.

Οι διαδηλωτές «εξέφρασαν τις τελευταίες ημέρες με ισχυρό τρόπο και χωρίς προηγούμενο την υποστήριξή τους στην πολιτική ένωση και στην οικονομική ολοκλήρωση της Ουκρανίας με την ΕΕ», υπογραμμίζουν, και «η υποστήριξη αυτή χαιρετίστηκε από όσους συμμετείχαν στη σύνοδο κορυφής του Βίλνιους για την Ανατολική Εταιρική Σχέση», υπενθυμίζουν.

«Η αδικαιολόγητη χρήση βίας είναι αντίθετη με τις αρχές στις οποίες όλοι όσοι συμμετείχαν στη σύνοδο κορυφής του Βίλνιους επιβεβαίωσαν την προσήλωσή τους, περιλαμβανομένου και του ουκρανού προέδρου», προσθέτουν.

Οι ουκρανικές δυνάμεις κατά των διαδηλώσεων διέλυσαν βίαια σήμερα την αυγή περίπου χίλιους διαδηλωτές που είχαν καταλάβει την Πλατεία Ανεξαρτησίας στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονταν για τη στροφή 180 μοιρών του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο οποίος αρνήθηκε την Παρασκευή, κατά τη σύνοδο στο Βίλνιους, να υπογράψει μια συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ, που ετοιμαζόταν εδώ και μήνες, και τον οποίο κατηγορούν ότι ρίχνει ξανά τη χώρα στην αγκαλιά της Ρωσίας.

 

 

«Καλούμε την Ουκρανία, και ως ασκούσα την προεδρία του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (OSCE), η υπουργική σύνοδος του οποίου θα διεξαχθεί στις 5 και 6 Δεκεμβρίου στο Κίεβο, να σεβαστεί πλήρως τις δεσμεύσεις της όσον αφορά την ελευθερία της έκφρασης και των συγκεντρώσεων», συνεχίζουν οι δύο ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Καλούν τέλος τις ουκρανικές αρχές «να ερευνήσουν τα γεγονότα της περασμένης νύχτας και να οδηγήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης όσους ενήργησαν κατά παράβαση των θεμελιωδών αρχών της ελευθερίας των συγκεντρώσεων και της έκφρασης».

Νωρίτερα, η λιθουανική προεδρία της ΕΕ είχε διαμαρτυρηθεί, χαρακτηρίζοντας «καταδικαστέα» τη χρήση βίας εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ