Προειδοποιήσεις από τον Λευκό Οίκο

Προειδοποιήσεις από τον Λευκό Οίκο

Ο Λευκός Οίκος προειδοποίησε τη Γερουσία εναντίον της επιβολής νέων οικονομικών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, οι οποίες κυρώσεις θεωρεί ότι θα ήταν αντιπαραγωγικές τη στιγμή που έχει ανακύψει μια ευκαιρία για την διπλωματία σε ό,τι αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

«Εάν η Γερουσία προσέθετε νέες κυρώσεις πριν εμείς μπορέσουμε να δοκιμάσουμε να αξιοποιήσουμε αυτό το “παράθυρο διπλωματίας”, αυτό θα ήταν επιβλαβές για την φήμη μας σχετικά με το σκοπό των κυρώσεων», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, Τζος Έρνεστ.

«Δεν επιβάλλουμε κυρώσεις στους Ιρανούς για να τους τιμωρήσουμε. Αυτές οι κυρώσεις επιβάλλονται με στόχο να ασκήσουμε πιέσεις στο Ιράν προκειμένου να ακολουθήσει τη διπλωματική οδό», διαβεβαίωσε ο Έρνεστ, ο οποίος συμμετείχε σε σύντομη συνέντευξη Τύπου χθες το πρωί, στο περιθώριο της επίσκεψης του Μπαράκ Ομπάμα στο Λος Άντζελες.

«Αυτή η διπλωματική ευκαιρία έχει παρουσιαστεί, κι εμείς πρέπει να τη εξερευνήσουμε», πρόσθεσε ο Έρνεστ, τρεις ημέρες αφού το Ιράν και οι μεγάλες δυνάμεις κατέληξαν σε συμφωνία στη Γενεύη πάνω σε ένα σχέδιο που «παγώνει» τις πυρηνικές δραστηριότητες της Ισλαμικής Δημοκρατίας με αντάλλαγμα την «ελάφρυνση» ορισμένων από τις οικονομικές κυρώσεις, με το χρονικό περιθώριο για συναφθεί μια ευρύτερη συμφωνία να έχει οριστεί στους έξι μήνες.

Τη Δευτέρα στο Σαν Φρανσίσκο, ο πρόεδρος Ομπάμα, απαντώντας στις επικρίσεις των ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών και του Ισραήλ, υπερασπίστηκε τη διπλωματική διαδικασία με το Ιράν. «Το να μιλάμε σκληρά και να εκτοξεύουμε απειλές και λεονταρισμούς είναι ίσως το πιο εύκολο, από μια πολιτική άποψη, όμως δεν είναι αυτό που πρέπει να κάνουμε για την ασφάλειά μας», επισήμανε.

Αμερικανοί γερουσιαστές, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι, είπαν το περασμένο Σαββατοκύριακο ότι θα προετοίμαζαν ένα σχέδιο περαιτέρω σκλήρυνσης των υπαρχουσών κυρώσεων των ΗΠΑ σε βάρος του Ιράν, αλλά δεν θα τις έθεταν σε ισχύ παρά μόνο εάν η Τεχεράνη δε σεβόταν τη συμφωνία της Γενεύης.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ