“Συνωμοσία” πίσω από τα μπιφτέκια με κρέας αλόγου

  “Συνωμοσία” πίσω από τα μπιφτέκια με κρέας αλόγου 

Σε διαψεύσεις επί διαψεύσεων έχουν προχωρήσει οι διανομείς που φέρονται να έχουν προωθήσει κρέας αλόγου αντί βοείου σε μπιφτέκια και προμαγειρεμένα λαζάνια, τα οποία έχουν καταναλώσει σε Βρετανία και Γαλλία.

Αξιωματούχοι από όλη την Ευρώπη έχουν μιλήσει για ένα από τα μεγαλύτερα διατροφικά σκάνδαλα των τελευταίων ετών στην Ευρώπη, ενώ ορισμένοι ξεφεύγουν και μιλούν για «διεθνή συνωμοσία».

Η αρχή έγινε όταν βρέθηκε κρέας αλόγου αντί βοείου σε μπιφτέκια και λαζάνια, σε Βρετανία και Γαλλία, από τις τοπικές ελεγκτικές αρχές.

Μάλιστα, όπως αναφέρεται σήμερα στον Independent, το σκάνδαλο παίρνει και νέες διαστάσεις καθώς εκτός από κρέας αλόγου, βρέθηκε και κρέας γαϊδάρου, γεγονός που εγείρει θέμα αποτελεσματικότητας των ελεγκτικών μηχανισμών.

Καμπανάκι έχει χτυπήσει στις χώρες που διανέμουν τα συγκεκριμένα προϊόντα, όπως η Σουηδία, η Ιρλανδία και η Ρουμανία.

Συγκεκριμένα, θέση για το θέμα πήρε ακόμα και ο πρωθυπουργός της Ρομανίας, Βίκτορ Πόντα, ο οποίος αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι για το κρέας αλόγου ευθύνονται σφαγεία από την Ρουμανία. Παράλληλα, Ο Ευρωπαίος επίτροπος Γεωργίας θα συναντηθεί σήμερα με τον Ρουμάνο υπουργό Εξωτερικών για το θέμα.

Σύμφωνα με το bbc, το σκάνδαλο έχει εξαπλωθεί και σε άλλες 11 ευρωπαϊκές χώρες. Συγκεκριμένα, επτά γαλλικές αλυσίδες σούπερ μάρκετ έχουν ήδη αποσύρει μοσχαρίσια προϊόντα από τις εταιρείες “Findus” και “Comigel”.

Στην Βρετανία, γίνεται λόγος ανοιχτά για «διεθνή συνωμοσία» με τον υπουργό Γεωργίας να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο, το κρέας αλόγου να εμπεριέχει ουσίες επιβλαβείς για τον ανθρώπινο οργανισμό.

«Φοβάμαι πως εδώ έχουμε να κάνουμε με μία μεγάλη εγκληματική συνωμοσία με διεθνείς διαστάσεις», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός, Όουεν Πάτερσον.

Στη Γαλλία, ο ευρωβουλευτής των «πράσινων» Ζοζέ Μποβέ, σχολίασε το θέμα, τονίζοντας ότι «υπήρξε ολόκληρη επιχείρηση για να στηθεί η απάτη. Θα έλεγα ότι υπάρχει μία μαφία που προσπαθεί να πλουτίσει».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ