ΣΒΒΕ: Προτάσεις για ανάπτυξη

ΣΒΒΕ: Προτάσεις για ανάπτυξη

Τέσσερις προτάσεις για ανάπτυξη και διέξοδο από το οικονομικό τέλμα διατυπώνει ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδας.

Αναλυτικά:

«Με αφορμή τη διαβούλευση επί του κειμένου του σχεδίου νόμου με τίτλο: «Διαμόρφωση φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος για τις στρατηγικές και ιδιωτικές επενδύσεις», ο ΣΒΒΕ θεωρεί ότι η παρούσα εξαιρετικά δύσκολη χρονική συγκυρία απαιτεί την ανάληψη τολμηρών, καινοτόμων και ρηξικέλευθων κυβερνητικών αποφάσεων και πρωτοβουλιών για την ανάταξη της πραγματικής οικονομίας, την επιβίωση των υφιστάμενων επιχειρήσεων και τη διάσωση όσο το δυνατόν περισσότερων θέσεων εργασίας.

Ο ΣΒΒΕ προτείνει τις ακόλουθες βελτιωτικές προτάσεις για το κείμενο του νέου αναπτυξιακού νόμου:

– Η υλοποίηση των επενδύσεων μέσω της διαδικασίας των αφορολόγητων αποθεματικών να είναι αυτοματοποιημένη, χωρίς την υποβολή φακέλου αξιολόγησης. Άλλωστε ο φάκελος είναι άνευ σημασίας, αφού αν η προτεινόμενη από την επιχείρηση επένδυση δεν αποδώσει, τότε η επιχείρηση δεν θα έχει κανένα απολύτως φορολογικό όφελος,

– Να καταργηθεί το κριτήριο απασχόλησης για όλες τις επενδύσεις που έχουν υλοποιηθεί ή υλοποιούνται στο πλαίσιο του ν.3299/2004. Η πολιτεία θα πρέπει να καταργήσει άμεσα την Υπουργική απόφαση  που επιβάλλει πρόστιμα σε όσες επιχειρήσεις δεν έχουν επιτύχει το σχετικό στόχο, αφού σε καμία περίπτωση δεν ευθύνονται αυτές για τη μη επίτευξη του στόχου αλλά η βαθιά κρίση που όλοι βιώνουμε.

– Πρέπει να επανέλθει η περιφερειακή διάσταση του νόμου με τη θετική διαφοροποίηση κατά +10% των ποσοστών ενίσχυσης για τις παραμεθόριες περιοχές, και ειδικά για τη Θράκη, αφού μέχρι σήμερα περιοχές όπως το Ορμένιο Έβρου απολαμβάνουν ίδια ποσοστά ενίσχυσης με νομούς όμορους της Αττικής, και,

– Για την άρση των καθυστερήσεων στο σύστημα πληρωμών και εκταμιεύσεων προτείνεται η επιλογή μετά από ανοιχτή διαγωνιστική διαδικασία χρηματοπιστωτικών οργανισμών οι οποίοι θα συμβληθούν με δανειακή σύμβαση με το κράτος για την έγκαιρη αποπληρωμή των επενδύσεων και την αποφυγή των σχετικών καθυστερήσεων. Οι τόκοι της δανειακής σύμβασης θα βαρύνουν αποκλειστικά και μόνον το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων της χώρας».

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ