Μείωση 66,5% στο έλλειμμα ισοζυγίου

Μείωση 66,5% στο έλλειμμα ισοζυγίου

Σημαντική μείωση κατά 66,5% εμφάνισε το έλλειμμα του Ισοζυγίου Τρεχουσών Συναλλαγών στο οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου, υποχωρώντας στα 4,6 δισ. ευρώ έναντι 13,7 δισ. ευρώ που ήταν στο αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος.

Στις θετικές εξελίξεις, όπως αυτές αποτυπώνονται στο εξωτερικό ισοζύγιο της χώρας, καταγράφεται η αύξηση των εξαγωγών κατά 4,6% καθώς και η εισροή άμεσων ξένων επενδύσεων ύψους 1,86 δισ.ευρω (έναντι εκροής 544 εκατ. ευρώ πέρυσι.) Αντιθέτως μείωση καταγράφεται στις εισπράξεις από τον τουρισμό οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 7,5 δισ.ευρώ έναντι 7,7 δισ. ευρώ πέρυσι.

Συνολικά οι ανάγκες χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας από το εξωτερικό μειώθηκαν στα 3 δισ. ευρώ έναντι 12,5 δισ. ευρώ που ήταν την αντίστοιχη περίοδο τοου 2011. Επίσης τον Αύγουστο, για δεύτερο συνεχή μήνα, η ελληνική οικονομία δεν είχε ανάγκη χρηματοδότησης από το εξωτερικό, καθώς οι εισροές κεφαλαίων ξεπέρασαν τις όποιες εκροές και υποχρεώσεις κατά 2 δισ. ευρώ ( ποσό που αντιστοιχεί στο πλεόνασμα του Ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και μεταβιβάσεων).

Πιο αναλυτικά, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου περιορίστηκε λόγω της μείωσης του εμπορικού ελλείμματος εκτός καυσίμων και πλοίων κατά 2,6 δισεκ. ευρώ. Οι εισπράξεις από εξαγωγές αγαθών εκτός καυσίμων και πλοίων αυξήθηκαν κατά 4,6%, ενώ οι πληρωμές για αντίστοιχες εισαγωγές μειώθηκαν με πολύ ταχύτερο (σχεδόν τριπλάσιο) ρυθμό (12,8%).

Η αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών στο οκτάμηνο οφείλεται κυρίως στην άνοδο των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες μεταφορών και δευτερευόντως στη μείωση των καθαρών πληρωμών για “λοιπές” υπηρεσίες και στην άνοδο των καθαρών εισπράξεων από ταξιδιωτικές υπηρεσίες. Ειδικότερα,το τουριστικό συνάλλαγμα μειώθηκε κατά 3,4% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2011, ενώ οι αφίξεις μη κατοίκων μειώθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 5,9%. Ταυτόχρονα περιορίστηκαν κατά 19,8% και οι ταξιδιωτικές δαπάνες στο εξωτερικό από κατοίκους Ελλάδος με αποτέλεσμα την άνοδο των καθαρών εισπράξεων κατά 65 εκατ. ευρώ. Την ίδια περίοδο, οι ακαθάριστες εισπράξεις από υπηρεσίες μεταφορών (κυρίως από την εμπορική ναυτιλία) μειώθηκαν (κατά 1,7%), αλλά οι αντίστοιχες πληρωμές μειώθηκαν περισσότερο (κατά 13,4%), με αποτέλεσμα οι καθαρές εισπράξεις να αυξηθούν κατά 508 εκατ. ευρώ.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου των εισοδημάτων μειώθηκε κατά 3,3 δισεκ. ευρώ σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2011, κυρίως λόγω της δραστικής μείωσης των καθαρών πληρωμών για τόκους επί των τίτλων του Δημοσίου που διακρατούν κάτοικοι του εξωτερικού. Η μείωση αυτή οφείλεται στην εφαρμογή του PSI, καθώς και στη χρονική μετατόπιση της καταβολής των τόκων που αφορούν δάνεια του μηχανισμού στήριξης μέσω της ΕΚΤ.

Τέλος, το ισοζύγιο των τρεχουσών μεταβιβάσεων παρουσίασε πλεόνασμα 1,3 δισεκ. ευρώ, μεγαλύτερο κατά 448 εκατ. ευρώ από ό,τι την αντίστοιχη περίοδο του 2011

Στο ισοζύγιο Χρηματοοικονομικών Συναλλαγών, στο οκτάμηνο, καταγράφεται καθαρή εισροή άμεσων επενδύσεων ύψους 2,1 δισ. ευρώ έναντι καθαρής εκροής 1,7 δισεκ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2011. Ειδικότερα, οι άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα από μη κατοίκους εμφάνισαν καθαρή εισροή 1,9 δισεκ. ευρώ, ενώ οι άμεσες επενδύσεις στο εξωτερικό από κατοίκους Ελλάδος εμφάνισαν καθαρή εισροή 200 εκατ. ευρώ (αποεπένδυση).

Στην κατηγορία των επενδύσεων χαρτοφυλακίου σημειώθηκε καθαρή εκροή ύψους 76,0 δισ. ευρώ (έναντι καθαρής εκροής 13,3 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2011).

 

Πηγή:ΑΜΠΕ

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ