Συντάξεις χηρείας: Πότε θα δοθούν οι αυξήσεις και τα αναδρομικά – Όλες οι λεπτομέρειες για τα ποσά

Στο τέλος Οκτωβρίου θα καταβληθούν τα αναδρομικά ποσά 4,5 μηνών σε 60.000 δικαιούχους που λαμβάνουν συντάξεις χηρείας και έχουν συνταξιοδοτηθεί μετά τον Μάιο του 2016, ενώ στο τέλος Σεπτεμβρίου θα καταβληθούν για πρώτη φορά οι αυξημένες συντάξεις χηρείας.

Οι δικαιούχοι θα λάβουν τα αυξημένα ποσά μεταξύ 25 και 27 Σεπτεμβρίου καθώς οι συντάξεις Οκτωβρίου καταβάλλονται για τος συνταξιούχους του ΟΓΑ, του ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ την Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου και για το ΙΚΑ, το Δημόσιο και το ΝΑΤ στις 27 Σεπτεμβρίου.

– Οι ψαλιδισμένες συντάξεις χηρείας που έχουν ήδη εκδοθεί με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου από τον Μάιο του 2016 έως το τέλος Ιουλίου ανέρχονται σε 57.522, ενώ 1.894 είναι οι συντάξεις των παιδιών έως 24 ετών.

– Με τις διατάξεις του περασμένου Μαΐου καταργήθηκε το όριο ηλικίας των 55 ετών που είχε θέσει ο Νόμος Κατρούγκαλου και από 17/5/2019 ο επιζών σύζυγος συνεχίζει να λαμβάνει τη σύνταξη λόγω θανάτου ανεξάρτητα από την ηλικία του. Από την ίδια ημερομηνία επανακαθορίστηκε το ποσοστό που δικαιούται ο επιζών σε 70% αντί 50%. Επίσης καταργήθηκε το ψαλίδι του επανυπολογισμού.

Εάν υπάρχει εκτός από τον επιζώντα και διαζευγμένος (με 10ετή γάμο), το ποσοστό σύνταξης για τον διαζευγμένο ορίζεται στο 25% του ποσού που δικαιούται ο επιζών, ήτοι 17,5% του ποσού της σύνταξης που εδικαιούτο ο θανών ασφαλισμένος ή ελάμβανε ο θανών συνταξιούχος. Εάν ο θανών αφήνει ένα ορφανό παιδί, αυτό λαμβάνει το 25% της σύνταξής του. Εάν το παιδί είναι και από τις δύο πλευρές ορφανό, τότε λαμβάνει 50%. Εάν ο θανών αφήνει πίσω του πάνω από δύο παιδιά, τότε

α) Εάν υπάρχει επιζών σύζυγος ή και διαζευγμένος, στα παιδιά θα επιμεριστεί ισόποσα το ποσοστό σύνταξης που απομένει, δηλαδή το 30%.

β) Εάν δεν υπάρχουν άλλα δικαιοδόχα πρόσωπα εκτός των παιδιών, τότε κάθε παιδί θα λάβει το 25% της σύνταξης, αρκεί το άθροισμα να μην υπερβαίνει το 100% της σύνταξης του θανόντος.

Προσοχή: για όλα τα δικαιοδόχα μέλη ισχύουν τα κατώτατα όρια των 360 – 384 ευρώ, ανάλογα με τα έτη ασφάλισης.

Σύνταξη θανάτου, μάλιστα, δικαιούνται τα τέκνα μέχρι τη συμπλήρωση των 24 ετών, ακόμη κι αν δεν σπουδάζουν.

Στην περίπτωση που ο θανών ήταν συνταξιούχος πριν από τον νόμο Κατρούγκαλου και πέθανε μετά τις 13 Μαΐου του 2016, τότε η νέα σύνταξη προκύπτει από τη σύγκριση τριών ποσών, τη σύνταξη που καταβαλλόταν στον θανόντα έως τις 12 Μαΐου του 2016, την επανυπολογισμένη σύνταξη που προκύπτει με βάση τις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου και το κατώτατο όριο των 360 – 384 ευρώ. Στην πράξη, ο δικαιούχος λαμβάνει το πιο συμφέρον ποσό από τα τρία.

Πηγή πληροφοριών εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ