Σταϊκούρας στους FT: Βασική προτεραιότητα οι σαρωτικές φορολογικές μεταρρυθμίσεις

Σε συνέντευξή του στους Financial Times, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, δήλωσε ότι η εφαρμογή σαρωτικών φορολογικών μεταρρυθμίσεων θα αποτελέσει τη «βασική προτεραιότητά» του, καθώς η Ελλάδα επιδιώκει να ενισχύσει την ανάπτυξη και να ανακτήσει την αξιοπιστία της στους επενδυτές μετά από μία δεκαετία προγραμμάτων βοήθειας.

Ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει μία «περιεκτική φορολογική μεταρρύθμιση με τετραετή ορίζοντα που θα επιταχύνει την ανάπτυξη». Η αναδιάρθρωση θα εστιάζει στη μείωση της φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων, στη μείωση του ΦΠΑ, στη βελτίωση των φορολογικών κινήτρων για τους επενδυτές και την κατάργηση των έκτακτων φόρων που επιβλήθηκαν κατά τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης χρέους για να ικανοποιηθούν οι όροι των πιστωτών.

«Ο θεμελιώδης στόχος είναι η επίτευξη βιώσιμων υψηλών ρυθμών ανάπτυξης, ώστε να αποκατασταθεί σταδιακά ο χαμένος πλούτος της χώρας», δήλωσε ο υπουργός στην πρώτη συνέντευξη που έδωσε σε ξένο μέσο ενημέρωσης μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

«Αναλαμβάνουμε την ιδιοκτησία της μεταρρυθμιστικής ατζέντας… θα εφαρμόσουμε τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις εμπροσθοβαρώς», σημείωσε ο υπουργός, προσθέτοντας: «Συμφωνήσαμε (με την ΕΕ) να επιταχύνουμε τις ιδιωτικοποιήσεις, επειδή πιστεύουμε ότι μπορεί να συμβάλλουν σε βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης όταν… υλοποιούνται σε συνθήκες απόλυτης διαφάνειας και περιλαμβάνουν επίσης μία κοινωνική ανταπόδοση».

Το δημοσίευμα των Financial Times σημειώνει ότι τα δύο πρώτα νομοσχέδια του ΥΠΟΙΚ αφορούσαν στη μείωση του ΕΝΦΙΑ και τις βελτιώσεις στη ρύθμιση των 120 δόσεων των χρεών στην εφορία.

«Τον επόμενο μήνα θα ψηφιστεί δεύτερο φορολογικό νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει τη μείωση του ΦΠΑ στις επιχειρήσεις από το 28% στο 24%. Και όπως τα άλλα νομοσχέδια, θα εφαρμοστεί άμεσα», δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας.

Ο υπουργός Οικονομικών εκτίμησε ότι θα επιτευχθεί ο στόχς για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2019, αλλά πρόσθεσε ότι “είναι ξεκάθαρο ότι δεν έχουμε άλλό δημοσιονομικό χώρο για φέτος».

Ο κ. Σταϊκούρας εμφανίσθηκε σίγουρος ότι η Ελλάδα θα πετύχει το στόχο για ανάπτυξη 2% το 2019 δεδομένης της σταθερής βελτίωσης του επιχειρηματικού κλίματος στη χώρα.

Το δημοσίευμα σημειώνει επίσης ότι τον Σεπτέμβριο ο Χρήστος Σταϊκούρας θα ανακοινώσει την πλήρη άρση των capital controls αλλά και τη συμφωνία για την πρόωρη αποπληρωμή του 1/3 του χρέους ύψους 8,5 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ