Αναβολή στο θέμα του χρέους ή μπλόκο στη δόση – Ανυποχώρητοι Σόιμπλε και Τόμσεν

Στη γωνία, αντιμέτωπη με το δίλημμα να αποδεχθεί μια συμφωνία για νέα αναβολή της λύσης για το χρέος μετά τις γερμανικές εκλογές ή να μείνει χωρίς τα κεφάλαια που χρειάζεται για να αποπληρώσει υποχρεώσεις χρέους ύψους 7,4 δισ. ευρώ που έρχονται τον Ιούλιο θα βρεθεί κατά πάσα πιθανότητα η Ελλάδα στις 15 Ιουνίου.

Μάλιστα, παρά τις δηλώσεις υπέρ μιας καθαρής λύσης για το χρέος από κορυφαίους αξιωματούχους με πρώτο τον Αλέξη Τσίπρα, η στρατηγική έχει αλλάξει. Άτομα που παρακολουθούν από κοντά τη διαπραγμάτευση τονίζουν ότι η ελληνική πλευρά θα πιεί και το «πικρό ποτήρι» της μη λύσης για το χρέος ζητώντας όμως εγγυήσεις από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης ότι η Ελλάδα θα μπει μέσα στο καλοκαίρι στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Άλλωστε μετά τις εξελίξεις στο τελευταίο Eurogroup οι επιλογές της κυβέρνησης είναι εξαιρετικά περιορισμένες με δεδομένο ότι ακόμη και η έγκριση της εκταμίευσης της δόσης συνδέεται με την αποδοχή του ΔΝΤ για συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα. Μόνο τότε Γερμανία και Ολλανδία μπορούν να εγκρίνουν στα κοινοβούλιά τους νέα δόση προς την Ελλάδα.

Διαβάστε περισσότερα στο enikonomia.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ