Η σκυτάλη του ντόμινο της πτώσης περνά στις ευρω-αγορές

Μετά την αποτυχία των προσπαθειών το σαββατοκύριακο για την επίτευξη συμφωνίας της Ελλάδας με τους διεθνείς δανειστές, η ισοτιμία του ευρώ- δολαρίου έπεσε τα ξημερώματα τη Δευτέρα στις ασιατικές αγορές.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση της επικεφαλής οικονομολόγου του ΟΟΣΑ, Κάθριν Μαν, η οποία ανέφερε χθες πως οι αγορές εδώ και καιρό συμπεριφέρονται σα να μην υπάρχει κανένας κίνδυνος και σε καμία περίπτωση δεν είναι προετοιμασμένες για ένα ελληνικό “ατύχημα”.

Το ευρώ σημείωσε πτώση κατά σχεδόν 2 σεντς του αμερικανικού δολαρίου και βρέθηκε σε χαμηλό μήνα, γύρω στο 1,0990 δολάριο, στις πρώτες συναλλαγές στην περιοχή Ασίας Ειρηνικού, σύμφωνα με τα δεδομένα του Reuters, από περίπου 1,1165 δολάριο που ήταν αργά την Παρασκευή.

Τα future του DAX δείχνουν πτώση 400 μονάδων στο άνοιγμα

Υψηλόβαθμο στέλεχος της Deutsche Bank, δήλωσε πως η τροπή που έχουν λάβει τα γεγονότα στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα αρνητική για τις αγορές, σημειώνοντας πως «το ερώτημα για την συμμετοχή της Ελλάδας στο ευρώ είναι και επισήμως ανοικτό», προσθέτει.

Από την προηγούμενη εβδομάδα ξένοι επενδυτικό κολοσσοί είχαν προειδοποιήσει ότι αν δεν υπάρχει deal τότε ίσως επιβληθούν κεφαλαιακοί έλεγχοι. Ωστόσο αυτές οι προεiδοποιήσεις δεν διεύρυναν σημαντικά τα spreads των ομολόγων του νότου. Η απόδοση του ισπανικού 10ετούς επί παραδείγματι υποχώρησε κατά 0,16% την προηγούμενη εβδομάδα. Ωστόσο, η απόφαση για δημοψήφισμα μπορεί να καταστήσει τα ομόλογα του ευρωνότου λιγότερο ελκυστικά.

Για ακραίες κινήσεις στην αγορά λόγω των εξελίξεων στην Ελλάδα ετοιμάζονται οι online πλατφόρμες νομισματικών συναλλαγών και για τον λόγο αυτό επιβάλουν υψηλότερα margins σε μεγάλο μέρος των συναλλαγών σε ευρώ, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις αποτρέπουν τους traders από το να λάβουν νέες κερδοσκοπικές θέσεις.

Σύμφωνα με το Reuters, οι πλατφόρμες FXPro, Mayzus, Alpari και FXCM είναι μεταξύ αυτών που αυστηροποιούν τους όρους των διαπραγματεύσεων σε μια αγορά που θεωρητικά κάνει συναλλαγές όλη την ημέρα, κάθε μέρα, όμως λογικά θα πρέπει να δει αύξηση των όγκων μόνο όταν επιστρέψουν στα γραφεία τους οι ασιάτες επενδυτές και traders την Κυριακή το βράδυ.

Στα ύψη ανέβηκε ο δείκτης μεταβλητότητας

Έναντι του ελβετικού φράγκου, η ισοτιμία του ευρώ σημείωσε πτώση στο 1,0260 φράγκο, το χαμηλότερο επίπεδό του από τα τέλη Απριλίου, ενώ έπεσε σε χαμηλό μήνα γύρω στα 134,90 γεν, καθώς επενδυτές κατέφυγαν στα νομίσματα της Ελβετίας και της Ιαπωνίας, τα οποία συχνά ανατιμώνται σε περιόδους αβεβαιότητας.

Η ισοτιμία του δολαρίου έπεσε σε χαμηλό εβδομάδας, στα 122,55 γεν.

 

Δείτε επίσης

Αρχίζει το ντόμινο στις αγορές από την Ιαπωνία

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ