Τα αγκάθια στο δρόμο του Τσίπρα προς το συμβιβασμό

Στις 5 Ιουνίου «κληρώνει» για την Ελλάδα η πρώτη πληρωμή της μηνιαίας δόσης των 1,6 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ, αλλά ο δρόμος είναι στρωμένος με αγκάθια για το συμβιβασμό με τους δανειστές.

Η πρώτη καταβολή 300 εκατ. ευρώ στις 5 Ιουνίου έχει και συνέχεια. Στις 12 του ίδιου μήνα θα πρέπει η Αθήνα να αποπληρώσει άλλα 360 εκατ. ευρώ στις 16 του μήνα 560 εκατ. ευρώ και στις 19 του μήνα τα τελευταία 360 εκατ. ευρώ.

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε την Παρασκευή με την Ουάσιγκτον και μίλησε με τον Αμερικάνο υπουργό οικονομικών Τζάκ Λιού δηλώνοντας ότι δεν υπάρχουν τα χρήματα για να απoπληρωθεί ούτε και πρώτο τμήμα της δόσης προς το ΔΝΤ.

Εάν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι και το τέλος της εβδομάδα δεν υπάρχει ο χρόνος για βοήθεια προς την Αθήνα στον τομέα της χρηματοδότησης. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα πρέπει αμέσως μετά την συμφωνία – η οποία έχει αρχίζει ήδη σταδιακά να γράφεται προσεκτικά, κομμάτι-κομμάτι- να ολοκληρωθεί η έκθεση προόδου του Brussels Group.

Μετά το κείμενο θα πρέπει να σταλεί στο Euro Working Group το οποίο θα προετοιμάσει έκτακτη σύνοδο του Eurogroup για την έγκριση του συνόλου ή μέρους των 3,7 δισ. ευρώ του ευρωπαϊκού μέρους της δόση των 7,2 δισ. ευρώ. Τα 1,8 δισ. ευρώ αφορούν την τελευταία δόσης του δανείου της ΕΕ και τα υπόλοιπα 1,9 δισ. τα κέρδη της ΕΚΤ από την διακράτηση ελληνικών ομολόγων.

Στη συνέχεια τον λόγο έχουν τα εθνικά κοινοβούλια της Γερμανίας, της Αυστρίας, της Φιλανδίας και της Σλοβακίας που θα πρέπει επίσης να εγκρίνουν την χρηματοδότηση προς την Ελλάδα.

Αυτό βέβαια αν δεν έχει τεθεί προηγουμένως κάποιος όρος νομοθέτησης κάποιων μέτρων για την απελευθέρωση της ρευστότητας. Το ενδεχόμενο αυτό θα περιπλέξει τα πράγματα και θα χρειαστεί πρόσθετος χρόνος. Αν πάλι η λύση που θα επιλεγεί για την χρηματοδότηση περάσει από την ΕΚΤ -ενδεχόμενο που συγκεντρώσει μικρές πιθανότητες- με την μορφή της αύξησης του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων του δημοσίου και πάλι θα χρειαστεί κάποιος χρόνος.

Η απόφαση του Eurorgroup θα πρέπει να εγκριθεί από το εκτελεστικό συμβούλιο της Τράπεζας και φυσικά να γίνει σε χρόνο μηδέν η έκδοση των εντόκων που θα καλύψει την δόση του ΔΝΤ. Αν η διαπραγμάτευση όμως περάσει το τέλος της εβδομάδας τότε τα χρονικά περιθώρια εξαντλούνται και θα δούμε αν θα συνεχιστεί η πίεση η Ευρώπη είναι αποφασισμένη να αντιμετωπίσει τις συνέπειες μιας χρεοκοπίας ενός κράτους μέλους εντός ευρώ.

Δείτε επίσης:

Deutsche Welle: Ατελείωτο δράμα με την Ελλάδα

Reuters: Η Ελλάδα δεν έχει χρήματα να πληρώσει το ΔΝΤ τον Ιούνιο

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ