Bloomberg: Στα χαρακώματα για συμβιβασμό με βόμβες ΔΝΤ

Οι πιστωτές κάλεσαν την Ελλάδα να συμβιβαστεί για να σπάσει το αδιέξοδο και να απελευθερωθούν τα κεφάλαια καθώς η προθεσμία πληρωμής δόσεων στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πλησιάζει τον επόμενο μήνα, αναφέρει το Bloomberg.

Χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είπε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να εφαρμόσει πια μέτρα λιτότητας, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης δήλωσε ότι η κυβέρνησή του έχει κάνει τα τρία τέταρτα της διαδρομής, έτσι είναι στο χέρι των πιστωτών να καλύψουν το υπόλοιπο. Ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης, έφτασε να πει ότι η Ελλάδα θα μπορούσε και να μην πληρώσει το ΔΝΤ τον Ιούνιο χωρίς συμφωνία.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης υπουργός Οικονομικών στην Ελλάδα δήλωσε σε συνέντευξη στο BBC την Κυριακή  πως η Αθήνα έχει κάνει «τεράστια βήματα» για να καταλήξει σε συμφωνία με τους διεθνείς πιστωτές της, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC.

Μιλώντας στην εκπομπή του Βρετανού δημοσιογράφου Άντριου Μαρ, ο Γ. Βαρουφάκης πρόσθεσε: «Τώρα εναπόκειται στους θεσμούς να κάνουν τη δική τους κίνηση. Εμείς διανύσαμε τα τρία τέταρτα του δρόμου. Πρέπει να διανύσουν το ένα τέταρτο για να μας συναντήσουν».

Ο υπουργός Οικονομικών της Γεμανίας Β. Σόιμπλε είπε πως «η λύση του προβλήματος είναι στην Ελλάδα», σε συνέντευξη εφ΄ όλης της ύλης που παραχώρησε το πρωί της Κυριακής στο γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk εν όψει της συνάντησης κορυφής των ομολόγων του από την ομάδα των 7 πλουσιότερων χωρών του κόσμου, που θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα στη Δρέσδη.

«Η λύση του προβλήματος πρέπει να γίνει στην Ελλάδα, γιατί η ελληνική κυβέρνηση στην κοινή ανακοίνωση του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου επαναδιαβεβαίωσε ότι θα εφαρμόσει το συμπεφωνημένο πρόγραμμα», υπενθυμίζει ο Σόιμπλε. «Η επιτυχημένη ολοκλήρωσή του αποτελεί προϋπόθεση για ό,τι μπορεί να ακολουθήσει ή δεν ακολουθήσει».

Μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ είναι θέμα χρόνου και δεν θα οδηγούσε στη διάσπαση της νομισματικής ένωσης, δήλωσε σε συνέντευξή του στην Het Financieele Dagblad ο τέως διοικητής της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ, Αλαν Γκρίνσπαν, αναφέρει το Bloomberg. «Όσο πιο γρήγορα βγει η Ελλάδα από το ευρώ, τόσο το καλύτερο για όλους», δηλώνει και προσθέτει πως σε αντίθεση με αυτό που πίστευε πριν από δύο χρόνια, η έξοδος της Ελλάδας δεν θα προκαλούσε διάσπαση της Ευρωζώνης.

«Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει πως οι απώλειες δεν θα ήταν μεγάλες για τις χώρες που κατέχουν το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους. Δεν βλέπω πως θα μπορούσε η Γερμανία να “αποζημιωθεί”. Το ίδιο ισχύει και για χώρες όπως η Ολλανδία και το Λουξεμβούργο», υπογραμμίζει.

Μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα δυνάμωνε το ευρώ είπε ο δισεκατομμυριούχος Γουόρεν Μπάφετ σε συνέντευξη στην εφημερίδα Euro-am-Sontag.

Δείτε επίσης

Ο Σόιμπλε αναμένει σύγκρουση για την λιτότητα

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ