Λιθουανία: Τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης πρέπει να τηρούν τις δεσμεύσεις τους

Ο υπουργός Οικονομικών της Λιθουανίας, της χώρας που αποτελεί το νεότερο μέλος της ευρωζώνης, πήρε θέση στη συζήτηση σχετικά με την κατάσταση στην Ελλάδα, υποστηρίζοντας πως τα κράτη μέλη της νομισματικής ένωσης πρέπει να τηρούν τις δεσμεύσεις τους, ενώ κάλεσε την Ευρώπη να παραμείνει ενωμένη έναντι της Ρωσίας.

Ο Λιθουανός υπουργός Οικονομικών Ρίμαντας Σάτζους δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, ότι αναμένει πως η συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ θα υποχωρήσει περαιτέρω καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει στην ανάληψη «αποτελεσματικών, αλλά αρκούντως προσεκτικών» ενεργειών αυτή την εβδομάδα.

Ακόμη υποστήριξε ότι στη Λιθουανία υπάρχει ακόμη περιθώριο για τη λήψη νέων μέτρων ώστε να τονωθεί η οικονομική ανάπτυξη.

Ο Σάτζους θα λάβει μέρος για πρώτη φορά στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης την ερχόμενη Δευτέρα, μετά την είσοδο της Λιθουανίας στην ευρωζώνη στις αρχές του 2015, όταν έγινε το 19ο μέλος της. Αναμένεται να λάβει το βάπτισμα του πυρός.

Η Ελλάδα θα είναι ένα από τα βασικά θέματα της ημερησίας διάταξης του Eurogroup, μία ημέρα μετά τις εκλογές της Κυριακής, ενόψει των οποίων το ευρώ και οι πολιτικές λιτότητας ήταν τα βασικά θέματα της πολιτικής αντιπαράθεσης.

Επιπλέον, η ΕΚΤ αναμένεται ότι θα έχει πλέον ανακοινώσει τα σχέδιά της να προχωρήσει σε μεγάλης κλίμακας αγορά κρατικών ομολόγων, που ουσιαστικά θα εκθέσουν τις κυβερνήσεις των κρατών μελών της ευρωζώνης στο χρέος των υπολοίπων.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Σάτζους διαβεβαίωσε ότι δεν συζητείται η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη, κατέστησε πάντως σαφές ότι συντάσσεται με τις συντηρητικές απόψεις των κρατών του ευρωπαϊκού βορρά, ιδίως της Γερμανίας.

«Πιστεύω ότι υπάρχουν δύο αρχές τις οποίες εμείς (σ.σ. η ευρωζώνη) πρέπει να τηρούμε αυστηρά. Πρώτα απ’ όλα, εμείς στην Ευρώπη είμαστε ενωμένοι παρά τις διαφορές μας και κάθε χώρα μπορεί και πρέπει να επιλέγει η ίδια την τύχη της εκλέγοντας δημοκρατικά την κυβέρνησή της. Η δεύτερη αρχή είναι πως οι δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει πρέπει να τηρούνται», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Λιθουανίας.

Ακόμη, ο Σάτζους κάλεσε την ΕΕ να υιοθετήσει μια κοινή στάση και να «μιλάει με μια φωνή» έναντι αυτού που χαρακτήρισε επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία. Τη Λιθουανία χωρίζει από την Ουκρανία μόνο η Λευκορωσία.

«Τασσόμαστε υπέρ των κυρώσεων διότι πιστεύουμε ακράδαντα ότι κανείς δεν μπορεί να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο ατιμωρητί», είπε ο Σάτζους.

Η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι διεμήνυσε χθες Δευτέρα ότι η όποια άμβλυνση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία θα καταστεί εφικτή μόνον εάν υπάρξει βελτίωση της κατάστασης επί του πεδίου στην Ουκρανία, όπου όμως οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις έχουν βρεθεί σε αδιέξοδο και η βία συνεχίζεται.

Ο Σάτζους έκρινε ότι ο αυξημένος βαθμός ασφάλειας που συνεπάγεται η συμμετοχή ενός κράτους στην ευρωζώνη ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που οι Λιθουανοί υποστήριξαν την εισδοχή της χώρας τους στη νομισματική ένωση.

«Η γεωπολιτική κατάσταση που αντιμετωπίζουμε γύρω από τα σύνορά μας είναι αισθητή πολύ πιο ξεκάθαρα στη Λιθουανία από ό,τι σε παλιές δημοκρατίες στην κεντρική Ευρώπη», επισήμανε.

Εξάλλου ο Σάτζους σημείωσε ότι η πρόβλεψη περί ανάπτυξης του ακαθάριστου εθνικού εγχώριου προϊόντος (ΑΕγχΠ) της Λιθουανίας κατά 3,4% το 2015 που είχε γίνει τον Σεπτέμβριο, και έχει ήδη αναθεωρηθεί προς τα κάτω από 4% κυρίως διότι η οικονομική δραστηριότητα στη Ρωσία, σημαντικό εταίρο της Λιθουανίας, υποχώρησε πέρυσι, ενδέχεται να μειωθεί ξανά.

«Νομίζω πως έχουμε ήδη υποστεί το πλήγμα λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης της ρωσικής οικονομίας πλήρως», έκρινε ο υπουργός Οικονομικών της Λιθουανίας, ο οποίος αναμένει «ανάπτυξη 3% ή περίπου και ταχύτερη ανάπτυξη το 2016», κάτι που είπε πως είναι «εφικτό».

Ο Σάτζους ανέλαβε για δεύτερη φορά υπουργός Οικονομικών, έπειτα από μια σύντομη θητεία την περίοδο 2007-’08, πριν από την οποία η χώρα του είχε βυθιστεί σε μια σοβαρή οικονομική κρίση. Ο ίδιος είπε πως θεωρεί τον ισοσκελισμό του προϋπολογισμού της Λιθουανίας το 2017 έναν εφικτό στόχο, σημειώνοντας πάντως ότι υπάρχει ακόμη περιθώριο για να ανακοινωθεί ένα ακόμη πακέτο τόνωσης της οικονομίας με δημόσιες δαπάνες.

«Νομίζω ότι θα έπρεπε να λάβουμε μέρα για να αυξήσουμε περαιτέρω την ανάπτυξη και νομίζω ότι υπάρχει περιθώριο δράσης», ανέφερε, εξηγώντας πως κατά τη γνώμη του η ισχυρότερη οικονομική δραστηριότητα είναι ο καλύτερος τρόπος να μειωθεί το συνολικό κρατικό χρέος.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ