ΕΕ: Kαμιά συζήτηση για την Ελλάδα

ΕΕ: Kαμιά συζήτηση για την Ελλάδα

Βρυξέλλες: Tου Θάνου Αθανασίου

Η Σύνοδος Κορυφής που ξεκινά στις 18:00 ώρας Ελλάδος δεν θα αναλωθεί επ’ ουδενί σε συζήτηση επί του ελληνικού προγράμματος. Συγκεκριμένη συζήτηση για την ελληνική οικονομία δεν θα γίνει ούτε κατά τη διάρκεια του δείπνου, λίγο μετά τις 20:00 οπότε οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα ανταλλάξουν απόψεις με τον Μάριο Ντράγκι για την τραπεζική ένωση και τον δημοσιονομικό συντονισμό.

Αντιθέτως ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να ακούσει τις απόψεις των εταίρων κατά τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο κάστρο του Βάουχάουτ στο Μέιζερ, έξω από τις Βρυξέλλες. Οι απόψεις όμως των εταίρων και δη όσων προέρχονται από την οικογένεια του ΕΛΚ, είναι πολύ συγκεκριμένες. Η λιτότητα πρέπει να συνεχιστεί και η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να φέρει εις πέρας τις υποχρεώσεις της. Οι δε υποχρεώσεις είναι πολύ συγκριμένες, προσδιορίζονται από το μνημόνιο που έχει υπογράψει και πιστοποιούνται από την τρόικα και τις κοινοτικές υπηρεσίες. Συνεπώς οι εταίροι της Ελλάδας δεν δέχονται ούτε να συζητήσουν, ούτε να επαναπροσδιορίσουν τις υποχρεώσεις της χώρας με τον πρωθυπουργό, παρά μόνο σκοπεύουν να απευθύνουν το ίδιο μήνυμα που έχουν ήδη απευθύνει από τις 14 Οκτωβρίου, επισήμως, στο eurogroup: “βρείτε τα με την τρόικα”.

Στις Βρυξέλλες το κλίμα έχει επιδεινωθεί εμφανώς. Οι αμφιλεγόμενες δηλώσεις από τον ελληνικό πολιτικό κόσμο δεν βοηθούν όσους επιθυμούν να βοηθήσουν την Ελλάδα στο Συμβούλιο. Αντιθέτως η ιδέα που έχει περάσει είναι πως η κυβέρνηση αμφισβητεί το μνημόνιο. Στις Βρυξέλλες έχουν φτάσει δηλώσεις και αναφορές στον ελληνικό τύπο για πρόθεση του πρωθυπουργού να αμφισβητήσει τη βιωσιμότητα του χρέους, πως σκοπεύει να ζητήσει την επίσπευση της αναδιάρθρωσης βάση της συμφωνίας του περασμένου Νοεμβρίου και πως δεν έχει την πρόθεση να λάβει νέα μέτρα, κάτι που μεταφράζεται σε αίτημα για αναίρεση των στόχων για πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ το 2014, 3% το 2014 και 4,5% το 2016. Σύμφωνα με την Κομισιόν, τους εταίρους μηδενός εξαιρουμένου και το ΔΝΤ, αυτό δεν πρόκειται να γίνει δεκτό. Οι εταίροι θα μεταφέρουν το μήνυμα ότι η κυβέρνηση πρέπει να συμφωνήσει απαραίτητα με την τρόικα για το κενό των 2 δις, το οποίο επιβεβαιώνουν όλοι όσοι έχουν στις Βρυξέλλες ασχοληθεί με τον προϋπολογισμό του 2014.

Οι ειδικοί μεταφέρουν ότι οι εκτιμήσεις του ελληνικού υπουργείου για μικρότερο κενό δεν είναι ρεαλιστικοί. Θα μεταφέρουν στην ελληνική πλευρά ότι δεν σκοπεύουν να συνεχίσουν στο αρμόδιο επίπεδο την συζήτηση για την κάλυψη των επόμενων κενών χωρίς συμφωνία με την τρόικα και πως η συνέχιση της στήριξης της Ελλάδας περνάει από την τήρηση των συμφωνηθέντων.

Στην ρητορική της κυβέρνησης περιλαμβάνεται εσχάτως η φράση “η Ελλάδα τήρησε τις υποχρεώσεις της και τώρα είναι σειρά των εταίρων να τηρήσουν τις δικές της”. Κύκλοι του Συμβουλίου απαντάνε ότι “οι υποχρεώσεις της Ελλάδας είναι διαρκείς και μέχρι στιγμής η Ελλάδα φαίνεται πως είναι πίσω”. “Η χώρα δεν έχει εκπληρώσει κανένα από τα τέσσερα προαπαιτούμενα για την παλιά δόση και παρουσιάζει έναν προϋπολογισμό με κενό 2 δισ.”, έλεγε κοινοτικός αξιωματούχος. Δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για συνέχιση της βοήθειας.

Αν υπάρχει κάτι με το οποίο συμφωνούν με την κυβέρνηση είναι πως ο ελληνικός λαός έχει κάνει ήδη πολλές θυσίες. Γιαυτό κανείς, ούτε και η τρόικα δεν ζητάει αυτό που στην Ελλάδα ονομάζεται “οριζόντια μέτρα”. Τα μέτρα πρέπει να είναι μόνιμα και διαρθρωτικά, όμως η κυβέρνηση πρέπει να τα βρει σε συνεργασία με την τρόικα. Κενό δεν μπορεί να υπάρξει και οι στόχοι δεν θα αλλάξουν. Το πρωτογενές πλεόνασμα δεν υπάρχει για τις Βρυξέλλες, παρά μόνο αν πιστοποιηθεί από την eurostat: “η εποχή που η κυβέρνηση έλεγε στην ΕΛΣΤΑΤ τι να γράψει έχουν περάσει ανεπιστρεπτί”, λέει κοινοτικός αξιωματούχος. Άρα η κυβέρνηση πρέπει να περιμένει ως τον Απρίλιο. Αν διαφωνεί τότε δεν θα πάρει λεφτά και χωρίς λεφτά αντέχει ως τις αρχές τις άνοιξης. Πολιτική συζήτηση δεν θα υπάρξει. Ειδικά σε αυτή τη Σύνοδο Κορυφής. Αν τώρα η κυβέρνηση παίξει το χαρτί των εκλογών, κάτι που ελάχιστα γίνεται πιστευτό, οι εταίροι απαντάνε “bring it on”.

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ