Κυβερνητικές εξαγγελίες για το ΕΣΠΑ

Κυβερνητικές εξαγγελίες για το ΕΣΠΑ 

 

 

Ρεπορτάζ: Σταθόπουλος Σωτήρης

Κυβερνητικές εξαγγελίες αναμένονται μέσα στην εβδομάδα με στόχο την αλλαγή του κλίματος στην πραγματική οικονομία. Το υπουργείο Ανάπτυξης σε συνεργασία με το Μαξίμου αναμένεται να προχωρήσει στην ανακοίνωση συγκεκριμένων δράσεων μέσω κονδυλίων του ΕΣΠΑ. 

Η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων προκειμένου να μην υπάρξουν άλλα «λουκέτα» στην αγορά είναι μία από τις βασικές προτεραιότητες του Κωστή Χατζηδάκη όπως έχει ο ίδιος τονίσει. 

Τα 16,3 δισ. ευρώ κοινοτικών κονδυλίων που εξασφάλισε η χώρα μας στην μέχρι το 2020 δίνουν την δυνατότητα στο υπουργείο Ανάπτυξης να προχωρήσει στον σχεδιασμό του. «Σκοπός είναι να μην μείνει ανεκμετάλλευτος κανένας κοινοτικός πόρος» τονίζουν χαρακτηριστικά συνεργάτες του υπουργούς Ανάπτυξης. 

Για το 2013 κοινοτικοί πόροι θα διατεθούν σε συγκεκριμένους τομείς:

• Ενίσχυση της έρευνας, της τεχνολογικής ανάπτυξης και της καινοτομίας

• Ενίσχυση της πρόσβασης, χρήσης και ποιότητας, των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών

• Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, του γεωργικού τομέα (για το ΕΓΤΑΑ), και της αλιείας και των υδατοκαλλιεργειών (για το ΕΤΘΑ)

• Ενίσχυση της μετάβασης προς την οικονομία χαμηλών εκπομπών ρύπων σε όλους τους τομείς

• Προώθηση της προσαρμογής στις κλιματικές αλλαγές, της πρόληψης και της διαχείρισης του κινδύνου

• Προστασία του περιβάλλοντος και προώθηση της αποδοτικότητας των πόρων

• Προώθηση των βιώσιμων μεταφορών και απομάκρυνση των σημείων συμφόρησης σε σημαντικά δίκτυα υποδομών 

• Προώθηση της απασχόλησης και υποστήριξη της κινητικότητας των εργαζομένων

• Προώθηση της κοινωνικής ένταξης και της καταπολέμησης της φτώχειας

• Επένδυση στην εκπαίδευση, τις δεξιότητες και στη δια βίου μάθηση

• Βελτίωση της θεσμικής επάρκειας και της αποτελεσματικής δημόσιας διοίκησης.

Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη το πρόγραμμα «Ενίσχυση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς Μεταποίησης, Τουρισμού, Εμπορίου – Υπηρεσιών, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013», δημόσιας δαπάνης 456 εκατ. ευρώ. 

Εκτιμάται στο συγκεκριμένο πρόγραμμα θα ενταχθούν 10.000 υφιστάμενες, νέες και υπό σύσταση επιχειρήσεις από όλες τις Περιφέρειες της χώρας. Οι επενδύσεις που θα υλοποιηθούν αναμένεται να φθάσουν στα 900 εκατ. ευρώ και προβλέπεται να δημιουργηθούν 4.000 νέες θέσεις εργασίας.

Για το 2012 οι συνολικές δαπάνες του ΕΣΠΑ έφθασαν στο 88,39% του ετήσιου στόχου, λόγω της υστέρησης του πρώτου εξαμήνου, οπότε η απορρόφηση διαμορφώθηκε στο 59,52% του στόχου. Ειδικότερα, στο πρώτο εξάμηνο απορροφήθηκαν 732 εκατομμύρια έναντι στόχου 1,231 δισ. και στο δεύτερο εξάμηνο απορροφήσαμε 2,564 δισ. έναντι στόχου 2,499 δισ.

 

Πηγή: real.gr 

 

 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ