Υψηλή χοληστερίνη: Τα 5 συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε

Τις περισσότερες φορές η υψηλή χοληστερίνη δεν γίνεται αντιληπτή από το άτομο που την παρουσιάζει. Συνήθως μαθαίνει ότι έχει πάθηση έπειτα από αιματολογική εξέταση. Ωστόσο υπάρχουν ελαφριά συμπτώματά της στο δέρμα, τα πόδια και τη γλώσσα που μπορούν να προειδοποιήσουν κάποιον.

Χοληστερίνη στα παιδιά – Κίνδυνοι και τρόποι αντιμετώπισης

Πόδια

Εάν έχετε συχνά μουδιάσματα στα πόδια και τις πατούσες αυτό θα μπορούσε να είναι ένα σύμπτωμα ανεβασμένης χοληστερίνης. Αυτό δείχνει ότι έχει αρχίσει η δημιουργία πλάκας στις αρτηρίες σας και σε άλλα αιμοφόρα αγγεία. Τα προβλήματα της ροής του αίματος μπορούν να εμποδίσουν το αίμα που είναι πλούσιο σε οξυγόνο να φτάσει στα χέρια και τα πόδια, προκαλώντας δυσφορία και μια περίεργη αίσθηση μυρμηγκιάσματος. Οι κράμπες, οι πληγές που δεν επουλώνονται και τα παγωμένα πόδια είναι περαιτέρω ενδείξεις της πάθησης.

Νύχια

Οι αρτηρίες σας στενεύουν από αυτή τη συσσώρευση πλάκας και θα μπορούσαν να φράξουν εντελώς. Η ροή του αίματος σε διάφορες περιοχές του σώματός σας, συμπεριλαμβανομένων των νυχιών σας, περιορίζεται όταν η υψηλή χοληστερόλη στενεύει ή φράζει τις αρτηρίες σας. Έτσι τα νύχια μπορεί να αναπτύξουν από κάτω μαύρες γραμμές. Σύμφωνα με το MedlinePlus, πρόκειται για μικροσκοπικές κόκκινες και κοκκινοκαφέ γραμμές, που ακολουθούν την ανάπτυξη των νυχιών.

Αρτηρίες

Οι περιπτώσεις εγκεφαλικού και καρδιακού επεισοδίου είναι δύο επιπλέον σοβαρά ζητήματα που μπορεί να υποδηλώνουν συσσώρευση πλάκας. Ένα έμφραγμα μπορεί να προκληθεί από μια βουλωμένη αρτηρία που οδηγεί στην καρδιά. Μια φραγμένη εγκεφαλική αρτηρία μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικό. Πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ότι έχουν υψηλή χοληστερόλη μέχρι να συμβεί μία από αυτές τις δυνητικά θανατηφόρες καταστάσεις.

Μάτια

Τα μάτια είναι ένα άλλο μέρος του σώματος που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα η υψηλή χοληστερίνη. Τα ξανθελάσματα, τα οποία είναι εναποθέσεις λίπους που μπορούν να αναπτυχθούν στα βλέφαρα και έχουν κίτρινο χρώμα, μπορούν να προκληθούν από την υψηλή χοληστείνη.

Γλώσσα

Τα υψηλά επίπεδα χοληστερίνη μπορεί επίσης να έχουν αντίκτυπο στη γλώσσα. Όταν τα θηλώματα, τα οποία είναι τα μικρά εξογκώματα στην επιφάνεια της γλώσσας, διαστέλλονται και αλλάζουν χρώμα, μπορεί να αναπτυχθεί η κατάσταση που είναι γνωστή ως «τριχωτή» γλώσσα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ