Τρόμος για τα κρούσματα ψιττάκωσης στην Ευρώπη: 5 νεκροί από τον «πυρετό των παπαγάλων» – Τι είναι και πώς μεταδίδεται

Συναγερμός έχει σημάνει στην παγκόσμια κοινότητα για την εξάπλωση της ψιττάκωσης ή αλλιώς του «πυρετού των παπαγάλων». Σύμφωνα με την New York Post, τουλάχιστον 5 άνθρωποι έχουν πεθάνει στην Ευρώπη λόγω της νόσου.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, τέσσερις άνθρωποι πέθαναν στην Δανία, ένας στην Ολλανδία, ενώ δεκάδες έχουν νοσηλευτεί στην Αυστρία, την Γερμανία και την Σουηδία, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Η νόσος μεταδίδεται από τα πουλιά και γενικά «περνά» μέσω της επαφής με μολυσμένα ζώα ή μέσω της εισπνοής σωματιδίων από τα φτερά και τα αποξηραμένα κόπρανά τους.

Οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων, οι εργαζόμενοι στα πουλερικά, οι κηπουροί και οι κτηνίατροι διατρέχουν συνήθως υψηλότερο κίνδυνο να προσβληθούν από τον πυρετό των παπαγάλων από ό ,τι οι περισσότεροι άνθρωποι.

Τα συμπτώματα είναι συνήθως ήπια και περιλαμβάνουν πυρετό, πόνους και βήχα. Σε ακραίες περιπτώσεις, η νόσος εξελίσσεται σε πνευμονία.

Οι περισσότεροι άνθρωποι αρχίζουν να αναπτύσσουν συμπτώματα μέσα σε 5 έως 14 ημέρες μετά την έκθεση στα βακτήρια. Η έγκαιρη αντιβιοτική θεραπεία είναι αποτελεσματική και επιτρέπει την αποφυγή επιπλοκών όπως η πνευμονία.

Με την κατάλληλη αντιβιοτική αγωγή, η ψιττάκωση σπάνια (λιγότερες από 1 στις 100 περιπτώσεις) καταλήγει σε θάνατο, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Οι χώρες με κρούσματα

Σε ολόκληρη την Ευρώπη, ο αριθμός των κρουσμάτων τους τελευταίους μήνες ήταν σημαντικά υψηλότερος από τους τυπικούς ετήσιους μέσους όρους.

Στην Αυστρία, όπου υπάρχουν συνήθως δύο κρούσματα ετησίως, τουλάχιστον 14 καταγράφηκαν τους τελευταίους μήνες του 2023 και τέσσερα έχουν καταγραφεί έως τον Μάρτιο του 2024.

Η Δανία καταγράφει γενικά μεταξύ 15 και 30 κρουσμάτων ετησίως, αλλά από τις 27 Φεβρουαρίου, κατέγραψε τουλάχιστον 23, 17 από τις οποία οδήγησαν σε νοσηλεία.

Από τον Δεκέμβριο του 2023, η Ολλανδία έχει καταγράψει διπλάσια κρούσματα από ό, τι είναι συνηθισμένο για την ίδια εποχή του χρόνου.

Στις περισσότερες από τις πρόσφατες περιπτώσεις, οι ασθενείς ανέφεραν έκθεση σε πτηνά, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, και κάθε πληγείσα χώρα έχει ξεκινήσει έρευνες για τον εντοπισμό της αιτίας της έξαρσης.

Παρά την ασυνήθιστη άνοδο των κρουσμάτων, ο ΠΟΥ έκρινε ότι ο κίνδυνος που προκαλεί η τρέχουσα επιδημία είναι χαμηλός.

Το «ένοχο» βακτήριο

Όπως αναφέρει ο ΠΟΥ στην ιστοσελίδα του, το Chlamydophila psittaci είναι το βακτήριο που προκαλεί τη ζωονοσογόνο νόσο της ψιττάκωσης στον άνθρωπο. Το C. psittaci σχετίζεται με περισσότερα από 450 είδη πτηνών και έχει επίσης βρεθεί σε διάφορα είδη θηλαστικών, συμπεριλαμβανομένων των σκύλων, των γατών, των αλόγων, των μεγάλων και μικρών μηρυκαστικών, των χοίρων και των ερπετών.

Ωστόσο, τα πουλιά, ειδικά τα κατοικίδια (ψιττακίνη, σπίνοι, καναρίνια και περιστέρια), εμπλέκονται συχνότερα στην πρόκληση της ψιττάκωσης στον άνθρωπο. Η μετάδοση της νόσου στον άνθρωπο λαμβάνει χώρα κυρίως μέσω της εισπνοής αιωρούμενων σωματιδίων από αναπνευστικές εκκρίσεις, αποξηραμένα κόπρανα ή σκόνη φτερών. Δεν απαιτείται άμεση επαφή με τα πουλιά για να εμφανιστεί μόλυνση.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ