Το Νο1 λάθος που κάνουν οι άνθρωποι όταν προσπαθούν να χάσουν βάρος, σύμφωνα με διαιτολόγους

Ορισμένες μέθοδοι απώλειας βάρους κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό. Ενώ η υγιεινή διατροφή, η άσκηση και η κατανάλωση περισσότερων φυτικών ινών αποτελούν βασικούς πυλώνες της επιτυχημένης απώλειας βάρους, κάποιες συνήθειες μπορούν να σαμποτάρουν την προσπάθειά σας και να σας αποτρέψουν από το να φτάσετε τους στόχους σας.

Το Νο1 φρούτο που μπορεί να σας βοηθήσει στην απώλεια βάρους, σύμφωνα με διαιτολόγο

Το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν όσοι προσπαθούν να χάσουν βάρος, σύμφωνα με ειδικούς

Το Νο1 λάθος που κάνουν οι άνθρωποι είναι ότι εστιάζουν υπερβολικά στον αριθμό που βλέπουν στη ζυγαριά. Το να ζυγίζεστε μπορεί να είναι μια καθημερινή ιεροτελεστία, αλλά είναι εύκολο να προσηλωθείτε σε αυτό που λέει η ζυγαριά, επιτρέποντας στα ψηφία να σας κρατούν αιχμάλωτους ή να ελέγχουν τα συναισθήματά σας.

Ό,τι κι αν δείχνει η ζυγαριά, η αλήθεια είναι ότι δεν σας δίνει πολλές πληροφορίες για την υγεία σας. «Το βάρος είναι μόνο ένα πολύ μικρό μέρος της συνολικής υγείας σας. Η υγεία είναι στην πραγματικότητα η συνολική σωματική και ψυχική ευεξία σας», λέει η Melanie Betz, MS, RD, ιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος του The Kidney Dietitian.

«Έχασα 98 κιλά τρώγοντας αυτό το σνακ κάθε μέρα για να αντιμετωπίσω τις λιγούρες» – Όσα αποκαλύπτει γυναίκα που έμεινε «μισή»

«Στην κουλτούρα μας που εστιάζει υπερβολικά στο βάρος, είναι εύκολο να πέσουμε στην παγίδα να κάνουμε τα πάντα για να μειώσουμε τον αριθμό στη ζυγαριά, αγνοώντας τις συνέπειες στην ψυχική ή σωματική μας υγεία», συμπληρώνει η ειδικός.

Γιατί δεν πρέπει να βασίζεστε μόνο στον αριθμό της ζυγαριάς

Η ζυγαριά μπορεί να μην είναι ο πιο αξιόπιστος μετρητής της επιτυχίας σας στην απώλεια βάρους για τους εξής λόγους:

  • Δεν είναι αξιόπιστη μέτρηση
  • Το βάρος σας αλλάζει καθημερινά
  • Δεν είναι αξιόπιστος δείκτης της υγείας σας
  • Η άσκηση επηρεάζει τα αποτελέσματα
  • Δεν δείχνει τα ευρύτερα οφέλη από απώλεια

Δεν είναι αξιόπιστη μέτρηση

Η μέση ζυγαριά μπορεί να μην είναι χρήσιμη για τη μέτρηση των αλλαγών στο βάρος σας. Σύμφωνα με την Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής των ΗΠΑ, το σωματικό βάρος συντίθενται από διάφορα συστατικά, όπως λίπος, μυϊκός ιστός (μύες και όργανα), οστά και νερό.

Ωστόσο, ο αριθμός στη ζυγαριά παρέχει ασαφείς πληροφορίες καθώς το βάρος σας αλλάζει. «Η ζυγαριά δεν κάνει διάκριση μεταξύ απώλειας λίπους, απώλειας υγρών ή απώλειας μυών», λέει η Bess Berger, πιστοποιημένη διαιτολόγος ειδικευμένη στο σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και την εμμηνόπαυση στο Nutrition by Bess.

Το βάρος σας αλλάζει καθημερινά

Αν ανεβείτε στη ζυγαριά και είστε 2 κιλά παραπάνω από χθες, δεν σημαίνει ότι πήρατε 2 κιλά λίπος σε 24 ώρες. «Το βάρος μπορεί να κυμαίνεται σε καθημερινή βάση, οπουδήποτε από 1 έως 4 κιλά. Αυτό μπορεί να σχετίζεται με το φαγητό που τρώτε, τις αλλαγές υγρών, τα επίπεδα στρες και τους εμμηνορροϊκούς κύκλους για τις γυναίκες», λέει η Patricia Kolesa , MS, RDN. Ακόμη και το πόσο συχνά επισκέπτεστε την τουαλέτα επηρεάζει το βάρος σας.

Αυτές οι διακυμάνσεις μπορεί να προκαλέσουν άγχος, ειδικά αν ζυγίζεστε καθημερινά. Σε μια μελέτη του 2023 που δημοσιεύτηκε στο Applied Psychology: Health and Well-Being, φοιτητές που ζυγίζονταν καθημερινά ανέφεραν ότι είχαν περισσότερο άγχος που σχετίζεται με το βάρος και χαμηλότερη ικανοποίηση για το σώμα τους σε σύγκριση με μια ομάδα ελέγχου που μετρούσε τη θερμοκρασία του σώματος καθημερινά.

Εάν η ζυγαριά είναι πηγή άγχους για εσάς, αποφύγετε να ζυγίζεστε καθημερινά λόγω αυτών των φυσικών αλλαγών, λέει η Sarah Alsing , MS, RD, ιδιοκτήτρια του Delightfully Fueled.

Δεν είναι δείκτης της συνολικής υγείας

Η απώλεια βάρους συμβαίνει για πολλούς λόγους, τόσο χρήσιμους όσο και επιβλαβείς. Κάποιος μπορεί να χάσει βάρος όταν αρχίσει να τρώει γεύματα με πολλές φυτικές ίνες ή να δίνει προτεραιότητα στην πρωτεΐνη στο πρωινό του. Ένα άλλο άτομο μπορεί να περιορίζει την πρόσληψη γευμάτων ακολουθώντας επικίνδυνες δίαιτες. «Μόνο επειδή ο αριθμός στη ζυγαριά αλλάζει δεν σημαίνει ότι πρόκειται για συμπεριφορά που προάγει την υγεία», λέει η Kolesa.

Η άσκηση μπορεί να επηρεάσει τα αποτελέσματα

Η σωματική δραστηριότητα παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στη διαδικασία της απώλειας βάρους. Για παράδειγμα, η προπόνηση δύναμης μπορεί να σας βοηθήσει να χτίσετε μυικό ιστό. Αυτό είναι εξαιρετικό, καθώς οι περισσότεροι μύες βοηθούν στη βελτίωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, ενισχύουν τα οστά και προάγουν την καύση λίπους. Ωστόσο, μπορεί να απογοητευτείτε κατά το ζύγισμα. «Οι άνθρωποι μπορεί να μην δουν τον αριθμό στη ζυγαριά να αλλάζει εάν προσπαθούν να χτίσουν μύες», λέει η Alyssa Smolen, M.S., RDN, δημιουργός διατροφικού περιεχομένου.

Ευρύτερα οφέλη από την απώλεια βάρους

Η χρήση του αριθμού της ζυγαριάς ως ο μοναδικός δείκτης επιτυχίας στην απώλεια βάρους σας στερεί από το να αναγνωρίζετε πολλά άλλα οφέλη της απώλειας βάρους. Για παράδειγμα, μπορεί να είστε σε θέση να διαχειριστείτε καλύτερα μια χρόνια ασθένεια, η οποία μπορεί να σας επιτρέψει να παίρνετε λιγότερα φάρμακα ή να την εξαλείψετε εντελώς, λέει η Amy Beney, MS, RD, πιστοποιημένη ειδικός φροντίδας και εκπαίδευσης για τον διαβήτη και ιδιοκτήτρια του Nutrition Insights. «Υπάρχει μεγάλη αίσθηση ικανοποίησης όταν απαιτείται λιγότερη φαρμακευτική αγωγή και όταν η αρτηριακή πίεση ή το σάκχαρο του αίματος ελέγχονται καλύτερα μέσω της διατροφής και του τρόπου ζωής», λέει η ειδικός.

Όταν δεν δίνετε μεγάλη σημασία στη ζυγαριά, θα παρατηρήσετε περισσότερα αποτελέσματα στην απώλεια βάρους. «Ένας από τους ασθενείς μου ήταν αναστατωμένος που η ζυγαριά ήταν στάσιμη, αλλά ισχυρίστηκε ότι είχε περισσότερη ενέργεια και καλύτερο ύπνο από τότε που άλλαξε τις συνήθειές της», λέει η Kierra Brown, MS, RD, ιδιοκτήτρια του Nutrition with Kie. «Τη ρώτησα αν θα αντάλλαζε όλα αυτά τα οφέλη με 10 κιλά λιγότερα στη ζυγαριά της. Η απάντησή της ήταν όχι», λέει η ίδια.

Πώς να ξεπεράσετε την εμμονή με τη ζυγαριά

Η ζυγαριά μπορεί να γίνει εμμονή για πολλούς ανθρώπους που προσπαθούν να χάσουν βάρος. Εστιάζοντας αποκλειστικά στον αριθμό που δείχνει, μπορεί να σας αποτρέψει από ουσιαστικές αλλαγές στον τρόπο ζωής σας και να επηρεάσει αρνητικά την ψυχική σας υγεία.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές για να ξεπεράσετε την εμμονή με τη ζυγαριά και να επικεντρωθείτε σε μια πιο υγιεινή ζωή:

  • Ξεκινήστε ένα ημερολόγιο υγείας
  • Παρακολουθήστε τις επιτυχίες σας χωρίς να δίνετε σημασία στη ζυγαριά
  • Αποφύγετε τη ζυγαριά ή ζυγιστείτε λιγότερο συχνά

Ξεκινήστε ημερολόγιο υγείας

Ένας τρόπος για να αντιμετωπίσετε την εμμονή με τη ζυγαριά είναι να θέσετε στόχους που δεν σχετίζονται με αυτήν και να τους καταγράψετε. Για παράδειγμα, αυτό μπορεί να είναι να κάνετε έναν περίπατο μετά το δείπνο πέντε φορές την εβδομάδα ή να προσθέσετε φρούτα στο πρωινό σας. «Το ημερολόγιο είναι ένα ισχυρό εργαλείο για την παρακολούθηση της προόδου σας. Αφού ορίσετε τον στόχο σας, αφιερώστε λίγο χρόνο για να εντοπίσετε πιθανές δυσκολίες και να σχεδιάσετε το πώς θα τις ξεπεράσετε», λέει η Jasmin Ilkay, M.P.H., RDN, ειδικός διατροφής και επικοινωνίας τροφίμων.

Παρακολουθήστε τις μη-σχετικές με τη ζυγαριά νίκες

Ενώ καταγράφετε τους στόχους σας που δεν σχετίζονται με το βάρος στο ημερολόγιό σας, σκεφτείτε να προσθέσετε ορισμένα από τα οφέλη απώλειας βάρους που βιώνετε κατά τη διάρκεια της διαδρομής. «Αντί να κυνηγάτε έναν αριθμό στη ζυγαριά, ενθαρρύνω τους πελάτες μου να επικεντρωθούν σε αυτές τις νίκες», λέει η Katie Schimmelpfenning, RD, ειδικός αθλητικής διατροφής και ιδιοκτήτρια της Eat Swim Win.

Για παράδειγμα μπορείτε να σημειώσετε:

  • Ανάπτυξα νέους τρόπους για να διαχειρίζομαι τα συναισθήματά μου χωρίς να καταφεύγω στο φαγητό.
  • Βελτιωμένη ενέργεια, συγκέντρωση και διάθεση.
  • Αυξημένος σεβασμός και εκτίμηση για το σώμα μου.
  • Κάθομαι στο τραπέζι για φαγητό χωρίς περισπασμούς, όπως οθόνες.
  • Ενσωμάτωση περισσότερων νέων τροφίμων για να προσθέσω ποικιλία στα γεύματα και τα σνακ.
  • Βελτιωμένη δύναμη, φυσική κατάσταση, αντοχή ή ευλυγισία.
  • Λιγότερο στρες και άγχος γύρω από το φαγητό και την εικόνα του σώματος.
  • Πιο άνετες κινήσεις του εντέρου.
  • Αυξημένη αυτοπεποίθηση και διάθεση.
  • Βελτιωμένο σάκχαρο αίματος, αρτηριακή πίεση ή χοληστερόλη.

Αποχωριστείτε τη ζυγαριά σας ή ζυγιστείτε λιγότερο συχνά

Μπορείτε να απελευθερωθείτε από την εμμονή με τους αριθμούς της ζυγαριάς είτε επιλέξετε να την πετάξετε είτε να την κρατήσετε. Μπορείτε επίσης να μιλήσετε στον γιατρό σας και να αποφύγετε να κοιτάτε τη ζυγαριά κατά τη διάρκεια των μετρήσεων βάρους, ή μπορείτε να ζητήσετε να μην ζυγιστείτε καθόλου.

«Λέω συνέχεια στους ανθρώπους να πετάξουν τη ζυγαριά τους. Μπορεί να είναι απίστευτα απελευθερωτικό να αφαιρέσετε εντελώς το βάρος από την εξίσωση. Εάν δεν ξέρετε καν πόσο ζυγίζετε, μπορεί να είναι ευκολότερο να εστιάσετε σε πιο σημαντικούς τρόπους μέτρησης της υγείας, όπως το πώς αισθάνεται το σώμα σας ή τα αποτελέσματα των εξετάσεών σας», λέει ο Betz.

Εάν ζυγίζεστε καθημερινά, μπορεί να μην είναι εύκολο να σταματήσετε την κρύα γαλοπούλα, οπότε μια σταδιακή μείωση μπορεί να βοηθήσει. «Έχω πελάτες που ανεβαίνουν στη ζυγαριά μία ή δύο φορές την ημέρα. Συνιστώ να αρχίσουν να ζυγίζονται λιγότερο συχνά και να ανεβαίνουν στη ζυγαριά μόνο κάθε δεύτερη μέρα. Είναι πιο σημαντικό για κάποιον να νιώθει καλά με το δέρμα του, να έχει καλή ψυχική κατάσταση και ενέργεια από αυτό που λέει ο αριθμός στη ζυγαριά», λέει ο Berger.

Σε γενικές γραμμές, ο αριθμός στη ζυγαριά μπορεί να δίνει χρήσιμες πληροφορίες για το σωματικό μας βάρος. Ωστόσο, είναι σημαντικό να μην εστιάσετε υπερβολικά σε αυτό και να συγκεντρωθείτε στο αποτέλεσμα που θέλετε να πετύχετε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ