Τι είναι το Long Cold: Πώς θα καταλάβετε αν το έχετε – Τα πιθανά συμπτώματα

Ξεπεράσατε μια λοίμωξη και ακόμα νιώθετε εξαντλημένοι; Μπορεί να πρόκειται για μακροχρόνιο κρυολόγημα (long cold), σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Όπως ακριβώς συμβαίνει με το long Covid, όπου τα συμπτώματα παραμένουν μετά την υποχώρηση μιας λοίμωξης από Covid-19, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι και άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού μπορεί να συνεχίζουν να επηρεάζουν ανθρώπους που θεωρούν ότι έχουν ξεπεράσει το κρυολόγημα που είχαν.

Συγκεκριμένα, έρευνα του Πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου, που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή στο περιοδικό EClinicalMedicine του «The Lancet», διαπίστωσε ότι κάποιοι άνθρωποι φαίνεται ότι βιώνουν μακρόχρονα συμπτώματα κρυολογήματος (long cold) έπειτα από οξείες λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος.

«Αυτή η μελέτη είναι σημαντική όχι μόνο γιατί επαναλαμβάνει τον τεράστιο αντίκτυπο που μπορεί να έχει ο COVID-19 (μακροπρόθεσμα), αλλά γιατί τονίζει ότι άνθρωποι με άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού μπορεί επίσης να δυσκολεύονται να αναρρώσουν από ένα οξύ επεισόδιο», δήλωσε η κύρια συγγραφέας της μελέτης Giulia Vivaldi, στατιστικολόγος και επιδημιολόγος στη μελέτη Covidence UK από το Queen Mary University του Λονδίνου.

Σύμφωνα με μελέτη του 2022, το 1,3% των παιδιών και το 6,9% των ενηλίκων ανέφεραν ότι είχαν Long Covid, τον οποίο οι συγκεκριμένοι ερευνητές όρισαν ως την ύπαρξη συμπτωμάτων που διαρκούν τουλάχιστον τρεις μήνες μετά τη λοίμωξη.

Στο πλαίσιο της τελευταίας επιστημονικής εργασίας, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό EClinicalMedicine του The Lancet, διενεργήθηκε έρευνα σε περισσότερους από 10.000 ανθρώπους, ρωτώντας τους να αναφέρουν εάν είχαν κάποιο από τα 16 συμπτώματα που έχουν καταγραφεί στο Long Covid, είπε η Vivaldi. Οι ερευνητές τους ρώτησαν επίσης εάν είχαν μολυνθεί από Covid-19, από άλλη λοίμωξη του αναπνευστικού ή τίποτα από τα δύο.

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, οι άνθρωποι που είχαν μολυνθεί με Covid-19 και εκείνοι που είχαν άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού ήταν περισσότερο πιθανό να εμφανίσουν επίμονα συμπτώματα, σε σχέση με εκείνους που δεν είχαν καμία από τις δύο λοιμώξεις από τον Μάιο του 2020.

Τα συμπτώματα

Τα συμπτώματα περιελάμβαναν κόπωση, δύσπνοια, ζάλη, δυσκολία συγκέντρωσης, προβλήματα μνήμης, στομαχικά προβλήματα, βήχα και διαταραχές ύπνου, ανέφερε η μελέτη.

Η μελέτη έλαβε υπόψη και άλλα προβλήματα υγείας που μπορεί να επηρέασαν αυτά τα συμπτώματα, δήλωσε η Vivaldi.

Οι ερευνητές δεν μπορούν ακόμα να πούνε πόσο καιρό μπορεί να διαρκέσει ένα Long Cold σε σύγκριση με το Long Covid, αλλά ελπίζουν ότι τα νέα ευρήματα θα αποτελέσουν αφορμή για περαιτέρω έρευνα για την κατανόηση, τη διάγνωση και τη θεραπεία των συνδρόμων μετά από μια λοίμωξη, αναφέρει η μελέτη.

Τόσο o SARS-CoV-2 όσο και οι άλλες οξείες αναπνευστικές λοιμώξεις (ARI) σχετίζονται με ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων για περισσότερες από 4 εβδομάδες μετά την οξεία μόλυνση. Η έρευνα για τα μετα-οξέα επακόλουθα των αναπνευστικών λοιμώξεων θα πρέπει να επεκταθεί από τον SARS-CoV-2 για να συμπεριλάβει άλλα παθογόνα, αναφέρεται στην έρευνα.

Δεν είναι νέο φαινόμενο

Ο Δρ David Strain, αναπληρωτής καθηγητής και επίτιμος σύμβουλος στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Exeter στο Ηνωμένο Βασίλειο, εξήγησε πως δεν πρόκειται για νέο φαινόμενο και είπε ότι στις αρχές του 20ού αιώνα, η πανδημία γρίπης του 1918 άφησε πολλούς ανθρώπους με συμπτώματα που διήρκεσαν για δεκαετίες.

Ο Strain δεν συμμετείχε στην έρευνα.

«Σήμερα στο Ηνωμένο Βασίλειο, περίπου 280.000 άνθρωποι ζουν με μυαλγική εγκεφαλομυελίτιδα (ME, αλλιώς γνωστή ως σύνδρομο χρόνιας κόπωσης), πολλοί από τους οποίους αναφέρουν ως έναυσμα μια αρχική – αρκετά ήπια- ιογενή ασθένεια», δήλωσε ο Strain.

Η προηγούμενη έρευνα σχετικά με τα μακροχρόνια συμπτώματα επικεντρώθηκε κυρίως σε σοβαρές ασθένειες, τόνισε η Vivaldi, προσθέτοντας ότι η πανδημία COVID-19 ήταν μια από τις λίγες φορές που η ιατρική έρευνα δεν επικεντρώθηκε αποκλειστικά σε άτομα που νοσηλεύτηκαν.

«Χρειάστηκε μια δυνατή φωνή ασθενών για να φέρει το Long COVID στο επίκεντρο της προσοχής του κόσμου και της ιατρικής κοινότητας», ανέφερε η Vivaldi. «Προς τιμήν αυτών των ασθενών, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δεν θα χάσουμε την ορμή που έχουμε στην έρευνα για το Long COVID και ότι θα εκμεταλλευτούμε αυτήν την ευκαιρία για να οικοδομήσουμε την κατανόηση και τη γνώση μας για τα σύνδρομα έπειτα από λοιμώξεις γενικότερα».

Αν και υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος να διανύσουμε για να μάθουμε πώς να ανακουφιζόμαστε από τα συμπτώματα, από την εμπειρία που έχουμε με το Long Covid είναι σαφές ότι τα επίμονα συμπτώματα πρέπει να λαμβάνονται πιο σοβαρά υπόψη.

«Οι άνθρωποι πρέπει να αναμένουν μια αργή επαναφορά στην κανονικότητα και να μην περιμένουν να επιστρέψουν αμέσως σε πλήρεις δραστηριότητες αμέσως έπειτα από μια (οξεία αναπνευστική λοίμωξη) ανεξαρτήτως αιτίας», δήλωσε ο Δρ Peter Openshaw, καθηγητής πειραματικής ιατρικής στο Imperial College London. Ο Openshaw δεν συμμετείχε στην έρευνα.

Μια μελέτη του περασμένου Φεβρουαρίου έδειξε ότι για την πρόληψη του Long Covid, μπορεί να είναι χρήσιμο να καταναλώνουμε αρκετά θρεπτικά συστατικά, να κοιμόμαστε επαρκώς, να μην καπνίζουμε, να πίνουμε με μέτρο και να κάνουμε τουλάχιστον 150 λεπτά άσκησης την εβδομάδα.

Ωστόσο, ακόμη και υγιή παιδιά και έφηβοι μπορούν να αναπτύξουν Long Covid. Είναι σημαντικό να μην «υποτιμούμε την πολύ σημαντική αναπηρία από την οποία υποφέρουν κάποιοι με Long Covid», ανέφερε ο Openshaw σε δήλωσή του.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ